2010
01.13

С велосипед в метротоВ България подземният железен транспорт е факт едва от 1998 г. Хората, които имат щастието да го ползват, са едва няколко хиляди жители на София. В момента се строят южният и северният лъч на първи метродиаметър, както и втори метродиаметър.

Съчетаването на различни видове градски тарнспорт значително облекчава гражданите. Тенденциите в това отношение са хората да се придвижват максимално бързо и да могат да организират времето си. Светът търси разрешение на този проблем като увеличава възможностите за превозване на велосипед в градския транспорт. Специални платформи на автобусите позволяват качването на велосипед там. Във всеки влак има специални вагони за превозване на велосипед. С метрото ситуацията е по-сложна заради големия поток пътници.
Но дори и в този случай много градове са намерили компромисно решение за желаещите да комбинират метро с велосипед. Разбира се, велосипед под наем на всяка метростанция е чудесно решение за много европейски столици. За такова решение обаче е необходимо цялостно оборудване на града с велосипеди под наем, така че да може да се вземе от едно място, да послужи за придвижване и да се остави на друго място.

И въпреки тези възможности не е изключена и възможността за превозване на велосипед в метрото.

В Милано, Италия

Велосипед на автобусТранспортирането на велосипеди е разрешено през всички работни дни от 20:00 ч. до края на деня и в събота и неделя по цял ден, без ограничения.
Единственото ограничение е, че броят на велосипеди във влака не трябва да надвишава 4.

Лисабон, Португалия

Транспортирането на велосипеди започва от 20:30 часа. През почивните и празнични дни то е разрешено през целия ден. Позволено е да се превозват максимално 2 велосипеда в мотриса, и то само в случай че няма много голям брой пътници.

Забранено е карането на велосипеди на територията на метрото (метростанции, входове и т.н.) както и превозване на велосипедите на ескалаторите, подвижните пътеки и асансьорите в метростанциите и входовете. Всеки пътник има право да превозва само един велосипед.

Cialis Generico è un farmaco che spesso viene chiamato “la pillola del weekend” ‘perché il suo effetto dura fino a 36 ore. È possibile acquistare cialis generico in farmacia senza ricetta online in Italia.Пътниците са отговорни за всички щети, причинени на мотрисите и съоръженията от съответните велосипеди. Metropolitano de Lisboa не отговаря за вреди, нанесени на велосипедите или на трети лица по време на превозването им.

Мадрид, Испания

С велосипед в метротоПозволява се достъп на велосипеди до всички пунктове на мрежата на Metro de Madrid в дните и часовете, изброени по-долу:

 • Събота, неделя и празници: през цялия ден;
 • От понеделник до петък: от 10:00 до 12:30 ч. и 21:00 ч. до края на деня.

За правилното използване на съоръженията и за да се избегне неудобството за другите потребители трябва да се вземат под внимание следните условия за ползване:

 • Разрешава се само едно колело на пътник с билет;
 • Достъпът до станциите се осъществява главно от служителите на входа, които след проверка на валидността на билета улесняват достъпа през вратата или пасажа за хора с увреждания. Те също така улесняват излизането от станцията;
 • Може да не бъде допуснат превозът на велосипеди, когато обстоятелствата го налагат, например струпване на много пътници, повреди и други инциденти, които пречат на  мобилността на лицата в рамките на съоръжението;
 • Разрешено е превозването на велосипеди само в частта на вагона до кабината на ватмана, като броят на колелата не трябва да надвишава 2 за вагон;
 • Не е позволено да се карат колелата в съоръженията на метрото.
 • Разрешава се транспортирането на велосипеди на ескалатори, асансьори и подвижни пътеки, когато степента на заетост не е висока и не се създават неудобства на други потребители;
 • Превозващият колелото трябва да се грижи за него и да внимава да не причини неудобство по време на пътуването си на другите потребители. Metro de Madrid не носи отговорност за щети или загуби, които могат да сполетят велосипедите, и не поема отговорност за вреди, които транспортът на велосипеда може да причини на други хора.

И накрая, сгъваемите велосипеди, както и детските велосипеди се считат за  ръчен багаж, за които  важат собствени правила, изложени в член 2, буква Б от правилника Reglamento de Viajeros de Metro de Madrid

Барселона, Испания

Велосипед на автобусПрез съботите, неделите и официалните празници, както и всички дни на месеците юли и август, се позволява превозването на велосипеди в метрото през целия ден.

През делничните дни велосипедите могат да бъдат транспортирани от 5:00 до 7:00 ч. и от 9:30 до 17:00 ч. и от 20:30 ч. до края на деня.

Така превозващите велосипеди не трябва да пречат на преминаването на други пътници, както в станциите, така и във влаковете, не могат да използват ескалатори и е препоръчително ползването на асансьори, като се дава предимство на хората с намалена подвижност. Също така не е позволено карането на колелото вътре в метрото и се разрешава само един велосипед на човек с билет.

Ню Йорк, САЩ

С велосипед в метротоПревозването на велосипед в метрото е възможно извън натоварените часове – сутрин от 7 до 10 часа и вечер от 16 до 19 часа. Велосипедът се поставя най-отпред или най-отзад на вагона, така че да не блокира пътеката или вратите. Необходимо е да не се оставя без надзор колелото, за да може да бъде преместено, ако пречи на някой пътник да премине. При авария или евакуация, велосипедът се оставя, за да може да се осигури бързото и безопасно излизане на всички пътници. Колелото се носи по стълбите, като се изчаква момент, в който няма много движение по тях. Използва се служебният вход за вкарване на велосипеда. Не се минава през турникета.

Така в изброените градове е уредено пренасянето на велосипед в метрото. Правилата изглеждат логични и не особено трудни за изпълнение. Дали ние сме достатъчно разумни, за да ценим времето си. Това тепърва ще разберем. Част от развитието е безконфликтното придвижване. Все по-голям приоритет става и чистият транспорт.

Общо прочитания 18870 , 1 прочитания днес
 1. А в България освен един голям и сочен *** нищо друго нямаме ….

 2. Точно за това трябва да работим. Не е невъзможно да ползваме добри практики, които са се доказали във времето, само трябва да си ги извоюваме и да докажем, че има необходимост нещата да се променят.

 3. И в Хамбург е позволено да се взима без допълнително заплащане велосипед в метрото/градската железница извън пиковите часове (които са от 6 до 9 и от 16-18 през работни дни), а през част от лятото, когато движението е по-спокойно – целодневно. (http://www.hvv.de/wissenswertes/fahrradfahrer/fahrradmitnahme/).

  Мисля, че идеята е страхотна и много би улеснила придвижването в София. В допълнение, увеличеният брой велосипедисти ще направи въздуха в града ни по-чист и ще облекчи автомобилния трафик в центъра, а и спортът ще се отрази добре на софиянци! Изглежда плюсовете на това решение са много, а неудобствата могат да се избегнат чрез прилагането на разумни правила. Ще е хубаво, ако стане!

 4. ami spored men shte bude dobre da ima i v metroto zashtoto edinstveno v troleite mojem da kachim kolelo zashtot go napraviha za hora s ovrejdania nai otzat no kogato tam niama hora az primerno ot mladost 1 do centura polzvam trolei 5 zashtot ima miasto za bike bih iskal da moje i v reisove i metra da stane tova

 5. Според мен би могло да се сложи по една стойка в предната и задната част на вагона така че например като се качи човек с колело да има възможност някъде да го паркира накрая и да не пречи на останалите … все още не сме страна в която да можеш да си зарежеш колелото на велопаркинг и да си сигурен че после ще си го намериш там … спамерите както и велоапашите не спят 🙂

 6. @Sasko – въпроса е не в мястото, имат си други причини и отказват всичките ни молби за това да може да се пренася велосипед в метрото…

 7. Иво – какви са другите причини заради които отказват, не могат ли да се обсъдят и една по една разрешат, живея в Младост и понякога ми се налага да ходя дори в люлин, ако мога да си кача колелото в метрото, понякога бих спестила дори разкарване на приятел с кола или дълго пътуване с градски транспорт, мисля че и много други хора са в подобно положение…

 8. Като начало, нашите мотриси и вагончета не са предвидени за велосипеди – няма отделено място за тях и съответно става все едно си го качил в градски транспорт – хората те гледат на кръв и постоянно пазиш да не изцапаш някой.

  После, се опитват възможно най-дълго да запазят вагончетата, явно смят че човек с колело сериозно ще руши целоста на Метрополитен София. (Тук няма да коментирам)

  И не отхвърлям като фактор, това, че скоро ще има публична система за велосипеди и това не ги насърчава да позволят превоза на велосипед в метрото.

 9. Определено основателни причини. Особено последната – публична система за велосипеди. Като чета едни такива доводи се учудвам как не съм се сетил, то си е очевидно!

 10. Някой знае ли дали още не е разрешено да се превозва велосипед в метрото? Аз като съм от Дружба примерно вечер ще ми е много удобно от центъра да си хващам метрото, вместо да въртя до Дружба 🙂

 11. Здравей Велислав,
  Разрешено е от известно време, но с някои ограничения. Може да превозваш велосипеда си в делнични дни след 21:00 часа и в почивните дни – през целия ден. Закупува се билетче и за велосипеда. Никъде в метростанциите не е описано, затова единственият шанс да разбереш е като попиташ на касата.

 12. Да, сега намерих новината в нета :). Мерси за отгорова. Мн се радвам, че са го разрешили 🙂 След работа ще се кара значи и после директно с метрото, йеееа 🙂

 13. На скоро ми се случи да се прибирам от “лодки”, но реших да ползвам метрото, “Стадиона” – “К. Величков” 22.30. Никакъв проблем с изключение че “колегата” полицай ме спря и ми отправи остра забележка че от вратата до касата трябвало да го бутам а не карам до касата, в почти 23.00 и тотална липса на хора, но разбираемо, все пак се прибирах от втория ден на протестите. Нататък левче и готино прибиране ако прецените че състоянието ви не позволява да карате цялото трасе.

Твоя коментар: