2011
12.25

kolelada-i-velogodina

2011
12.14

Коледа на колелаПак иде Коледа. Обещават ни сняг. А ние отново сме поканили БайКоледа с неговото колело на 17 декември 2011 в 11.00 часа пред НДК. Чай, курабийки и разбира се приятно зимно велосипедиране очакват всички присъединили се велосипедисти.

Каним Ви на това коледно каране пременени с коледни шапчици, еленски рогца, звънчета и други празнични одежди, за да ознаменуваме подобаващо поредната година с активно вело-движение в София.

Програмата на събитието предвижда да покараме по маршрут, определен на място, да направим весели снимки и да напомним още веднъж на обществото, че велосипедът не е само за “хубавото време”. Не забравяйте да си вземете канче, защото билков чай ще бъде на разположение на всички с колело.

Очакваме ви!

2011
12.01

blagoevgrad_velostoykiЕнтусиасти насърчават учениците да се привдижват с велосипеди

На 02.12 в девет училища и в Младежки дом Благоевград ще бъдат монтирани нови велостойки. Инициативата е част от проекта «Младежта на колела» койато се реализира от група доброволци «Екология и здраве» и се финансира от програма «Младежта в дейтвие» на Европейската комисия. Целта на проекта е да се насърчат учениците в Благоевград да използват своите велосипеди като алтернативен транспорт от и до училище.

Още през септември доброволците от «Екология и здраве» изнесоха няколко интерактивни презентации пред учениците на Езикова гимназиа «Акад. Людмил Стоянов» и Математическа гимназия «Сергей Корольов», с които изтъкнаха предимствата на велотранспорта в градска среда. Веднага след това се проведе едноседмична надпревара между учениците на двете гимназии, която се състоеше в постигане на по-голям брой велосипедисти сред учениците. Победители бяха възпитаниците на МГ.

«Смятаме че ученическата възраст е най-благоприятна за формирането на полезни навици и именно затова искаме да приканим повече ученици и наши връстници да свикнат да се придвижват с колелата си от сега. Вярваме, че като подсигурим стойките, на които колелата да се оставят заключени повреме на учебните занимания, повече ученици ще се осмеляват да използват велосипедите си за да ходят на училище», споделя Николинка Николова, студент в ЮЗУ «Неофит Рилски» и ръководител на проекта. Прочети още »