2013
09.26

dsc_0058-cropВ денят без автомобили 22 септември, който е част от Европейската седмица на мобилността 16-22 септeвмри „подарихме” на София една нова велолента и истинско велосипедно кръстовище на ул.”Г.С.Раковски” и ул.”Иван Вазов”. С много ентусиазъм, малко експерименти и поуки за нанасяне на временна маркировка, след няколко часа занимания преобразихме това кръстовище като местенце от някой велосипеден град в Дания или Холандия. Благодарности и на пътните полицаи за моралната подкрепа (е, разбира се имахме и официално разрешително).

dsc_0036Акцията на сдружение „Велоеволюция” се казваше Работно ателие „Меки мерки за велосипедна инфраструктура“. Макар и като на игра, то имаше за цел да покаже на практика как с малко средства, но управлявани разумно, може да се постигне по-добра среда за велосипедистите в града. Прочети още »

2013
09.25

pazaruvaiОт години една седмица в средата на септември е посветена на алтернативното придвижване в европейските градове. Това е Европейската Седмица на Мобилността от 16.09 до 22.09. Тази година тя се провежда под мотото „Чист въздух, ти си на ход.“ В духа на мотото на Европейската Седмица на Мобилността, Енергийна Агенция – Пловдив и мол „Галерия Пловдив“, подкрепени от европейския проект CycleLogistics (www.cyclelogistics.eu) организират кампания „Пазарувай с колело“.

Прочети още »

2013
09.24

video-competition-flyer-pic-croppedОбичаш да караш колело в града и си фен на правенето на забавни видео-клипчета? Сега можеш да обединиш тези две забавления и да заснемеш или анимираш свой собствен видео-клип. Включи се в конкурса „С велосипед в града” и спечели страхотни награди – супер байк, шлемове, тениски и ще много други!

Дай воля на въображението си и създай уникален видео-клип за карането на велосипед в града. Класически видео-клип или анимация? Черно-бял или цветен? С музика или без? Любителски или професионален? Всичко зависи само от теб! Максималната продължителност на видео-клипчетата е до 3 минути.

Крайният срок за участие е: 15.10.2013 и повече информация тук Прочети още »

2013
09.24

mobile2020_311011_logo_rbНа 25, 26 и 27 септември Регионален Екологичен Център за Централна и Източна

Европа – клон България в партньорство с община Бургас организират

Семинар на тема: Интегрирано планиране и популяризиране на велосипеда в градска среда

Семинарът ще позволи на експерти от България да придобият и подобрят познанията си по въпросите на изграждането на велосипедната инфраструктура, планиране на стратегии за развитие а Обучението ще бъде извършено на база на издадения в рамките на проекта на български език „Наръчник за интегрирано планиране и популяризиране на велосипеда в градска среда”. Всеки, преминал обучението ще получи копие от наръчника както и допълнителни презентационни материали и сертификат за успешно преминато обучение. Прочети още »

2013
09.23

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

за организацията на Европейска седмица на мобилността
16-22 септември 2013 г., София

Изпратено до: Йорданка ФАНДЪКОВА, Кмет на Столична Община, с копие до: Красимир ДИМИТРОВ; Директор на Дирекция Обществен ред и сигурност; Васил НАЧЕВСКИ,
Дирекция „Транспортна инфраструктура“; Искра МИХАЙЛОВА, Министър на околната среда и водите; Симеон АРНАУДОВ, Директор на Център за градска мобилност ЕООД; Kомисар Ивайло СПИРИДОНОВ, Директор на Столична дирекция на вътрешните работи; Главен комисар Ангел АНТОНОВ, Главна Дирекция „Национална полиция“; Инж. Ангел ТЕРЗИЕВ, Изпълнителен директор Улично осветление; Инж. Стоян БРАТОЕВ, Изпълнителен директор на Метрополитен Прочети още »

2013
09.20

Наближава кулминацията на Европейска седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г., а именно Денят без автомобили – 22ри септември, през който част от центъра на града ще бъде отворен за пешеходци, велосипедисти и всякакви други алтернативи на личния автомобил.

Сайта на кампанията: http://mobilityweek.velobg.org/ Прочети още »

2013
09.20

Филм за историята на трамваите на София

brochureФилм за историята на трамваите на София ще бъде прожектиран на открито за закриване на Европейска седмица на мобилността на 22 септември, 18-20 ч., бул. Витоша (между ул. Алабин и ул. Иван Денкоглу)

Появата на градския транспорт в София несъмнено е свързана с изграждането на трамвайната система в края на ХІХ век и въвеждането и в експлоатация в началото на ХХ. Като участници във всички важни за историята на столицата ни събития през последните над 110 години трамваите се превръщат в нещо повече от обикновено средство за придвижване. Те са възприемани от жителите и гостите на града като един от символите на столицата. Прочети още »

2013
09.18

Вело кухни с вкус на паприка

От 18:00 – 19:00 ч., в Парк „Заимов“ можем да се насладим на Вело кухни с вкус на паприка, събитие, част от Европейска седмица на мобилността 16-22 септември 2013. Цялата програма: http://mobilityweek.velobg.org
Презентация-дискусия за опита на Будапеща в развитието на вело-транспорта и устойчиви практики за градска мобилност
През август 2013 доброволци от За Земята участваха в международен младежки обмен „Повлияй света си (Impact your world)“ в Унгария. Една от темите, с които участниците се запознаха, е устойчивата градска мобилност и градоустройство. В тази презентация-дискусия Бенита и Ана ще ни разкажат за опита на Будапеща в насърчаването на велосипедния транспорт, за вело кухните и за успешните практики за развитие на устойчив градски транспорт. Ще обсъдим заедно кои модели биха могли да се приложат и в София и как може да се случи това.

Организира: ЕС „За Земята“

Събитие, част от Европейска седмица на мобилността 2013, финанирано от програма Европа, на Столична Община

2013
09.17

l-mostСТАНОВИЩЕ относно: проект на Столична община за кръгово кръстовище на две нива на пл. Лъвов мост

На 11.09.2013 г. кмета на град  София публично обяви, че началото на строителството на кръстовището на две нива на Лъвов мост се очаква да започне следващата седмица.
Към момента техническият проект за кръговото кръстовище не е публикуван или преминал през обществено обсъждане. В медиите е разпространена визуализация на по-стар идеен проект, при който не е отчетено наличието на вече изпълнената велоалея по бул.”М.Луиза” към надлез Надежда.

С позицията на Велоеволюция можете да се запознаете тук.

2013
09.16

Хубави на колело – велосипедна игра

img_8200 dscf1175 img_8049

Колелото е твой верен приятел всеки ден? …. добре – почти всеки ден. То определя или допълва твоя стил и ти си уникален и свеж щъкайки из софийските улици. Ела и ни се покажи заедно със своя велосипед на уреченото място и час и се постарай да ни покажеш, че твоята велосипедна фигура се вписва в следните стилове: Прочети още »