2012
09.26

prebroqvane_0Прекрасното лято поотминава и само можем да се радваме, колко много съмишленици срещаме по алеите и улиците. За това, за да премерим нашата радост, нека ги преброим.

Идва третия етап от преброяването на велосипедистите и изследване на велосипедните потоци в град София (http://projects.velobg.org/). Преброяването представлява броене на 20 кръстовища, които заграждат центъра, защото идеята е да се проследи потока на велосипедисти, ползващи колелото за транспорт.  Брои се в делничен и почивен ден, като преминаващите велосипедисти се отбелязват на специална карта.

Настоящото преброяване е на:

  • 3 октомври, сряда от 7:00 до 10:00 часа
  • 7 октомври, неделя от 9:00 до 12:00 часа

От списъка с кръстовища може да изберете вашето кръстовище и да пишете на yiateam@velobg.org

Преброяването е част от проект “Еволюция сега – велосипедисти в действие”, финансиран по програма “Младежта в действие”

 

2012
09.25

roleri11121Пикник в парка, ролери под наем и велошествие за бургазлии тази седмица.

Пикник в парка, велошествие, масов маратон и редица други „зелени“ инициативи ни очакват през тази седмица в Бургас. За поредна година градът ни се присъединява към над 1000 европейски града и обявява седмицата 16-22 септември за „Седмица на мобилността“.

„В търсене на градски съкровища и легенди“ с велосипед ще могат да се включват жителите на Бургас на 22 септември – Европейския Ден без автомобили. Началото на велошествието е от 17.00 часа от площад „Тройката“. Същия ден ще има организиран веломаркет, на който всеки ще може да закупи или продаде колело, ролери и скейтбордове втора употреба или части за тях. В 18.00 часа до Пантеона ще гледаме демонстрационно шоу на байкъри, скейтъри и ролеристи, което по-късно ще премине в дискотека. Прочети още »

2012
09.21

bike-plan1Центърът за градска мобилност предприе инициативата да изготви План за развитие на велосипедния транспорт на територията на Столична община 2012-2017 г. Целта е София да се превърне във „велосипеден” град.

Стремежът е да се обхванат мерки в различни области: инфраструктура, велосипедни паркинги, комбиниране с градския обществен транспорт, пътна безопасност, обучения на деца и възрастни за каране на велосипед в градски условия, градски и крайградски маршрути за отдих, културен туризъм, кампании за популяризиране на велосипедния транспорт и др…. Защото само велосипедни алеи не са достатъчни, за да  убеди хората да започнат да се придвижват с велосипед и велосипедистите да се почувстват желани в града. Прочети още »

2012
09.18

Началото е поставено, софтуерната компания HP участва в Европейска седмица на мобилността с кампанията Bike to Work. Тя е насочена към служителите на фирмата и цели да ги мотивира да използват велосипед и алтернативен на автомобила транспорт до работа и обратно.

През седмицата ще се проведат събития, които ще повишат уменията и разбирането на участниците за градското велосипедиране.

Сутрин, желаещи ще бъдат ескортирани от определен квартал до сградата на HP. Във вечерните часове ще провеждат велосипедни обучения за безопасно придвижване в градска среда от сградата на HP към Борисова градина. Обученията включват теория и практика за велосипедирането в градски условия, те са водени от инструктори от Велоеволюция, които работят по английската методология.

Финала на кампанията ще бъде на езерото Панчарево, карането ще бъде по чудесен крайградски черен маршрут.

Магазин за велосипеди Вело Ателие ще осигури колелетата за тези които още нямат.

Сдружение Велоеволюция приветства усилията на компанията да бъде по – отговорна към околната среда , а и към здравето на служителите си.

2012
09.14

Всяка вечер от 17ти до 21ви септември доброволци на ВелоЕволюция ще чакат желаещи да научат как се стига до техния квартал с алтернативни на автомобила превозни средства.

  • 18:30 часа сбор
  • 19:00 часа тръгване
  • пл. Света Неделя
  • 17ти, понеделник –> към Младост
  • 18ти, вторник –> към Овча Купел
  • 19ти, сряда –> към Надежда
  • 20ти, четвъртък –> към Дружба
  • 21ви, петък –> към Люлин

За всеки квартал желаещите да участват се разделят на групи, според начина на придвижване – градски транспорт, велосипед, скутер, пеша и т.н. Определя се сборен пункт в съответния квартал и всички се придвижват до него по избрания от тях начин.

На финала всички споделят предимствата и недостатъците на избрания от тях начин на придвижване, за да се прецени кой е наистина най-подходящият транспорт до съответния квартал.

На 22ри ще съобщим резултата от проведения експеримент на масичката на сдружението в затворената за автомобили зона, някъде пред Военния клуб на бул. “Цар Освободител”.

За повече информация: http://mobilityweek.velobg.org/

2012
09.14

16 септември, неделя, 11 часа, подлеза на Софийски университет

Принцеса Лаурентин ван Оранйе ще бъде официален гост на откриването

Холандската принцеса Лаурентин ван Оранйе, която беше в България миналата година за представянето на детската си книга на екологична тематика „Мистър Фини и светът надолу с главата”, идва у нас за втори път по покана на фондация Credo Bonum, за да открие Европейската седмица на мобилността. На 16-ти септември, неделя, от 11 часа, в Южния парк в София, Принцесата ще постави начало на инициативите от седмицата заедно с посланикa на кралство Нидерландия Карел ван Кестерен и основателя на фондация Credo Bonum, Цветелина Бориславова. Прочети още »

2012
09.12

emw-2012-logo_largeЕвропейска седмица на мобилността е кампания за повишаване съзнателността на хората за влиянието им на околната градска среда. Тя се празнува между 16-22 септември като по време на цялата седмица има различни събития, които ни напомнят за алтернативните възможности за придвижване в града и положителното влияние на град с по-малко коли върху човека.

22 септември е и Ден без автомобили, в който част от центъра на града е отворен само за алтернативни на автомобила превозни средства. Пространството ще бъде изпълнено активности организирани от неправитесвтни организации, децата ще могат да карат свободн колело, а всики ще се порадваме на тишината и поне малко по чистият въздух.

Събитието се организира от Столична община, Асоциация за развитие на София и с подкрепата на сдружение Велоеволюция.

За повече информация и програмата на събитията: http://mobilityweek.velobg.org

2012
09.02

sponsorsГотови ли сте за покоряване на Български територии на две гуми? Ако не сте, все още не е късно да се подготвите. На 15 септември стартира велосипедна обиколка на северозападна България организирана от сдружение „Велоразходка“. Маршрутът стартира от София-Враца-Монтана-Козлодуй-Плевен-Ловеч-Ботевград-София и обиколката ще се случи за 7 дни. Освен чудесни веломоменти, целта на организаторите е да популяризират вело транспорта сред шофьорите на автомобили и да вдъхнат положителната промяна за все повече хора на две гуми. Разпознавайки велосипедното придвижване като здравословно, спестяващо емисии, време, място и средства, даващо радост от движението и прекарване повече време на отркрито, организаторите полагат усилия тази истина да стане част от живота на все повече хора.

· Кога: 15 септември – 21 септември 2012г.
· Дистанция: 600км.
· Продължителност: 7 дни
· Характер: Маратона няма състезателен характер. Карането е в група със скорост не по висока от 17-22км./h
· FaceBook: Събитие Група
· Етапи: Прочети още »