Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mislide/public_html/velobg.org/wp-content/themes/bikeevolution/page.php on line 1
Безопасно каране на велосипед | Велоеволюция

Всеки, който кара колело знае колко е опасно да се кара в София. Шофьорите трудно забелязват колоездачите, а дори да ги забележат рядко се съобразяват с тях. Да не говорим за злонамерените шофьори.

Кампанията ни за безопасност е насочена както към шофьорите така и към велосипедистите.

Много е важно колоездачите да познават правилата за движение и да дават сигнал с ръка при завой. За да бъдат забелязвани по-лесно трябва да имат светлини и да носят светлоотразителни жилетки. Предимството на жилетката е че се вижда отвсякъде, не се разваля и не й свършват батериите. За по-голяма безопасност е хубаво да се носи каска (дано не влиза в употреба).

Молим шофьорите да помнят, че едно колело означава една кола по-малко, което означава по-малко задръстване. Отнасяйте се с уважение към колоездачите, защото те помагат и на вас да се движите по-лесно!Тази страница за последно е обновена на: 2009.08.26

 1. Да наистина е така повечето шофьори не спират когато пресичат велосипедисти а и проблемът е че невинаги и пешеходците реагират правилно ако някой велосипедист предупреди със звънец че се намира зад тях и често дори обиждат хората с колелета . А при пресичане на по-големите улици е необходимо очертаването на специална зона за велосипедисти до самата пешеходна пътека , така че те да не се смесват с пешеходците. Друг е въпросът и че сред велосипедистите има безрасъдно каращи , но това е до култура и начин на поведение които за съжаление се изграждат трудно. Доколкото до комбинираното ползване на велосипед и градски транспорт мисля че няма създадени условия за такова. Споделям опита си от Германия където човек дори и с влак и колело би могъл да се предвижва естествено билетът е по-скъп. Но има създадени условия за това .

 2. Аз съм от безразсъдно каращите май.. Все пак си мисля, че е по-безопасно да караш по трамвайната линия, отколкото плътно в дясно – както казва законът. Защо е така – защото има прекалено много препятствия по края на улицата, като кофи, спрели коли, пешеходци излизащи от пресечките коли и т.н. При заобикалянето на всичките тези неща ни се налага да пражим резки завои наляво, а там в повечето случаи идва някой засилен.
  Същото е за минаването на червено, карането между двете редици коли, карането с голяма скорост – изглеждат безразсъдни или против правилата за безопасност, но алтернативата им не е много по-добра.

 3. Palnata lipsa na velo alei i kultura na horata neizpolzva6ti velosiped e edna ot pri4inite da e opasno da se kara kolelo v Sofiq. Izkliu4itelno tajno e da chue6, che Rodinata ti e davana za nai losh primer za velo infrastruktura v Evropa.

 4. Това с улиците, добре, всички караме кой както намери за добре, стига да стигне жив. Аз лично карам най в дясно по правилата за движение по пътя, но когато има велоалея, разбира се карам там, и гледам като има подлез с наколон за колички и колела да минавам от там. И сега кажете ми моля ви, какво става с тези пешеходци, които слизат или се качват по наклона. Е вярвайте ми понякога ми идва да ударя някой, а имам и звънец и си дрънкам, дрънкам, ама кой да ме чуе ?!?!?! :/

 5. Това със званеца трудно работи, тествали сме го многократно.

  Ако искаш да постъпваш цивилизовано, културно казваш на пешеходците, че ползват рампата за инвалиди, майки с деца и велосипедисти.

  Ако не искаш толкова цивилизовано, за левче си купуваш една свирка (примерно метална с топче) или за малко повече тромба (може и със згъстен въздух) и като наближиш лекичко ги стряскаш. Бих казал, че има ефект и час от хората се замислят.

  Само внимавай да не стане като с Асето.

 6. Ужас….. дано не ми се случи, макар, че и моето колело е розовo :), ама все пак си харесах една тромба 115 dB.

 7. Като в “Маската” – “стисни ме леко” на тромбата … 🙂

 8. Наистина няма файда от звънеца! На мен ми се е случвало да звъня на бавно движещи се пешеходци, които ми се пречкат. Понякога ми правят път, но в повечето случаи ме гледат със злобни погледи и клатят неодобрително главa мърморят нещо през зъби. А друг път, като че ли изобщо не чуват звънеца. И поради тази причина се замислям дали да не сменя звънеца със виеща сирена. Ето тук: http://www.aukro.bg/item963740100-dvutonalna-velosipedna-sirena.html видях нещо, което ми се струва подходящо.

 9. Аз пък си свиркам (без свирка), рядко има някакъв ефект…
  Пешеходците са пълни самоубийци, ако не се хвърлят пред мен, но и обикновенно не се и дръпват – даже и да ме виждат (важи с пълна сила за хората над 50).
  Установих и че колкото по-бързо караш, толкова по-голяма вероятност има да се дръпнат =)

 10. принципно сме задължени да ги пазим, но има все пак има доста пропуски в закона, особено що се отнася до велоалеите и пешеходци и ПТП на тях.

  Но все пак този проблем е познат на всякъде по света – с времето ще се вдигне културата на “пътя” за всички – велосипедисти, пешеходци и шофьори, за това към момента ние трябва да сме най-внимателни за да не наливаме масло в огъня при сегашната изнервена обстановка, макар, че признавам си ми е много трудно понякога.

 11. Наскоро бях блъснат от кола която след това избяга и не остави да лежа на улицата . Резултата от ПТП-то е 3 шева на главата с комоцио и дясна чупена ръка . При всичките взети от мен мерки / светлинни сигнали и светлоотразителни ленти / шофиора дори не ме отчете а дори след удара изгаси светлините си и изфорсира двигателя си. Полицаите ме посетиха в болницата и съставиха протокол който беше толкова неясен , че ако тръгне някой да се занимава с мойто ПТП то няма да се стигне до никъде.
  За съжаление не можах да видя номера на колата. Свидетели разбира се имаше но и те също не са видел номера поради изгасените светлини.

 12. Това наистина е безобразие. Необходимо е да има камери навсякъде, за да може виновниците да си понесат последствията….

 13. ПРИ ТОЛКОВА НИСЪК ОБЩЕСТВЕН МОРАЛ – КАК ДА СТАНА ШОФЬОР!?!

 14. @Георги Георгиев

  Това е много голям проблем и на много от нас ни се е случвал. Пропуски в протокола в такива случай има и се чудим как можем да променим нещата, така, че да са достатъчно балансирани и същевременно да пазят велосипедистите от подобни престъпления.

  Човек от организацията се зае да проучи световните практики и да дадем предложения кадето трябва за тези ситуации.

  Приемаме предложения по темата, за да можем да ги обсъдим на срещите си. Също така, всеки заинтересован може винаги да идва на нашите срещи, както за предложения така и да помага в разрешаването на тези или други проблеми. Седмичните ни срещи.

 15. Ако карането на колело в София е опасно, то положението в другите големи градове у нас, не е по-различно. Аз наскоро си смених звънеца със сирена. За съжаление резултатът не е по-добър. В началото на този месец ми се случи нещо, което не пожелавам да се случва на никого. Въпреки, че нямаше кой знае какви последствия, съм в шок.
  Бургас. Датата беше 4-ти октомври. Отивах на работа с велосипеда си. Движех се по най-дясната лента на Бургаския булевард “Демокрация” с около 30 км/ч, когато внезапно на улицата изкочи млада жена, която не ме забеляза, не чу сирената и я закачих с дръжката на кормилото ми. От удара жената се стресна, завъртя се и падна на платното и мобилният й телефон стана на парчета на асфалта, задната ми гума мина върху него, а портмонето й излетя във въздуха и падна на средната лента. Как стана всичко, не мога да го опиша, защото стана за секунди. Набих спирачки и успях да спра на 10-ина метра от мястото на удара. Стоях така няколко секунди и бях зашеметен. Не можех да повярвам, че се случва на мен. И то за втори път. Като се съвзех от уплахата обърнах колелото и за щастие видях жената да става. Тя не беше ранена слава Богу, но явно беше уплашена от инцидента, защото не ми каза нищо. Извиних й се, после събрах парчетата от телефона й и й донесох портмонето. И сякаш без да осъзнавам какво правя се върнах на колелото и продължих по пътя си.
  Пожелавам на никого, ама на никого от вас да попада в такива инциденти защото е ужасно! Бъдете особено на пътя! Това с особена важност се отнася за пешеходците. Един велосипедист на пътя понякога може да бъде по-опасен от шофьор на МПС.

 16. Но сега да караш е малко каубойско/ рейнджърски чаровно? А ако се прокарат велоленти и (не)дайбоже станем цивилизована държава, нещата ще се свръхрегулират…
  На първо място, следва да е забранено карането със слушалки. После стават задължителни каските (макар че имаше данни, че при въвеждането им произшествията се увеличили) и светлоотразителните жилетки.
  После – всичко това трябва да се контролира. Създава се велополиция (то по морето има) или подразделение на общинска полиция. На виновните се снемат данните и им се съставя акт/ фиш или поне се предупреждават.
  След това или преди това, освен светлоотразители те задължават да имаш и фарче/ стопче. Но то не може да е с батерии, а трябва да е с динамо. Забранява се и употребата на алкохол над 1,6 промила. — пример към последните две неща.
  Където има изградени велоалеи и съзнание у гражданите за това, логично законът забранява да се пешеходства по тях, пешеходците нямат предимство. Но и обратно, велосипедистите могат да отнесат глоба, ако карат в пешеходна зона.
  У нас хората тъкмо затова не се отместват (от маркирани велопътеки) – нямат съзнание че са длъжни, нямат съзнание да спазват задълженията си и накрая, смятат че винаги са прави, и не искат да си отстъпят територията.
  Но както се вижда от филмчето, възрастните велосипедисти не са по-разумни. А се приема, че само младите се увличат. Напр. непълнолетните могат да карат мотопеди с ограничение до 25 км/ч, полицаите имат съоръжение за тестване, но пък младите прикриват тунинга с ел. датчици. Което вече е малко извън темата за велосипедите, извинявам се за отклонението, но е по темата за free/ easy rider-ите.

 17. Още няколко опорни щрихи към абсурдистичното ми слово. (Идеята беше, че колкото повече нарасне дадена общност, толкова повече внимание ѝ обръща държавата, а това става чрез (досадни) правила, посветени на сигурността.)
  – каране по еднопосочни улици
  – каране по улици, когато има велосипеден път
  – телефониране по време на движение
  – паркиране пред аварийни изходи
  Правим ли го? А би ли трябвало? Може ли да ни лишат от *шофьорска* книжка за това? Или да ни репатрират велосипеда? (Сериозно)

  И още нещо, като последица от сигурността: застраховки гражданска отговорност на велосипедистите. Една позната се ядосваше, че трябвало да осъди някакъв дядо с Балканче да плати на каско-застрахователя за увреден Мерцедес.

 18. Това със звънците не съм го пробвал търпеливо чакам дори когато пешеходец е на велоалея, тъй като мисля, че инфраструктура изградена до момента нормална няма, ни остава да бъдем толерантни което има плюсовете и минусите. Как да свиря или да се карам на пешеходец който се движи по велоалея, като след малко ще се кача на тротоар по необходимост и ще карам, освен тогава те да ми свирят и викат. Понеже съм и шофьор и съм се сблъсквал с неразумни колоездачи които са ме изправяли на нокти когато например профучат пресичайки на пешеходна пътека, след като по правилник трябва да слязат и да бутат колелото по пешеходната пътека. Проблема с придвижване с каквото и да е по пътищата е толкова комплексен и обвързан с липсата на култура, изградена инфраструктура и прочие. Като ходя на работа с кола няма как да не забележа някои които си мислят, че могат да карат както искат в разрез със закона което от една страна дават пример какво може да направи всеки един от друга причиняват условия за ПТП. А пък пътища има изградени но…

 19. В отговор на Явор:
  Факт е, че движението в града е пълно с лоши примери от страна на всички участници, инфраструктурата подлежи също на коментар, управата на гради стимулира основно автомобилното движение и далеч по-малко останалите участници. И въпреки това ставаме свидетели на повишаващия се брой велосипедисти. Това, което ние като сдружение правим, а и приемаме доброволци, тъй като ние основно сме такива, са обучения за безопасно придвижване с колело в града. С това обучение стимулираме велосипедистите да бъдат отговорни участници в движението.

Твоя коментар: