Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mislide/public_html/velobg.org/wp-content/themes/bikeevolution/page.php on line 1
2012.05.2012Становище по промените в ЗДвП | Велоеволюция

До Иван Вълков
Председател на
Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения
Народно събрание на РБългария

СТАНОВИЩЕ

по промените в ЗДвП, внесени от Иван Вълков (ГЕРБ) и група народни представители и мотивите към него

Уважаеми г-н Вълков,
Настоящето становище на сдружение „Велоеволюция“ е изготвено в отговор на приетите на първо четене промени в Закона за движение по пътищата на 18.05.2012г., които засягат велосипедистите, а именно:
§ 4. Член 80 се изменя така:
„Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен:

 1. да ползва светлоотразителна жилетка при управление на превозното средство;
 2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.”

След обсъждане между членовете на сдружение „Велоеволюция“, заявяваме, че не можем да се съгласим с приетите на първо четене промени, които придават задължителен характер на носенето на предпазни средства при карането на велосипед.

„Велоеволюция“ предлага настоящите промени, приети на първо четене, да бъдат преразгледани, като се съобразите с мотивите, които ще изложим по-долу, както и с опита ни на сдружение, което работи в тази насока от години, тъй като липсва предварителна дискусия по този проект, в която бихме могли да се включим. Вярваме, че нашият опит като велосипедисти има значение за приемането на промени, касаещи велосипедното движение и заявяваме отговорната си позиция, че мерките за безопасност трябва да са адресирани към източника на опасността, а не към жертвата. В случая с велосипедистите – източник на опасност са моторните превозни средства.

Аргументите и коментарите ни в подкрепа на нашата позиция са обобщени както следва:

По отношение задължителното носене на светлоотразителна жилетка от велосипедист:

1. Велосипедът е символ на свободно и лесно придвижване. Всяко обременяване променя неговата същност като транспортно средство и кара хората да го смятат за опасен и непредпочитан транспорт.

2. Българските градове са рекордьори по замърсяване с фини прахови частици в ЕС, като абсолютен „шампион” в тази нездравословна класация е София. Натоварването на колоездачите с недоказани по своята ефективност изисквания и съответно глоби е стъпка към обезсърчаване на хората да се придвижват с колело. На фона на стратегията на Столична Община за насърчаване на велосипедния транспорт като част от борбата за подобряване на условията за живот в града, законодателната инициатива звучи като липса на координация между местна и държавна власт. Промяната, макар и косвено, противоречи на редица стратегически документи ратифицирани от България, както и на предписания на ЕК приети през последните години с цел насърчаване на велосипедния транспорт като стъпка към безопасна и чиста градска среда.

3. В нито една страна от ЕС носенето на светлоотразителна жилетка от велосипедистите не е безусловно задължително* както предполага законопроекта. За разлика от България, в останалите страни от ЕС има стратегия за насърчаване на придвижването с велосипед и резултатът от тези политики правят България враждебна страна за велосипедисти. Нова стъпка в тази посока ще ни отдалечи още повече от европейската практика (както и от останалите развити страни в света).

4. Носенето на светлоотразителна жилетка създава фалшиво чувство за сигурност. Всичко, което жилетката прави, е да се чувстваш по-видим.

5. В ЗДпП, Раздел XVIII, Чл. 79. са указани изрично средствата с които велосипеда да бъде видим на пътя:
За да участва в движението по пътищата всеки велосипед трябва да има
изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
Най-добра видимост и разпознаваемост се постига чрез задна мигаща червена светлина и предна мигаща бяла светлина. Страничната видимост се постига чрез жълти или бели светлоотрацители на спиците, светлоотразителни стикери, свелоотрацителни ленти на гумите и други. Много велосипедисти вече използват точно такива светлини и останалите участници в движението вече са започнали да разпознават мигащата светлина като светлина от велосипедист.

6. Светлоотразителната жилетка означава „опасна дейност” – обикновено се носи от работници на пътя, полицията и т.н. Също така ако един велосипедист носи жилетка, а друг до него – не, тогава е много по-трудно шофьорите да забележат втория – така че носенето на жилетка от велосипедистите е по-сигурно за тях, но е много по-несигурно за друг велосипедист наблизо.

7. Ако бъде стартирана система за обществени велосипеди, каквито вече има в повечето развити градове в света, задължителното носене на жилетка как би се вписвало в такава система? Ще има обществени жилетки или хората ще бъдат принудени да си носят в чантата за всеки случай?

8. Правенето на жилетките задължителни за велосипедистите, ще обезкуражи много от тях да карат. По статистика по-малко инциденти с велосипедисти има в държавите с по-висок процент на велосипедните пътувания. Най-сигурните места за каране по света нямат закони за задължително носене на каски и светлоотразителни жилетки от велосипедистите.

9. Ако велосипедист не носи жилетка и бъде блъснат от автомобил, то тогава виновен ще е велосипедиста, дори и ако шофьорът на МПС е създал предпоставката за ПТП. По този начин се снема отговорността от шофьорите, в резултат на което те ще станат по-малко внимателни към велосипедистите.

10. Жилетката на велосипедистите, както и носенето на каска, дава излишна сигурност за шофьора, че велосипедистът е опитен и защитен. Така шофьорите започват да преминават покрай велосипедистите по-близо и с по-висока скорост, което е предпоставка за повече и по-тежки инциденти.

11. Придаването на задължителност означава и придаване на административна и съответно наказателна отговорност при неспазването на такова задължение. Това от своя страна ще изиска допълнителен ресурс от полицаи или поне увеличаване на техните задължения, свързани с наказването на велосипедисти, които карат колело без светлоотразителна жилетка. При липсата на наказание за неспазване, то това ще се превърне в мъртво правило и ще засили усещането за безнаказаност.

12. Велосипедистът е категория, участник в движението, който е най-близо до пешеходците. Трябва ли и пешеходците да не излизат от вкъщи без светлоотразителни жилетки, защото е възможно някое МПС да ги блъсне?

13. Възрастни хора в селата, за които велосипедът е основен начин на придвижване, ще бъдат превърнати от държавата в нарушители, защото е твърде наивно да предположим, че дядовците по селата ще ходят до хлебарницата със светлоотразителна жилетка.

По отношение задължителното каране на велосипед най-близо до дясната граница на пътното платно:

По отношение на задължаването на велосипедистите да се движат възможно най-близо до дясната граница на пътното платното изказваме своите опасения, че при условията, които имаме в България, (липса на маркировка, открити шахти, дупки по пътя, камъни, кал ) това би било предпоставка за формално оневиняване на причинителя на евентуално ПТП, но не и предпоставка за намаляване на произшествия.
Конкретният текст, който задължава велосипедиста да се движи само отдясно не дава яснота за това как е правилно велосипедистът да се престрои при предприемане на ляв завой, когато е налична отделна лента за ляв завой.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ:

1- По отношение носенето на светлоотразителни жилетки
„Велоеволюция“ застава зад предложението, носенето на светлоотразителни жилетки да бъде препоръчително. Прилагаме статистика от проучване в други страни как е уреден въпросът със задължителността на носенето на предпазни средства при карането на велосипед.
Предлагаме задължителното носене на светлоотразителна жилетка да остане само (евентуално) в тъмните часове от денонощието и при велосипедиране по републиканската пътна мрежа в извънградска среда и това да бъде изрично указано в закона.

2- По отношение карането на велосипед най-близо до дясната граница на пътното платно:
Смятаме, че принципно е правилно, но дадената формулировка предполага да бъде дефинирано как се прави ляв завой при наличие на отделна лента за ляв завой, за да не се злоупотребява от страна на правоохранителните органи.

Предлагаме на този етап, това задължение да не се приема, тъй като са твърде малко местата с изградена велосипедна инфраструктура, която да осигурява безпрепятствено пресичане на кръстовища и това правило няма как да работи реално.

* виж Приложение 1 – “Задължителна обезопасителна екипировка за велосипедисти” за страни в ЕС – “Mandatory safety equipment for cyclists”, публикуван в раздел пътна безопасност на интернет сайта на Европейската Комисия – http://ec.europa.eu/transport/road_safety/observatory/doc/safetyequip_bici_rules.pdf

 

 Тази страница за последно е обновена на: 2013.10.24

 1. […] Становище на сдружение “Велоеволюция” Общо прочитания 3 , 3 прочитания […]

 2. […] Становище на сдружение “Велоеволюция” Общо прочитания 5 , 5 прочитания […]

 3. […] Становище по промените в ЗДвП – май 2012* […]

 4. Според мен е хубаво да се спомене за премахване на идеята за звънеца.
  Довод:
  След като имам време за звънна, значи ще имам време да спра или в абсолютно краен случай да извикам!

 5. Няма да е лошо и да бъде както в Германия, а и повечето западно-европейски държави, ако не се лъжа: Изискванията да не важат за състезателни/спортни/ велосипеди, освен през тъмната част от денонощието. Състезателни шосейни и планински велосипеди да не подлежат на изискванията за светлоотразители/активни светлоизлъчватели през светлата част от денонощието, за звънеца е повече от ясно, че и по принцип е нелепо да е задължителен.

 6. […] на това решение сдружение Велоеволюция подаде становище светлоoтразителните жилетки да бъдат препоръчителни […]

 7. imate deca . Te karat velosipedi,koi 6te e vinoven ako vie ne go obezopasite i predpazite po naidobripo nai dobriqt na4in. Az karam avtomobil i ne iskam da vijdam nenormalni iidioti kara6ti ve4er po nulevardit kolelata si samo s edin kerliv svetlootrazitel. Hora kolkoto pove4e Vi vijdame nie voda4ite na avtomobili , tolkova pove4e 6te Vi pazim. Izbora ne e samo va6 za6toto nie voda4ite na avtomobili nosim posledstviqt ot va6ata nemurlivost.