Закона онлайн: http://www.mvr.bg

Извадки от закона, касаещи велосипедния транспорт

Раздел III.
Разположение на нерелсовите пътни превозни средства върху пътя

(5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на
мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение
разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и
ако това не пречи на другите участници в движението.

Раздел XVIII.
Особени правила за някои участници в движението

Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване,
всеки велосипед трябва да има изправни:
1. спирачки;
2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и
червен светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена
светлина отзад;
4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на
колелата.

Чл. 80. (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) Водачът на велосипед е
длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места,
през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да
освобождава педалите, с които контролира превозното средство;
3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се
държи за него;
4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на
превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;
5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци;
тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и
зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.

Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени:

5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди
тях;

Раздел XXI.
Правила за движение на пешеходците

Чл. 107. Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън
пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата:

2. които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет;

Чл. 110. Извън населените места, при липса на банкет или тротоар или при
невъзможност те да бъдат използвани, лицата, бутащи велосипед, мотопед или мотоциклет, са
длъжни да се движат по платното за движение, като се придържат възможно най-близо до
дясната му граница.

5. (нова – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) управлява велосипед без
светлоотразителна жилетка в нарушение на чл. 80, т. 1.

Допълнителни разпоредби

19. “Велосипед” е пътно превозно средство най-малко с две колела, което се привежда
в движение с мускулната сила на лицето, което го управлява, с изключение на инвалидните
колички.Тази страница за последно е обновена на: 2012.11.24

 1. чл. 79, т.2, какво значи… Че не мога да ползвам тромба ли? А само звънец?

 2. Как да разбирам чл. 80 ал. 3 като понякога дори да си в най-крайната лента, възможно най близо до тротоара, колите минават на опасно близко растояние и създават условия за ПТП?

 3. Член 80, т.4, забранява да се тегли детска велоколичка например, така ли е?!

 4. zdr te
  W4era 1 gospodin s 4erni o4ila si pokaza glawata ot policeiskata kola i me sprq na ostrow na peshexodna pateka. i mi wika Kade karash weee ?
  Az w 1 wiq moment ,se o4udix i mu otgoworix kak kade po peshexodnata pateka. Gospodin policaq mi otwarna 4e sam bil motorno prewozno sredstwo trebwalo da slqza da butam welosipeda si po peshexodnata pateka. Kaza mi 4e sam podlejal na sankciq. Neznam towa ot koq Ewropeiska strana go wzexa 3 godini w Holandiq sam karal kolelo i 1 policai ne mi e naprawil zabelejka da ne karam po peshexodna pateka . Nai mnogo me trogna obrashtenieto na tozi gospodin s 4erni o4ila 1 wo nqma dobar den nqma o4tiwost 2 ro koi e ne se predstawq ,naprawo sprq pred peshexodnata pateka i sprq dwijenieto zad sebe si i po4na da mi gowori kade karam i kak trebwalo da butam towa ne moje da bade predstawitel na reda spored men
  s takaw aroganten ton da se obarne na welosipedist (4owek) . NO NISHTO O4UDWASHTO WSE PAK TOWA E NASHTA LIUBIMA BALGARIQ oniformata si e oniforma kato q slojat i zabrawqt 4e i te sa 4oweshki sashtestwa kato obiknowennite xora . Kakwo zna4enie ima dali shte PRESE4ESH 1 STRANA NA PLATNOTO KATO NQMA KOLI KA4EN NA WELOSIPEDA SI I SPRESH na ostrowa da iz4akash minawashtite PREVOZNI SREDSTWA ot DRUGATA STRANA ???? ili ne PROSTO TRQBWA DA SE naprawqt na interesni da ot4etat nqkwa deinost za prez RABOTNIQ DEN NO COMENT …

 5. Обръщение към diqn:
  Научи я тая кирилица…едва успявам да ти разчета шльокавицата. Разбирам в какво положение си попаднал. На мен ми се случи почти същото. Много от ченгетата ни спират само за да изкарат някой лев под вид на подкуп – 10, 15 лв., колкото дадеш… Но оправданието им е налице. Наистина според българския ЗДвП трябва да буташ колелото по пешеходна пътека…същото е и за тротоара. Повечето не се занимават да ме спират, въпреки че виждат, че не го бутам, а го карам, но има и такива дето спират. Досега все са ме пускали само с предупреждение, не са ми писали фиш. Не им отвръщай със заяждане, въпреки унизителния им тон, иначе може да стане по-зле. Най-важното е да им се измъкнеш. също трябва да дебнеш дали няма ченгета наблизо когато правиш каквото и да е по време на каране.
  П.С. Униформа, учтивост и учудващо се пишат с “У”.

 6. Преди няколко дни гледах в youtube 1 като тебе как го пометоха на пътеката .Законите са направени за да ни пазят не само да ни пречат .Ти хубаво се измъкваш с предупреждение ама ако ми изскочиш на пътеката аз как да те опазя като спирачният ми път е 10 метра.моля спазвай закона за да не лежи някой задето те е смазал .

 7. Помел го е щото оня е излязъл с висока скорост на пеш. пътека. Аз ВИНАГИ СПИРАМ преди да изляза на пеш. пътека. Освен това карам по нея за да пресека, но карам със скоростта на пешеходец и никога не си позволявам да вкарвам някой шофьор в паника заради това, че не слизам от байка.

 8. Просто слизайте и бутайте – това е ПЕШЕХОДНА пътека! Няма да загубите време, но ще се чувствате сигурно. Ужасно грозно е велосипедист да кара по платното и изведнъж да свие в ляво за да мине по пешеходната пътека. Глупаво и много опасно! Единствено може да се кара там където е продължение за вело-аеята, независимо че е нарисувано нещо средно между пешеходна пътека и вело алея, макар че по закон и там уж трябва да се слиза и да се бута, но това никога няма да го приема за нормално.

 9. Искам да попитам, ако съм на кръстовище и искам да продължа, каде трябва да застана за да не ме удари кола която завива и кола която е зат мен. Благодаря предварително!

 10. Забравих да допиша че искам да продължа напред!

 11. Алекс, като разположение в ширината на лентата, заставаш възможно най-вдясно – на практика това обикновено значи в рамките на 1 м от десния край на лентата. Ако си за направо, а има отделни ленти само за надясно, заставаш възможно най-вдясно __на най-дясната от лентите за направо__.
  Като позиция в колоната от превозни средства: ако си най-отпред, спираш на стоп-линията, ако не – зад предното средство.

  Това е по закон. В моя опит това като цяло работи, но има още един момент: тъй като много ленти са достатъчно широки, и тъй като не е изрично незаконно, винаги отляво до теб ще спират автомобили или мотори. Това, което аз правя, когато не съм първи, е да се изнеса половин велосипедна дължина напред – тоест, колите си спират на около метър-два една от друга, а аз заставам така, че с предното колело “застъпвам” автомобила пред мен, а със задното – този зад мен. Така съм в полето на видимост на шофьора зад мен и имам разстояние да реагирам на неочаквани маневри на този пред мен – завой без мигач или рязко спиране.
  Във всички случаи задължително гледаш мигачите на тези около теб и имаш предвид, че някои въобще не подават сигнал.

  Още нещо: когато автомобилите са спрели в задръстване и от тяхно дясно има достатъчно място, имаш място да се придвижиш напред – т. нар. “filtering forward”. Не съм сигурен доколко е законно (четейки българския закон, според мен не е незаконно), но съм му върл привърженик и смятам, че спестява много време и е адски полезно. В такива случаи __бавно__ се придвижвам, вдясно от колоната, напред до първото срещнато от следните три:
  – позицията точно зад първата кола (по средата между първа и втора, както описах по-горе);
  – мястото, където някоя по-широка или спряла по-вдясно кола правят минаването невъзможно (отново заставайки между двете коли);
  – последната кола от всички в началото на колоната, които дават десен мигач (това, когато съм за направо, а лентата е и за надясно).
  Когато по този начин изпреварвам спрели коли, от уважение към шофьорите, че са ме “пуснали”, и за да не ги нервя излишно, при потегляне тръгвам възможно най-бързо, изнасям се възможно най-вдясно, и, ако шофьорът зад мен си кара зад мен, но аз преценя, че мога да го пусна безопасно, му подавам знак с ръка, да знае, че го имам предвид и може да ме задмине.
  В идеалния случай ефектът от упражнението е, че задната кола изостава малко, за да ти даде безопасна дистанция, докато ускоряваш и преминаваш през кръстовището, пътеката, прелеза или каквато е причината за спирането, след което се изтегля напред на същата позиция в колоната, на която е била, преди да се появиш.

  П.П.: Не съм квалифициран да давам правни съвети.

 12. Кой параграф, алинея или точка от ЗДвП указва точно, че преминаването на велосипедисти през пешеходна пътека или при пешеходен светофар трябва да се извърши чрез бутане на велосипеда??

 13. Основното е да избереш какъв си в движението, без да сменяш статута си когато ти скимне. Ако ще караш колелото – караш по правилата за движение, което автоматично означава че нямаш никакво предимство докато си върху велосипеда и пресичаш пешеходна пътека. Ако слезеш от колелото и буташ – тогава си пешеходец и си длъжен да спазваш правилата като такъв. Можеш да преминеш през пешеходната пътека, бутайки. Най-опасно (и нагло) е когато велосипедист си кара по платното за движение и решава че ще мине с рязък завой от другата страна, като използва пешеходната пътека за това, без да слезе от велосипеда. Голяма глупост е това – шофьора няма време да реагира. Правилното е – спираш до банкета, слизаш от велосипеда, качваш себе си и него върху тротоара и тогава, бутайки се обръщаш към пешеходната пътека и преминаваш.

 14. Не намирам текстове в закона, които задължават бутане на велосипеда по пешеходна и по велосипедна пътека. Някой може ли да цитира?

 15. И кой е с предимство при пресичане пътя на автомобила с движещия се на велосипедна пътека велосипедист?

 16. Няма нужда от цитиране на закона. Казва се “пешеходна пътека”. Ако не е продължение на велоалея, си длъжен да слезеш и да буташ. Попринцип същото важи и за тротоара. Не може да караш колело върху тротоар, ако върху него няма велоалея. Не съм сигурен какво казва закона относно вторият ти въпрос, но би било малоумно да спираме през 100м. за да пресичаме улица, след като сме на велоалея.

 17. От почти година съм в София и колоезденето тук е почти невъзможно. Велоалеи или не съществуват, или са далги 5 метра, или са направени само на места кадето има туристи за да се покажем “колко големи европейци сме в българия”.

  Закона с карането плътно от дясно е НЕЛОГИЧЕН!!
  Какво правим в случей, че трябва да завием в ляво на улица с 3 плътна ? Да си караме от дясно и после като трагваме да завиваме някой да ни удари а ? Или поредния селяндурин да набие спирчки и клаксона, ИЛИ както най-обичат софиянци, да спрат да ти теглят една псувня “каде караш с тва колело пе***ас”, ИЛИ да те питат к’во праиш с тва колело на улицата.

  Аз съм се предал с това да карам от дясно, защото не веднъж са минавали до мен на 0.5см, на косъм да ме завлечар с тях. Отказвам да съм поредния убит колоездач.

  Също съм се предал да индикирам с ръка на къде ще завивам. Още една пълна безсмислица в БГ. Никой от шофйорите не знае тия индикирания от колоездач какво означават. Явно не знаят позоките ляво и дясно ?
  Давам най-скорошен пример, когато си карах по бул. Сливница в София ония ден, индикирам и един ми набива спирачки и ми двига ръка сеедно “какво праиш ти простак?”.

  Относно карането по тротоар, съм карал безброй много пъти пред полиция. Никой не ме е спирал да ме глоби или да ми каже нещо, колкото и да съм се надявам да го напраят за да си кажем истината как стоят нещата за колоездачите и как сме постоянно дискриминирани на пътя.

  За в бъдещи колоездачи (най-вече отнасящо се за София), препоръчвам да ползват МТВ колела за градско каране, тъй като улиците са отвратителни, гуми се пукат всеки ден, поради факта, че никой не си е направил труда да изчисти улицата след катастрофа и е пълно сас малки стъкалца. Улиците са изключително неравни. И ако нямаш амортисиори, сметни колелото си начуепно ако караш през улиците с павета от тодор живковото време.

 18. до DP: Какво правим в случей, че трябва да завием в ляво на улица с 3 плътна ? – По закон, слизаш от колелото вдясно на тротоара и бутайки го минаваш по пътя на пешеходците. После се качваш пак на колелото ти.

  и как сме постоянно дискриминирани на пътя. – не си дискриминиран, нежеланието ти да се съобразяваш с правата на другите не е дискриминация.

 19. tatiVladi: това което си написал не е вярно. Има кръстовища където искам да завия надясно, но на самото кръстовище няма пешеходна пътека по която да мина и изобщо е забранено на пешеходци да преминават там. Когато караш колелото не си пешеходец, а си ППС. Престрояваш се в съответната лента, подаваш сигнал с ръка, че ще завиваш, ако се налага изчакваш светофара или даваш път на участниците с предимство и тогава преминаваш – както би направил един мотор или мотопед.

 20. Ейии, не знаели били кой е закона?!? Отваряш интернет и го намираш!! Задължително на пешеходна пътека се слиза от колелото и се бута, и се ползва велосипеден звънец!! Никакви тромби и тям подобни! Не стига че велосипедисти карат абсолютно навсякъде където им падне! Не спазват нито вело-алеи, нито пешеходни пътеки, тротоари или шосета! Което създава много големи предпоставки за произшествия както с деца така и с възрастни хора!! Колелетата, ако не им построят специално за тях колоездачни алеи, по-добре да ги забранят със закон!! Особено електрическите, които на практика са МПС!! То на тях трябва да им слагат номера като на колите и моторетките! И управляващите ги задължително да държат изпит по Правилник за движение по пътищата.!! https://www.dnes.bg/obshtestvo/2018/04/22/zakonyt-zadyljava-koloezdachite-pesh-na-peshehodna-pyteka.374312

 21. ВелоДеволюция.
  Селските тарикати с велосипеди се оляхте и преляхте отвсякъде. Вие изпозвате велосипеди “за да минете откъдето си искате” – през детски площадки, зелени площи, върху тротоари, и пътни платна, напряко, на верев, на зиг заг, а защо не и срещу движението, също карате километри наред и върху осевата линия, и причината да сте толкова безогледно нагли дебили е фактът, че НИКОЙ НЕ ВИ ГЛОБЯВА ! Това провокира у вас усещане за безнаказана диващина и вашите простотии се разрастват все повече като размер и изява. В един момент вие самите ще започнете да се трепете взаимно, защото ще си пречите, и бъдейки нагли и дебилни, няма да имате никакви задръжки, което е чудесно. Още по – хубаво ще стане, когато и на пешеходците, и на водачите на МПС им писне от вас и ви подберат с камъни и бутилки, както заслужавате. До тогава – приятно наглеене и дебилене, кретени…още малко ви остава.

 22. ВелоДеволюция, пише се “зиг-заг” и “осова линия” бе пръдльо! ;DDD

 23. До ниско квалифицирания малоумник който няма смелост да напише името си (ВелоДеволюция): Имам въпрос. Сутринта карам колело 3 часа из града и планината за удоволствие, след обяда съм шофьор в същия този град, а привечер съм пешеходец. Е, към коя група ме слагаш, умнико? Простака си е простак, независимо дали кара велосипед, кола или подводница. Сещаш ли се? Явно не – нямаш капацитет. Затова моля да не се обобщава – карам велосипед от 25 години, досега не съм пресичал пешеходна пътека без да сляза и да бутам колелото. Също и като шофьор винаги правя път на всяко кръстовище, независимо дали има пешеходна пътека или не – така е по закон! “Пешеходна пътека” е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение. За пръв път го чуваш, нали? Е, така е по ЗАКОН! Ако има селяци, да ги глобяват.

 24. какви са тия коментари бе.
  то навсякъде било пълно с некадърници!!!
  За тебе говоря -Вело ли си какво си

 25. Здравейте,искам да попитам как стоят нещата с градският транспорт.Имам ли право да си кача велосипеда в метро/трамвай или рейс естествено като си заплатя билет и за него ? Как седят нещата с рейсовете по Витоша ? Шофьорите казват,искаме да Ви качим, но хората се сърдят..?

 26. освен велосипедистите, и тия с тротинетките и те се взеха за безсмъртни кавалите 😀 така ще е, докато не стане някоя голяма беля, няма да се оправят нещата.

 27. Аз имам проблем…
  Преди няколко седмици си карах колелото както трябва близо до тротоара, но някакъв господин с червена тениска каращ mercedes gl 550 ми крещи да отбия за малко. Аз нямах никакъв проблем с това но той очевидно имаше нещо против моите действия. След като крещеше по мен известно време реши да слезе от колата и да дойде до мен. Задните му прозорци бяха затъмнени и от там излезна жена която ми хвана колелото и ми каза да го оставя някъде в края на тротоара. Господинът дойде до мен и ме грабна за ръката и ми каза да дойда. Заведе ме пред колата и ми показа някаква драскотина която трябва по рано докато съм минавал по улицата да съм направил(колите са спрени от едната страна на улицата). И аз по рано наистина се връщах по същата улица защото бях ходил при приятел. Дори не бях обърнал внимание на колите паркирани в страни и не съм направил нищо друго освен да мина до тях. Изведън окото ми се приплъзна към ръката му и видях че той държеше джобен нож. Смръзих се на място и нямах никаква идея какво да правя. Реших когато той си отпусне ръката с която ме държи да се опитам да избягам и да звънна на полицията. Така и стана но никога няма да забравя за този момент

 28. Миро Слав е кавал.

 29. “Няма нужда от цитиране на закона. Казва се “пешеходна пътека”. Ако не е продължение на велоалея, си длъжен да слезеш и да буташ.”

  Извинявай, но по-глупаво изказване не бях чел. Винаги има нужда от цитиране на закона. В закона правило за слизане и бутане по пешеходните пътеки вече НЯМА, съответно полицай за каране на колелото по пешеходна пътека НЕ МОЖЕ да те глоби.
  Това как се казва пътеката е без значение, ако няма отнасящ се до нея закон.

 30. Станиславчо , ако пешеходната пътека не е за велосипедисти в смисъл продължение на велоалея нямаш работа там с колелото ето и цитат от закона Раздел III.
  Разположение на нерелсовите пътни превозни средства върху пътя

  (5) Когато няма специално предназначена за тях пътна лента или алея, водачите на
  мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение
  разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и
  ако това не пречи на другите участници в движението.

 31. Привет.Карам от три години велосипед с мотор 250W.Имам и товарно ремарке към него.Всеки божи ден ,когато съм на колелото преча на някого- пешеходец, шофьор,градския транспорт.Явно завистта и ниското ниво на умните,красивите и Ентелегентите е причина за това .Знам ли. Но много ме натъжава, когато някой качен в по -така 10+ годишна колица да ти казва къде да караш.Обикновено си мълча, но когато ми казват да сляза и да бутам по велоалея, която пресича платното за движение направо ми причернява и минавам в обяснителен режим с поредния познавач, но не изпълняващ закона .Казах си го .

 32. Станко п. да не е съкратено от п*тьо?

 33. Здравейте защо съм виждал колоездачи да карат от лявата страна на платното срещу колите? Някой казват че така виждат колите който идват и се чувстват в по голяма безопасност. А ако карали отдясно не можели да виждат виждат колите който идват отзад

 34. Здравейте защо съм виждал колоездачи да карат от лявата страна на платното срещу колите? Някой казват, че така виждат колите, които идват и се чувстват в голяма безопасност. А ако карали отдясно не могат да видят виждат колите, които идват отзад

 35. Да се поправя Здравейте защо съм виждал колоездачи да карат от лявата страна на платното срещу колите? Някой казват, че така виждат колите, които идват и се чувстват в голяма безопасност. А ако карали отдясно не могат да видят виждат колите, които идват отзад

 36. Тъпо че не могат да се редактират коментарите

 37. Здравейте, искам да споделя нещо. И по скоро да се оточним как да избегнем глоби, който пишат без основание. Става дума за това, цитирам:
  – Чл. 80. (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) Водачът на велосипед е
  длъжен:
  1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места,
  през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;
  Тука ясно пише извън населено място!
  Но полицаите ме спират почти всяка вечер и вече имам няколко фиша…
  Ако някой знае и познава такива потърпевши да ми пише, dkg_83@abv.bg. Ще пускам жалби, оплаквания а най добре ще е колективен иск, за да се спрът.
  Има и друг аспект, не да променят закона защото е точен, става дума за извън населено място а мен ме сглобяват в града кадето има ограничения на скоростта и осветление.
  Пак апилирам ако има хора на който им е писнало от тормоза на полицаите, който не прилагат закона правилно да организираме нещо съществено.
  Не могат да ме задължават да нося нещо толкова неподходящо за каране, мисля че е нарушение на правата ми.
  Надявам се да ме разбирате.
  Благодаря за вниманието.

 38. само ми мрънкате че карат хора с колела и тн по пътя ама не сте виждали как коли влизат в велоалея и бутат хора с колела, или тъпи пешеходци да ми ходят по групички на велоалеята и да те гледат от стотици метри как идваш и грам труд не си правят да се помръднат да не говорим че нямат никаква работа да ходят там. да си разхождат кучетата, да ми ходят с телефона забит в лицето и да ми ходят на зиг заг и като му направиш забележка че пешеходната пътека му е на 1-2 метра в страни ти се прави на велик ай сиктир, не сте и виждали как спират до велоалея и вземат преминаващи велосипедисти като си отворят вратата без да ги ебе дали идва някой