2014
04.07

В последните няколко дни из интернет пространството циркулират снимки и статии за забрана за велосипеди в градския транспорт. Ето една от тях в списание 360: Забрана за велосипеди в градския транспорт?

Според сдружение Велоеволюция и в момента действащите закони, уредби и нормативни актове, това деяние е незаконно, при изрядни ползватели на градския транспорт в София.

Според “НАРЕДБА за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община” споределна на сайта на Център за градска мобилност София,

Чл. 12. Пътник с редовен превозен документ има право да превозва в превозните средства на обществения градски транспорт:

4. (изм. – Решение № 617 по Протокол № 52 от 21.11.2013 г.) велосипед, само в последния вагон на метровлак в метрото, след закупуване на отделна карта за еднократно пътуване при следните условия:

а) в делнични дни – след 21 часа, а в почивни и празнични дни – целодневно;

б) да не замърсява превозното средство;

6. (изм. – Решение № 617 по Протокол № 52 от 21.11.2013 г.) безплатно ски с щеки, поставени в “ски сак”, скейтборд, сноуборд, шейна или детски велосипед с дължина до 1,20 м., при условие, че не създават неудобство на другите пътници.

Никъде в наредбата не се забранява превоза на велосипед в градския транспорт. По презумпция на действащите закони в Република България, всичко което не е забранено е позволено!

Изменението на точка 4 е в следствие изричната забрана за превоз на велосипеди в метрото, а не позволението само на превоз на велосипеди в метрото.

Естествено, за да бъде редовен превоза на велосипед в градския транспорт, той трябва да отговаря и на няколко условия:

 • да закупи допълнителен билет/карта за велосипеда (тъй като той надхвърля размерите за безплатен превоз);
 • да не замърсява превозното средство (сиреч да не му е мръсен/кален велосипеда);
 • да не пречи на останалите пътници (което е доста субективно);
 • да носи отговорност за велосипеда си (да не го остави да пада, да се търкаля и т.н.);
 • да не създава опасност, както за движението на превозното средство, така и за пътниците;

Какво можем да направим ако контрольор се опита да ни глоби?

Какво се прави при нарушения: Контрол по спазване правилата за пътуване и отговорност при нарушения

От горенаписаното става ясно, че превоза на велосипед не е незаконно само по себе си и то трябва да се тълкува като превоз на багаж.

За това той трябва да има друго основание за глоба:

Липса на билет или карта за велосипеда:

 • При наличие на карта/билет за велосипеда, контрольора няма право да ви наложи глоба за това ви деяние.

За замърсяване на превозното средство:

 • Ако велосипедът ви е добре почистен, няма основание за глоба.

Да не пречи на останалите пътници:

 • Това е доста субективно, на доста хора им пречат доста неща, за това се постарайте велосипеда да заема най-малко възможно място, да не е подвижен и да е на възможно най-широкото място в градския транспорт, така че наистина да не пречи на минаването на хората;
 • Ако има определено място за хора в неравностойно положение и/или детски колички, и такива не са в наличност, ползвайте това място;
 • Ако все пак има много пътници в превозното средство, помислете да слезете и да изчакате следващо по-празно такова (тук препоръчваме да се вземе карта, а не да дупчите билетчета всеки път);
 • Ако все пак се качи контрольор, а вие имате редовни документи за превоз (тъй като няма описана процедура за това), но все пак прецени, че пречите на останалите, то той трябва да ви помоли да слезете и да изчакате по-празно превозно средство;

Да носи отговорност за багажа си:

 • Ако си държите велосипеда и той не се мърда, клати, търкаля из превозното средство, явно сте отговорен за него;

Да не създава опасност:

 • тази точка също е доста субективна, тя може да се раздели на 2 под-точки:
 • да не пречи на водача да управлява превозното средство – не му слагайте велосипеда в скута или така че да закрива прозорците и огледалата му;
 • да не е опасен за останалите пътници – което незнайно как се опитват да го тълкуват. При спазване на горната точка, то той не би бил опасен!;

И все пак ако се стигне до глоба!

Може да платите глобата – но ние не ви съветваме това!

Ако откажете да заплатите глобата, по закон (Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН)) трябва да ви се издаде акт. Акта е от плашещите 100 лв. и повечето от контрольорите се възползват от това и/или заплашват с това. Издаването на акт обаче, има своите предимства – той може да се обжалва!

Обжалване на акта става доста лесно – чрез подаване на възражение. То трябва да се подаде до 3 дни след издаване на акта. Повече по темата в pravatami.bg


Тази статия е официалното мнение на сдружение Велоеволюция към текущия момент и ситуация. Това е тълкуването ни, на посочените закони, уредби и нормативни актове.


И все пак ако не ви се рискува!

Винаги може да свалите предната гума на велосипеда (тъй като тя лесно се сваля) и така да носите части от велосипед, а не функциониращ велосипед и така да немогат да ви глобят  за превоз на велосипед в градския транспорт.

Общо прочитания 14628 , 9 прочитания днес
 1. А за сгаваемите велосипеди, все още ли няма специални точки в този правилник?

 2. Hi, guys! Could you please clarify, how the situation with transportation bikes by buses has been changed last years ? Is the prohibition for the transportation now ?

Твоя коментар: