2010
10.06

350-campaign-cyclistsКак да разрешим проблема с промените в климата? Ами като променим средата и хората около себе си, както и собственото си мислене и се предизвикаме и активизираме в едно невероятно избухващо предизвикателство заедно с приятели от целия свят. Да се захващаме за работа, очаква ни нещо голямо на 10 октомври тази година. Нарича се Световен ден за ремонт на климата. Това е ден за работа и забавление, защото може едновременно да се повеселим и да направим нещо полезно срещу промените в климата.

Навсякъде по света хиляди хора, обединени от една идея ще предизвикат приятелите, роднините, съседите, политиците, учените и всички около тях да направят нещо за природата, себе си и планетата. Като част от Световния ден за ремонт на климата се очаква в над 170 държави по света да се проведат повече от 4380 акции. Всички събития, част от Световния ден за ремонт на климата са обединени от едно число- 350. Според учените 350 части на милион (ppm – Parts Per Million- броят молекули въглероден диоксид сред общо един милион молекули във въздуха) е безопасната горна граница за концентрацията на въглероден диоксид в нашата атмосфера. 350 ppm е нивото, до което човечеството трябва да се върне възможно най-бързо, за да избегне неконтролируеми климатични промени. Спешно се нуждаем от международно споразумение за намаляване на въглеродните емисии, защото в момента в атмосферата се съдържат застрашителните 389 ppm, които нарастват с 2 ppm на година.

По време на денят за действие- 10 октомври, София ще бъде един от хилядите градове по света, които ще се включат в глобалната кампания срещу промените в климата – Световен ден за ремонт на климата и ще алармират за числото 350. Организатори на основното събитие за ремонт на климата, което ще се проведе в столицата, са „Коалиция за климата – България“, Futurefriendly, Сдружение Велоеволюция, Британски съвет, Горичка и разбира се- Списание 8, което за втора поредна година се включва активно в кампания „350“ срещу промените в климата. Организаторите са запланували интересна и забавна акция, която включва велосипедисти, велофайтон и важното за климата число „350“.

На 10-ти, 10-ти, 2010 г. от 10:10 ч. пред НДК десетки велосипедисти ще изпишат числото 350 с колелата си. Те ще се разпръснат из улиците и парковете на града и ще разговарят с останалите хора за промените в климата, за проблема с нарастващите емисии парникови газове, които предизвиква транспорта и за възможностите за справяне с климатичната заплаха, които ни предоставят екологичните форми на транспорт, какъвто е велосипедния. Столичани ще могат да се уверят сами в предимствата на еко-транспорта като се повозят на атрактивни велорикши.

Друго интересно климатично събитие, което ще се проведе на 10-ти, 10-ти, 2010-та в София е забавен флаш-моб в метрото.

Всеки, който иска да стане част от Световния ден за ремонт на климата може да го направи като влезе на сайта на глобалната кампания „350“- 350.org, потърси акция в своя град или наблизо и се включи в нея. По-инициативните пък, могат дори да организират своя акция и да станат част от световната климатична кампания.

Източник: http://www.climatebg.org/

Общо прочитания 598 , 2 прочитания днес
  1. Какво е това “флаш-моб”,аджаба!Аз ли не знам български или някой си умира да ползва “купешки думи”?

  2. Понякога е по-лесно и по-целесъобразно да се ползват думи и изрази както са си известни по света. Ако българите бяхме измислили флаш-моба сигурно щеше да има българска дума за това 🙂
    Ето какво е флаш-моб на български: http://bg.wikipedia.org/wiki/Флашмоб
    Факт е, обаче, че английската версия е доста по-подробна: http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_mob

    Ще се радвам сега като имаш информацията, да предложиш нещо по-добро от “внезапна тълпа” 😉

Твоя коментар: