2013
05.22

Велосипедирането в живота на града: планиране, партньорства и образование

  • Университет по архитектура, строителство и геодезия
  • Сдружение „Велоеволюция”
  • Холандското посолство в България
  • Консултантска компания по околна среда TAOFES Прочети още »
2013
05.22

283629_586284808056592_836950760_nЗаповядайте на фотоизложба на 30-те най-добри снимки от Фотоконкурс “УСТРЕМ ВЕЛОФЕСТ 2013”.

Гласувайте за снимките, които най-много ви харесват. Прочети още »

2013
05.17

flyefront

16-то велосипедно шествие в София – 30 май 2013

Традиционното велошествие през месец май по случай Световния ден за ходене на работа с колело ще ни зарадва на 30 май, начален час 18:00 часа, Южен парк, централен вход при бул. „Витоша“. Маршрутът ще е надалеко, а финалът ще е нависоко – покрива на „Сердика център“ , a маршрутът e:

->бул. „Витоша“ – бул. „Пенчо Славейков“ – бул. „България“ – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ (велоалеята) – ул. „Оборище“ – ул. „Черковна“ – ул. „Попова шапка“ – край – Търговски център „Сердика Център“;

Каним всички велосипедисти за 16-та поредна година да превземат софийските улици – с желание за по-велосипеден, по-безопасен и по-хубав град.

Финалът на шествието ще бъде и финал на кампанията „До работа с колело“. Тогава „Велоеволюция“ ще отличи най-работещите велосипедисти – тези, които документираха своите велосипедни дни в месеца за ходене на работа с колело. Наградите са предоставени от магазин за екипировка „Стената“ и магазин за велосипеди “Максбайк

И тъй като „бъдещето е в ръцете на младите“, мисията на събитието ни този път е и благотворителна. Всеки който желае може да ни помогне да съберем средства за изработването и поставянето на вело-стойки в училища в града ни.

*Хората, които искат да ни помогнат да направим най-голямото шествие да пишат на info@velobg.org. Задачките са да се разпространяват флаери и вело охрана на шествието.

2013
05.16

p1030127Момчилград е третият български град, който започва да мисли и действа велосипедно.  На 21 и 22 май инициативата „Всички на колело“ (Bike `em all) ще достигне източнородопския град, за да покаже, че няма големи и малки градове във велосипедното мислене.
Специално за „Всички на колело“ в Момчилград ще пристигне холандският посланик Карел ван Кестерен. На 21 май на колело – и придружен от кмета на града Акиф Акиф и сдружение „Велоеволюция – той ще се запознае с велосипедната обстановка в Момчилград. Очаква се към велообиколката да се присъединят и много жители на града. Денят предвижда още велосъстезания за деца и младежи с награда велосипед, както и откриване на оранжева велостойка пред Община Момчилград. Прочети още »

2013
05.15

familatlon_logo2Обичаш ли да караш колело?

Ако отговора ти е силно „ДА!“, значи вече имаме нещо общо!

Oт Асоциация Родители  те канят да дойдеш  на 18 май  от 14.30 ч. на велопоход около Южния парк,за да споделим удоволствието от хубавото време, веселата компания и спокойствието на улици без автомобилно движение. Прочети още »

2013
05.08

poster Започна записването за третото поред издание на състезанието “Bike adventure” Lovech.
След старта на състезанието през 2011 г. и вълнуващата надпревара във връзка със Световният ден на предизвикателството през 2012 г. в която взеха участие състезатели от Габрово, Велико Търново, Лясковец, Троян, София и Ловеч, идва ред за трета поредна година в Ловеч да се проведе подобен вид събитие. Прочети още »

2013
05.07

През тази година ни предстои да погледнем на придвижването с колело по един различен начин, а именно как наистина го използваме в ежедневието си. Или пък – как можем да го използваме по-добре. “Велоеволюция” обявява месец май 2013 за месец за ходене на работа* с колело!

logo_bike-to-work-2013

Ти ходиш ли на работа с колело? Да!? – значи си един от нас – многото градски велосипедисти. Покажи ни че си ти и че караш колелото си редовно, като се регистрираш в сайта на нашата кампания “До работа с колело” и споделиш разстоянията, които изминаваш всеки ден. От сайта на кампанията ще разбереш къде се намираш в класацията на велосипедистите придвижващи се до работа с колело. В края на месец май 2013 г. на традиционното ни велосипедно шествие в София ще отличим най-работещите велосипедисти 🙂

И твои колеги ходят на работа с колело? Чудесно! – всички индивидуално регистрирани колеги може предварително да сформирате отбор и да се състезавате с други фирми и организации, за които велосипедът също е важно транспортно средство. Вашите постижения можете да следите в класация на фирмите с най-добри велосипедисти. Така ще участвате едновременно като индивидуални велосипедисти и като фирмен отбор в нашата кампания.

Ти не ходиш на работа с колело? А защо не опиташ? – регистрирай се и опитай да си избереш подходящ маршрут до работното си място или местата, които посещаваш по работа. Ако това е трудно за теб, но все още искаш да опиташ – не се отказвай! Помоли за помощ и съвет познат велосипедист или ни пиши. Ние ще ти помогнем като те посъветваме за избор на маршрут или осигурим доброволец, който да те придружи с колело до работа.

Защо е важно да участвате в кампанията?
Всяка година “Велоеволюция” се стреми да показва значимостта на велосипедния транспорт и предимствата му за тези, които са решили да се придвижват по здравословен, ефективен и екологичен начин. От няколко години насам тенденцията за увеличаване на велосипедния трафик е видима, а това е важно за всички нас като велосипедисти, за проектантите на велосипедна инфраструктура, за хората които вземат важни решения за транспортната политика на градовете ни. Колкото повече велосипедисти има по улиците на нашите градове, толкова повече всички ние печелим от намаляването на автомобилния трафик, шума, вредното замърсяване на въздуха. “До работа с колело” е кампания, която ще покаже на нашите работодатели, че ние – велосипедистите:

  1. също имаме нужда от места за паркиране;
  2. за велосипедите ни е нужно по-малко място, в сравнение с парко-местата за автомобили;
  3. спестяваме време и средства придвижвайки се с колело;
  4. сме по-здрави и работоспособни, щом сме на колело;
  5. сме отговорни за града и околната среда щом не замърсяваме въздуха;
  6. сме отговорни и толерантни участници в пътното движение;

Прочети още »