2012
01.27

burgas-veloОбщината ще утрои дължината на велоалеите, за да сложи здравословния и чист начин на придвижване на здрава основа.

Един предприемач преди време предизвика усмивките на колегите журналисти, когато сравни Бургас с Ню Йорк – заради силуета на града, очертан от високите (по българската летва) сгради.

Но кметът на града Димитър Николов е напълно сериозен, когато казва на личната си интернет страница, че иска да включи морския град в орбитата на Лондон, Париж или Ню Йорк: “В контекста на философията за зелен начин на живот велоградовете вече са част от съвременните визитки на много мегаполиси.”

Бургас вече е велоград в сравнение с останалите в България, след като повече от 10 километра нови алеи опасаха крайбрежието на града и морския парк само в последните две години. Мрежата от пътища за задвижваните от човека превозни средства трябва да бъде утроена до 2013 г. с добавянето на още малко над 20 километра и инвестиции от близо 3.8 милиона лева.
Разширението е една от частите на проекта за интегриран градски транспорт, която трябва да разнообрази и допълни вариантите за придвижване в четвъртия по големина град в България. Прочети още »

2012
01.19

bike-lineПовече пари за велоалеи, детски градини и култура да бъдат заложени в бюджета на София за 2012 г., поискаха на обществено обсъждане столичани. В дискусията участваха двадесетина души, предимно от граждански организации.

Петя Петрова от “Велоеволюция” попита как общината ще изпълни обещанието си до 2013 г. да изгради 100 км велоалеи при положение, че досега има 20 км. “Отпуснати са средства за проектиране, но не мога да говоря за маршрути”, отговори зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. И поясни, че алея ще бъде изградена от надлез “Надежда” до Лъвов мост.
“Явно отделните дирекции не си говорят и процесите куцат”, репликира го Петрова. Зам.-кметът обеща да подобри комуникацията. И се похвали, че и в криза 1,8 млн. лв. са заделени за култура.
“Сигурно има основателна причина за намаляване на парите за култура. Все пак благодарим за разбирането, че изкуството е важно”, каза актрисата Цветана Манева, която също бе на обсъждането. От Дискусионния клуб за местна политика поискаха повече пари за издръжка на детските градини.

Източник: www.trud.bg

Петя Петрова представя накратко резултатите от общественото обсъждането на бюджета за 2012 г.:

 – За момента няма отделно перо велоалеи. Отделно от обсъждането бе обяснено от г-жа Мита Георгиева, общински съветник, член на Комисията по бюджета, че се работи по структура на бюджета, спусната от държавния бюджет. Въпреки това, от името на Влеолеволюция“ и съгласно предварително изпратеното ни становище, й бе предложено да разгледат предложението да има отделно перо за велоалеи за по-голяма яснота и да допълват описанието на ремонт на улицата с “вкл.велоалея”, когато е предвидена.

– велоалея по бул.”Княгиня Мария Луиза” от жп.гара до надлез Надежда с ремонта на булеварда ще се изпълни през 2012.

– апелирахме плановете за реконструкция и ремонти на улици и кръстовища да се съгласуват със схемата на велоалеите в Общия устройствен план и Плана на приоритетните велоалеи до 2013 г.

2012
01.17

Община-сумаНа 15 ноември 2011 г. бе отворена схемата BG161РО001/1.5 – 03/2011 “Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града” към приоритетна ос 1 “Устойчиво и интегрирано градско развитие”, Операция 1.5. “Системи за устойчив градски транспорт”.
Пет общини – Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора и Русе, получиха покана да предоставят проектни предложения за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.
Общият размер на схемата влиза на Прочети още »

2012
01.04

Ето какво се случи през изминалата 2011 година:

Събития на Велоеволюция

 • Bike to work day – 20 май
 • Mobility week – 16-22 Септември
 • Коледа на колела – 17 декември

Събития, в които Велоеволюция взе участие или помогна с удоволствие

 • Еko weekend в Стара Загора – 16-17 април
 • Изпращане и посрещане на еко-вело-маратона на Вячеслав Стоянов – 2 април
 • Фамилатлон – 14 май
 • 1 юни – първи ден за децата от кв.Младост по новите велоалеи
 • 350 километров вело-маратон в сърцето на София

Инфраструктура

 • Становище относно „Генерален план за организация на движението на територията на СО“ за частта „Изготвяне на план за действие по отношение на велосипедното движение“
 • Становище за велоалеята по бул. Гоце Делчев
 • Велоплан на гр. Плевен
 • Велоплан на гр. Русе
 • Промяна в столичните наредби в полза на велосипед в метрото
 • Обсъждане на бъдещето на велоалеята по пешеходната зона на бул. „Витоша“ в София

Проекти

 • Младежта в действие
 • Disney Friends for Change Grants
 • Харта за пътна безопасност

Развитие на сдружението

Прочети още »