2011
07.26

На 30 и 31 юли в местността Узана ще се проведе велосъбор, в които ще вземат участие представители на колоездачни клубове от различни точки на България. Целта на организаторите, сред които са МТБ – Габрово, “Велотуризъм” – Габрово, “За все повече хора на велосипед”, “Аз карам” – Варна и “Огнените педали” – Русе, е да поставят началото на една традиция и да създадат ежегоден Национален велосъбор, който да се провежда в географския център на България.

Инициаторите призовават всички желаещи да се включат в мероприятието и обещават весело прекарване с палатки, състезания, разходки, уроци, игри, хапване и добро настроение. Те нямат намерение да правят претенциозно състезание, а целят запалени велосипедисти от всички краища на страната да се срещнат, запознаят и разменят идеи.

Надпреварите ще имат любителски, а не състезателен характер и всеки ще може да демонстрира уменията си да владее велосипеда. Все пак са предвидени и награди за най-добрите, които ще бъдат раздадени от фирмата производител на велосипедите “Sprint”.

За начинаещите са организирани обучения по поддръжка и полезни съвети за каране. На желаещите ще бъде предоставена възможност и да направят тест драйв на висок клас велосипеди “Vivelo”.
Организаторите молят всички участници във велосъбора да спазват основните правила за безопасност, за да бъде празникът пълен. Те трябва да си приготвят каска, резервни гуми и лепенки, да заредят GSM апаратите си и да си направят туристическа застраховка.

Сборният пункт за тръгване от Габрово към местността Узана е площадът пред Общината в старопланинския град. Там велосипедистите ще се събират на 30 юли от 13:30 до 14 часа. Организаторите са осигурили транспорт за багажа на участниците във форума, който ще се “установи” на поляната пред хижа “Партизанска песен”.

Прочети още »

2011
07.21

На 21. 07. 2011г. сдружение Велоеволюция внесе официално писмо-предложение към Столична Община за промяна в “Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с масовия градски транспорт на територията на Столична община”, относно превозването на велосипеди в Метрополитен София. Тук може да прочетете самото предложение.

За да се случи реално обаче това наше предложение имам нужда от вашата помощ:

  • Молим всички организации, фондации, фирми и други форми на юридически лица , които желаят да подкрепят предложението ни, да го направят, за да има по-голяма сила при гласуването му в СОС. Достатъчно е да ни изпратите писмо на info@velobg.org в свободен текст или попълнен този документ.
  • Молим всички граждани, които искат да ни подкрепят, моля да попълнят петицията за велосипед в метрото.
2011
07.11

Активни вело любители  от София откриха петиция за допускане на велосипеди в метрото. В метрото в момента е забранено влизането с велосипед, което често затруднява хората, решили да съчетаят двете средства за придвижване. Допускането им би било улеснение за колоездачите, такава практика съществува в други страни, където културата на градското колоездене е по-развита, отбелязват авторите на петицията. “Не всеки има сили да върти педали по цял ден, нито е много приятно да отидеш потен или мокър от дъжд на работа. Метрото може да бъде едно много добро улеснение за велосипедистите, както е на много места по света”.

За такива добри практики може да погледнете линка:
Норми за превозване на велосипеди в метрото в Европа

Предимствата на това решение са:

– Няма изградена мрежа от вело-алеи и придвижването по главните артерии може да затрудни някои хора  – пътуването с метрото е удобно и по-сигурно за разстояния над 7 км.
– Не всеки би пуснал детето си да кара до центъра на града;
– Вечерно време изминаването с метро на по-голямо разстояния намалява риска от сблъсък на велосипедист с почерпени и невнимателни  шофьори и такива, които имат арогантно поведение на пътя;
– Изключително удобно би било използването на велосипед до метрото и от метрото до работата;
– Позволява използването на велосипед дори и в променливо време;

Петицията можете да подпишете тук

Допълнително: