2010
03.26

ВелоалеяОще 2,5 млн. лева инвестира общината в екотранспорт. 3,5 км от пътищата за колелета ще бъдат готови до септември тази година.

Мрежа от велоалеи ще води до последната метростанция в столичния квартал “Младост”. Те ще бъдат построени до септември. Това каза вчера главният архитект на София Петър Диков на редовното заседание на Столичния общински съвет (СОС).

“В момента сме на етап работен проект и имаме готова схема на сайта на архитектурната дирекция”, обясни Диков. 2,5 млн. лв. е разчетеното финансиране  на проекта от Специализирания общински приватизационен фонд. Предвижда се предварително да има търг за определяне на фирмата изпълнител. Окончателната цена може и да е по-ниска, обясни главният архитект. Целта на общината е всички процедури да приключат до лятото, за да започне строителството. Откриването е насрочено за септември, когато ученици и студенти ще тръгнат на училище. 3,5 км ще е общата дължина на алеите за колелета.

“Те няма да бъдат просто начертани с жълта боя, както до НДК, а ще са като отделни улички, точно като алеята на бул. “Цар Борис III”, обясни Петър Диков. Идеята е да се направи успоредна транспортна схема на улиците, отвеждащи до метростанция 13 в “Младост 1”. “Основната ни цел е да облекчим гражданите и да се пътува по-бързо. Велоалеята в “Младост” няма да е просто за фитнес”, заключи архитект Диков.

Следващата цел пред общината е да бъде построен велопът в квартал “Люлин” догодина. Вторият квартал, в който ще бъдат изградени, довеждащи до метрото, велоалеи, е “Лозенец”. Според плановете на общината пътеките за колоездачи трябва да стигат както до “Цариградско шосе”, така и до Околовръстното.

източник: www.monitor.bg

Общо прочитания 4835 , 1 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: