2012
03.28

mladejta-na-kolela“Екология и здраве” те кани да се включиш в младежкия фотоконкурс ЕВРОПА КАРА КОЛЕЛА

Заснеми и изпрати до 30.03.2012 твои фотографии на велосипедисти, велостойки или велоалеи в някой европейски град. В началто на месец Април получените снимки на имейл kolela2011@abv.bg ще бъдат качени в специален фотолабум на страницата ни във Facebook  и 20-те снимки, които съберат най-много гласове от потребителите ще бъдат отпечатани и включени във фотоизложбата «Европа кара колела» от 2-ри до 20-ти май 2012 в Младежки дом Благоевград.

Нека заедно покажем на местната общност и община в Благоевград няколко добри и работещи примери за велотранспорт в градска среда.

А ти караш ли си колелото?

Проектът «Младежта на колела» се финансира по програма «Младежта в действие» на Европейската комисия, чрез Националния Център за Европейски Младежки Програми и Инициативи

2012
03.25

Вело-автобуси возят децата до училище в Нидерландия

Казват, че че най-важните уроци в живота се научават извън класната стая. И може би няма по-ясен пример за това от Нидерландия, където ходенето на училище само по себе си е интересно изживяване. В ерата на покачващите се цени на петрола и главоломно растящите случаи на затлъстяване в детска възраст, нидерландците са измислили чудесен положителен начин да карат децата си до и от училище – чрез въртене на педалите на вело-автобуси.bicycle_bus

Колоезденето е предпочитаният начин на придвижване в Нидерландия, благодарение отчасти на тяхната отлична система от велосипедни алеи. Но сега дори и най-младите ученици могат да се включат в действието. С покупката цял „автопарк“ от велосипедни училищни автобуси едно училище позволява на местните деца – дори да са само на 4 години – да усетят колко лесно и забавно е да се придвижваш наоколо без кола. Прочети още »

2012
03.21

2012
03.16

Протестът „Голите байкове“ се е превърнал в ежегодна проява

gol-protest-peruПовече от 300 чисто голи колоездачи обикалят улиците на перуанската столица Лима, за да съсредоточат вниманието върху себе си. Нудистко настроените колоездачи се борят за по-безопасни улици и внимание от шофьорите на автомобили. Организаторът на голия протест, Октавио Зегара, споделя, че подобно изразяване иска да покаже, че телата на колоездачите, за разлика от тези на автомобилните им колеги, са единствената предпазна мярка, с която разполагат:

“Това са нашите тела”, казва Зегара и продължава: “(Колоездачите) излизаме на улицата единствено с тях. Не разполагаме с автомобили, които могат да ни предпазят.”

От името на всички колоездачи Октавио Зегара моли за повече уважение и внимание от страна на шофьорите. Официалната статистика на Перу показва, че в инциденти на пътя през 2011 година са починали 2 830 души. За сравнение, бройката на жертвите по българските пътища през 2011 година е “само” 658 души.Протестът “Голите байкове” се провежда за седми пореден път.

Източник: www.inews.bg

2012
03.15

didi-senft-9m-bicycleДиди Сенфт е известен  със създаването на над 100 велосипеда, включително най-големият в света. Включен е в  Книгата на рекордите Гинес за изграждане на най-голямата мобилна китара (под формата на велосипед). По време на Европейското по футбол в Германия през 2006г. той изобретява колело с повече от 100 футболни топки. Той е създател и на най-голямото колело-тандем в света.didi_senft_futbol

bike Didi SenftДиди Сенфт по известен като El Diablo за пореден път ни изненада с последното си творение – велосипед, изработен от гребла. За направата му са използвани точно 111 градински гребла и най-странното е, че то е съвсем функционално като средство за придвижване, но не може да се използва като гребло.

Авангардният дизайнер е и знаменит фен на колоезденето и може често да бъде видян по различни колоездачни турове, включително Тур дьо guitar_bicycleФранс и Джиро д’Италия.

Там обикновено се подвизава в червен костюм на дявол и рисува тризъбци по трасето на маршрута като своя запазена марка, макар понякога да се сблъсква с властите и опасността от глоби и дори затвор.

http://inews.bg

2012
03.14

Документът е завършен окончателно през януари 2011 г., срокът му на действие е 5 години

untitledСтоличният общински съвет прие на 8 март Генералния план за организация на движението на територията на Столична община.  Документът има срок на действие пет години и включва разнообразни мерки, основно организационни, инвестиционните са по-малко на брой.

Генералният план за организация на движението на София има за цел да подреди съществуващите потоци и да подпомогне използването на градския транспорт. Нивото на моторизация на София безспорно е високо. Пътуванията с леки автомобили за последните 10 години са нараснали от 17% на 30%, а делът на пътуванията с обществен транспорт е намалял с 16%. От 2000 година се наблюдава 20% увеличение на продължителността на пътуванията с лека кола и 10% за обществения транспорт. Делът на велосипедното движение е само 1%, а на пешеходното 11% от всички пътувания.proekti za realizacia do 2015

Проектът за Генерален план за организация на движението (ГПОД) на територията на Столична община е разработен от консултантската фирма “Мотт МакДоналд”, Великобритания, по възлагане от Столична община. Стойността на договора е 2 343 100 лв. с ДДС, а срокът за изпълнение  е една година. Срокът на договора е анексиран в края на 2009 г. във връзка със събирането на допълнителни изходни данни за проекта. Така окончателният проект за ГПОД на София е завършен през януари 2011 г. Прочети още »

2012
03.13

Еко колела от scoot.bg

Защо да си купя еко колело!?

Еко колело - Scoot.bgЗащото ще го карате основно в града!

Първото впечатление когато използвате транспорт в градски условия е, че с кола се стига най-бързо до всяка точка! Но на практика не е точно така! Средната скорост с кола в града е под 40 км/час. Проблемът е в задръстванията!

Мотоциклетистите успяват да избегнат голяма част от трафика по пътищата, но те също са част от движението и съответно чакат на светофарите. Електрическите колела могат да подържат една по-висока средна скорост от обикновените колела! Дори и с електрически двигател – те си остават колела! Това ви дава предимството да използвате изградените вело алеи и да изпреварите всички! С Вашето еко колело ще минете там където е забранено за автомобили и мотори и ще накарате техните водачи да ви гледат със завист! Прочети още »

2012
03.12

Снимка: © thehappycity.com„Аз имам автомобил. Не бих казал, че мразя колите. Просто се опитвам да го използвам интелигентно. Много е хубаво да пътуваш до провинцията с кола. Понякога е хубаво да шофираш нощем из града. Но за да отидеш на работа, на училище или на разходка из града, по-добре е да използваш градския транспорт.”

Това са думи на бившия кмет на Богота – Енрике Пенялоса: човекът, който превърна колумбийската столица от задръстен, претрупан и проблемен град в място с добре организирана улична структура.

Привнасянето на чужд опит на родна почва рядко е успешно, но този път думата ни не е за някое дисциплинирано западноевропейско сити с традиции, а за хаотичен южноамерикански мегаполис с население над 7 000 000. Прочети още »

2012
03.06

Това не може да стане в България Опитайте се да ги убедите, че „това не може да стане в България”. Вероятно в крайна сметка ще бъдете убеден, че все пак МОЖЕ! Звучи ви наивно, детинско, нереалистично?! И сте прави, би могло да е точно такова. А какво ще кажете за това:

  • Организация, която  защитава интересите на велосипедистите?
  • В бюджета на Столична община има перо за велоалеи?
  • Към общината се създава работна група по въпросите на велосипедистите?
  • При проектирането на велоалеи проектантите се допитват до велосипедистите?
  • Създават се велосипедни планове на градове и в тяхното създаване участват велосипедисти?
  • Затварят Цариградско шосе за велошествие?
  • Хиляди велосипедисти обикалят центъра на София, затворен само за тях?

Това са само част от нещата, които се случиха. И сега пак ги убедете, че това Не може да стане в България. Те са обикновени млади хора, ентусиасти, някои ги наричат луди. Те вярват, че нещата стават и не просто вярват а работят това да се случи. Сигурно си мислите „те тези организиции само точат разни евро фондове и взимат пари симулирайки, че вършат някаква работа”.  Хората от „Велоеволюция” работят без пари, работят вечер след работа или училище. Нямат офис и зимата все търсят кой да ги приюти за редовната среща в четвъртък вечер. Лятото се събират на беседката при колодрума. И така… работят. Десетина човека – еколози, архитекти, студенти, програмисти, журналисти, метеоролози, хора с най-разнообразни занимания мислят за бъдещето. Мислят и работят, за да го променят. За да може техните и вашите деца да живеят на по-чисто, по-красиво и по-уютно място. Да дишаме по-чист въздух и да сме по-здрави.

Прочети още »