Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mislide/public_html/velobg.org/wp-content/themes/bikeevolution/page.php on line 1
Предложение 1 към Предложение за превоз на велосипеди на велосипеди в метрото | Велоеволюция

Приложение 1 към Предложение за превоз на велосипеди на велосипеди в метрото

Добри практики от големи от Европейски градове за превозване на велосипед в метро/градска железница

 

1. Увод

В много градове в Европа ( а и по света) велосипеда се възприема като естествено допълващо средство при комбиниран градски транспорт. В този анализ е събрана практиката, както от типичните северни страни с многогодишна велосипедна култура, така и от южни страни с по-близъка до Българската култура.

В  точка 2 е представен кратък обзорен анализ на нормативната уредба, а в точка 3 са разгледани по-детайлно различни европейски градове.

2. Обобщение на добрите практики

В преобладаващата част от градовете, в които превозването на велосипеди в градските железници е позволено, съществуват специални места във влаковете, където колоездачите поставят своите колелета. Това може да са както отделни поставки в края на вагоните, така и овални тръби(от тавана до пода) по средата между всяка лява и дясна врата. Поради спецификата на заеманото от велосипеда място често то съвпада с отреденото за инвалиди и/или детски колички, като винаги в наредбите се подчертава изричното преимущество на по-уязвимите групи. Вратите, от които има пряк достъп до предвидено място за велосипеди се обозначават с ясен и лесно забележим знак – стилизиран велосипед.

За достъпът до платформата, от която се извършва качването се препоръчват асансьори, които са съобразени с големината на велосипед. В станциите без асансьори се препоръчва използването на стълбището, като понякога се изграждат и релси за бутане на велосипед в техния край. Любопитна забележка е съществуването на специални ескалатори за велосипеди(Bike escalators in Tokyo and Kyoto), които сами изтеглят колелото по релсата. Забраната за ползването на ескалаторите е често категорична, но съществуват и изключения. Карането на велосипед в района на метро станциите , както и в самите вагони е абсолютно забранено.

Там където местните власти са преценили, има въведено ограничение в конкретен времеви интервал през работните дни – “час пик”, събота и неделя ограничения обикновено няма. Интересно явление е наблюдаваната саморегулация(Bike and Rail – A good practice guide, стр. 26) в градовете без изрична забрана в “час пик” поради естествения дискомфорт който се получава за велосипедистите.

По отношение на цената на услугата, няма единен подход – наблюдават се, както напълно безплатни (виж. Хамбург, Прага, ), така и напълно платени (виж. Берлин) примери, а също и такива с преференции за конкретни социални групи или за конкретни часови интервали.

3. Подробен преглед на нормативната уредба в различни градове

Използвани съкращения:

МГТ – масовия градски транспорт

Хамбург, Германия

Сайт на МГТ: www.hvv.de

Пътуване с колелото в МГТ: http://www.hvv.de/wissenswertes/fahrradfahrer/fahrradmitnahme/

Кратка информация: Колелото може да се взема безплатно в метрото, градската железница и много от автобусните линии (но не всички) сутрин преди 6ч., между 9 и 16ч. и след 18ч., т.е. забранено е в ЧАС ПИК (сутрин между 6-9ч и вечер между 16-18ч). Събота, неделя, празнични дни и през летните училищни/студентски ваканции е позволено през целия ден и през цялата вечер безплатното пътуване с колело в метрото, градската железница и някои автобус. В Хамбург има и воден градски транспорт (фериботи) на тях може винаги да се превозва велосипед.

Дрезден, Германия

Сайт на МГТ: www.dvb.de

Пътуване с колелото в МГТ: http://www.dvb.de/de/Tickets-Tarife/Ticket-Tarifuebersicht/Fahrraeder-Sachen-Hunde/

http://www.vvo-online.de/download/shop/VVO-Tarif_im_Detail_2010.pdf (Стр. 50)

Кратко обобщение: Тарифата за пътуване с колело зависи от вида билет, който собственика притежава. За пътувания в рамките на една тарифна зона се плаща 1,40 евро за колело. За пътувания в две и повече зони – 2,60 евро. Притежателите на дневна карта си закупуват само веднъж съответния доъплнителен билет за колело. Месечната карта за колело е 14 евро. Студентите, които имат семестриален билет не плащат нищо за колелото, но нямат право да го вземат в час пик(от 19,00 до 04,00 + целият уикенд). За останалото време важат стандартни тарифи, както за редовните пътници, няма ограничения за Час пик. Броят превозвани колелета се ограничава до максималния възможен, който не създава предпоставки за инцидент. Ивалиди и детски колички са с пердимство.

Берлин, Германия

Сайт на МГТ: http://www.bvg.de , http://www.s-bahn-berlin.de

Пътуване с колелото в МГТ: http://www.bvg.de/index.php/en/17185/name/For+Bicycles.html

http://www.s-bahn-berlin.de/aboundtickets/fahrradmitnahme.htm

Кратко обобщение: В берлинското метро и градска железница е разрешен превоза на колела, стига да има достатъчно място във вагона – това се решава от персонала на метрото. Колелото се таксува с отделен билет в зависимост от броя зони (1,50 EUR 1,80 EUR 2,10 EUR). Качването се извършва само на обозначените с велосипеден знак врати, майки с детски колички и инвалиди имат предимство при запълване на местата.

Мюнхен, Германия

Сайт на МГТ: http://www.mvv-muenchen.de/

Пътуване с колелото в МГТ: http://www.mvv-muenchen.de/de/home/fahrgastinformation/tickets-preise/tickets/fahrradmitnahme/index.html

Кратко обобщение: В Мюнхен е безплатно превозването на велосипеди с размер на гумите до 20″. Забранено е, обаче, през работните дни в час пик( 06.00-09.00, и 16.00-18.00). Във влаковетеима специално място за колела в края на вагона, които са ограничени (3-4). При запълване на местата(което рядко се случва) се налага да се изчака следващият влак.

Виена, Австрия

Сайт на МГТ: http://www.wienerlinien.at/

Пътуване с колелото в МГТ: http://www.wienerlinien.at/wl/ep/channelView.do/channelId/-17000/pageTypeId/9083

Кратко обобщение:  Пътуването с колело е позволено в метрото и влаковете извън час пик и се заплаща на цената на половин билет. (0,90 евро от 1,80евро).  Извънпиковото време е от 9ч до 15ч и след 18,30ч и целодневно през почивните и празнични дни. В трамваите и автобусите не е разрешено, поради липса на място, освено ако колелото не е сгъваемо. Собствениците на годишни карти не доплащат за вземането на колело.

Прага, Чехия

Сайт на МГТ: http://www.metroweb.cz

Пътуване с колелото в МГТ:

Кратко обобщение:  В метрото няма часово ограничение за превозване на велосипеди, но могат да се качат максимално 2 броя. Мястото за велосипедисти е в края на последния вагон, успоредно на вратата, която не се отваря. Превозването на велосипед е безплатно. В трамваите има забрана за велосипеди от 6:00-20:00.

Милано, Италия

Сайт на МГТ: http://www.atm-mi.it

Пътуване с колелото в МГТ: http://www.atm-mi.it/en/ViaggiaConNoi/Bici/Pages/BiciInMetro.aspx

Кратко обобщение:  Транспортирането на велосипеди е разрешено извън час пик –  всички работни дни от 20.00 ч. до края на деня, а в събота и неделя по цял ден, без ограничения, а също и през целият месец август. Съществува забрана за превозването през месец декември. Ограничението за броят на велосипеди във влака е 8, като могат да се качват само във втори и пети вагон през обозначените врати. Групи от повече хора следва да уведомят по телефон компанията предварително. Не се допуска превозването на моторизирани велосипеди и тандеми. Таксата за превоз е като на ръчен багаж – 1 евро. Велосипедистите поемат пълна отговорност за причинени щети върху мотрисите и други хора.

Рим, Италия

Сайт на МГТ: http://www.atac.roma.it/

Пътуване с колелото в МГТ: http://www.atac.roma.it/index.asp?p=29&i=16

Кратко обобщение:  Могат да се пренасят велосипеди по линии А и Б на метрото и в регионалната железопътна линия, както и в празничните дни през целия ден, включително всеки делничен ден след 21.00 ч.  Всеки пътник може да носи само един велосипед бутайки го, и в никакъв случай с двигател. Ако пътникът не е в притежание на годишен или месечен абонамент, трябва да закупи билет за колелото. Достъпът е предвиден само в първата кола на влака,  не можете да използвате ескалатори, а е задължително да се ползват асансьорите на станциите, които са оборудвани с такива. Големите групи (повече от 5 велосипеда), трябва да докладват за присъствието си най-малко 24 часа по-рано по телефон.

Лисабон, Португалия

Сайт на МГТ: http://www.metrolisboa.pt/

Пътуване с колелото в МГТ: http://www.metrolisboa.pt/Default.aspx?tabid=735

Кратко обобщение:  Транспортирането на велосипеди започва от 20.30 часа. През почивните и празнични дни то е разрешено през целия ден. Позволено е да се превозват максимално 2 велосипеда в мотриса, и то само в случай че няма много голям брой пътници. Други основни правила, които трябва да се спазват:з абранено е карането на велосипеди на територията на метрото (метростанции, входове и т.н.), забранено е превозване на велосипедите на ескалаторите, подвижните пътеки и асансьорите в метростанциите и входовете. Всеки пътник има право да превозва само един велосипед. Пътниците са отговорни за всички щети, причинени на мотрисите и съоръженията от съответните велосипеди. Metropolitano de Lisboa не отговаря за вреди, нанесени на велосипедите или на трети лица по време на превозването им.

Мадрид, Испания

Сайт на МГТ: http://www.metromadrid.es

Пътуване с колелото в МГТ: http://www.metromadrid.es/es/viaja_en_metro/uso_y_accesibilidad/acceso1.html

Кратко обобщение:  Позволява се достъп на велосипеди до всички пунктове на мрежата на Metro de Madrid през събота, неделя и празници – цялия ден, от понеделник до петък: от 10:00 до 12:30 ч. и 21:00 ч. до края на деня. За правилното използване на съоръженията и за да се избегне неудобството за другите потребители трябва да се вземат под внимание следните условия за ползване: разрешава се само едно колело на пътник с билет, достъпът до станциите се осъществява главно от служителите на входа, които след проверка на валидността на билета, улесняват достъпа през вратата или пасажа за хора с увреждания. Може да не бъде допуснат превоза на велосипеди, когато обстоятелствата го налагат, например струпване на много пътници, повреди и други инциденти, които пречат на  мобилността на лицата в рамките на съоръжението. Разрешено е превозването на велосипеди само в частта на вагона до кабината на ватмана, като броят на колелата не трябва да надвишава 2 за вагон. Не е позволено да се карат колелата в съоръженията на метрото. Разрешава се транспортирането на велосипеди на ескалатори, асансьори и подвижни пътеки, когато степента на заетост не е висока и не се създават неудобства на други потребители. Превозващият колелото трябва да се грижи за него и да внимава да не причини неудобство по време на пътуването си на другите потребители. Metro de Madrid не носи отговорност за щети или загуби, които могат да сполетят велосипедите, и не поема отговорност за вреди, които транспортът на велосипеда може да причини на други хора.  И накрая, сгъваемите велосипеди, както и детските велосипеди се считат за  ръчен багаж, за които  важат собствени правила, изложени в член 2, буква Б от правилника Reglamento de Viajeros de Metro de Madrid

Барселона, Испания

Сайт на МГТ: http://www.tmb.cat/ca/home

Пътуване с колелото в МГТ: http://www.tmb.cat/en/preguntes-frequents

Кратко обобщение:  През съботите, неделите и официалните празници, както и всички дни на месеците юли и август се позволява превозването на велосипеди в метрото през целия ден. През делничните дни велосипедите могат да бъдат транспортирани от 5.00 до 7.00 ч. и от 9,30 до 17.00 ч. и от 20,30 до края на деня. Ппревозващите велосипеди не трябва да пречат на преминаването на други потребители, както в станциите, така и във влаковете, не могат да използват ескалатори и е препоръчително ползването на асансьори като се дава предимство на хората с намалена подвижност. Също така не е позволено карането на колелото вътре в метрото и се разрешава само един велосипед на човек с билет.