2011
05.28

Столична община – район Младост ще стартира турнир по приложно колоездене за децата (6-7ми клас) от училищата в района.

Намеренията на общината са този турнир да стане ежегоден и традиционен и така да се подкрепи и поoщри безопасното колоездене. В района на общината са изпълнени 5 проекта, с които са оборудвани кабинети и училищни площадки за безопасност на движението.

Турнирът по приложно колоездене ще започне в 10:00 часа на 1 юни 2011 г.  в парка на районната администрация.

Събитието ще бъде придружено и с официалното откриване на новите велоалеи в кв. Младост от Кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова.

След турнира ще има обиколка на част от велоалеите с демонстрационна цел.

Организатор на събитието е Район Младост със съдействието на Столична община, СБА-Младост, развлекателен комплекс ПАЛАВНИЦИ, ф-ма К&К, ф-ма “Киоско” ЕООД.

Децата, желаещи да се включат в турнира по колоездене, могат да заявят своето участие в районната администрация в стая 306 или на тел: 8740104
Повече информация на страницата на район Младост.

2011
05.28

parking_mall_sofiaПаркинг за колела в Мол София

Колоездачите вече имат още една причина да предпочетат Мол София – Малката София за шопинг дестинация. От началото на месец май на първо подземно ниво има специално обособен паркинг за колела. Той е безплатен и побира 33 велосипеда.

„Новооткритият паркинг за велосипеди, както и актуалната промоция, в която клиентите на Малката София могат да спечелят 100 колела са продиктувани от дълбокото убеждение, че столицата ни заслужава да бъде по-чисто и добро място за живеене. Затова Мол София, като активен член на обществото, се опитва постоянно да спомогне за подобряване на качеството на живот в града”, каза Весела Дончева, маркетинг мениджър на Мол София.

Тенденциите в Европа са броят на колоездачите в големите градове постоянно да се увеличава. Наскоро бе публикувана статистика, според която в Швейцария през изминалата година са продадени повече колела, отколкото автомобили, например. Неофициални статистики доказват, че велосипедът е най-бързият начин за придвижване в града. От обществения транспорт може би само метрото е по-бързо от колоездачите.

Българската столица не прави изключение. Всеки ден хиляди софиянци се качват на колелата си и  стигнат с тях на работа, училище, лекции и т.н.  Инфраструктурата, която трябва да улесни пътя им е крайно недостатъчна и тепърва предстои да се изгражда. С изграденият паркинг Мол София се надява да допринесе поне малко за комфорта на велосипедистите.

2011
05.26

IMG_3798 253 превозни средства и тяхните водачи на 16 паркоместа – това показа символичният ни рекорд за Световния ден за ходене на работа с колело!!!

При прекрасно време и следработно петъчно настроение се събрахме над 1000 велосипедиста и шествахме из улиците на София. Направихме леко задръстване, но целта оправдава средствата. Показахме, че сме много и че инфраструктурата ни липсва.

След велошествието се опитахме да съберем максимален брой превозни средства на минимална площ- като избрахме 200 м2 или равно на16 паркоместа. Опитът ни показа, че на всяко паркомясто ползвано от автомобил, могат да се съберат почти по 16 велосипеда и техните водачи. По този начин ясно показваме, че ползването на екологичн, независим и личен транспорт ще освободи огромни пространства в градовете ни и ще остане място за хората в тях!

Снимки от събитието може да намерите тук: “Ден за ходене на работа с колело – 2011 г.

Ето и как ни отразиха медиите:

Също така отново благодарим на спонсорите ни Mapei и Техносим за подкрепата, както и на приятелите ни от Event Sofia.

2011
05.26

eko-bikeСветовната тенденция за развитие на електрическите коли роди идеята за еко придвижване и на 2 колела. Те ще се разпространят по-бързо от електромобилите и oт Scoot.bg казват, че 2011 година е определена за СТАРТ на електрическите велосипеди.

Приблизителната стойност на едно ЕКО колело е 990 лв., в сравнение с 60 000 лв. за една еко кола. Затова Scoot.bg се идентифицира с ЕКО велосипедите, които ще навлязат много по-бързо на българския пазар поради ниската си себестойност и изключително нисък разход от 20 стотинки за 100 км пробег.

Вариантите, в които се предлагат еко колелата, са с мотори с мощност 250w, 500w, 800w и 1000w, като за тези двигатели предлагаме и 2 варианта на батерии – ACID и LiPo4. Всичко това може да бъде събрано и тествано в специализираният ни сервиз, намиращ се на бул. “Черни Връх” 51А в София. Най-важното, което можете да получите за изграждането на вашия еко велосипед, е прецизна консултация с цел да изберете най – подходящия продукт за нуждите ви.

Пробегът на еко велосипеда на Scoot.bg е около 40 км с едно зареждане, което може да извършите на всяко място, снабдено с електричество, предвид малкия обем и тегло на колелото.

От гледна точка необходимостта от инфраструктура смятаме, че електрическият велосипед е превозно средство, което може да се ползва ежедневно – всеки ден срещаме велосипеди и скутери, които преминават между автомобилите и се нареждат отпред на светофарите. С мотото “Пръв в Задръстванията” спокойно бих сравнил ЕКО велосипеда със скутер, но не и като месечни разходи.

Предвид продължаващите протести заради високите цени на горивата смятаме, че ЕКО велосипедът е изключително удобно превозно средство за всеки практичен и разумен човек.

Както и да го гледате – все си е готино. Българско (е, не с български части, но сглобено тук), екологично чисто, маневрено и, не на последно място, добро за физиката (стига да не се глезите с “електриката” постоянно).

eko-bike1bosh-dsc05924

Източник: http://scoot.bg/

2011
05.13

biking-against-homophobiaСофия ще отбележи 17 май, Международния ден за борба срещу хомофобията и трансфобията. Част от събитията ще бъде превеждането на велошествие. Неговата цел е да се привлече общественото внимание към предразсъдъците и безпочвената омраза срещу хората с нехетеросексуална ориентация. На колела, всички заедно символично ще „сгазим“ хомофобията и трансфобията, разпоространила се около нас и ще отправим послание за толерантност и приемане към обществото.
Отправна точка на шествието ще бъде подлезът на Софийския университет – при изхода пред клуб Ялта. Събирането на участниците ще започне в 18:00, а самото шествие ще тръгне в 18:30.

За повече информация за събитието и активностите може да посетите линка:
http://www.deystvie.org/tag/17-05-2011

2011
05.11

Влез в рекорда

Традиционното софийско майско велошествие 2011

Сдружение „Велоеволюция“ ви кани на 20 май, петък, на традиционното майско велошествие за „Световния ден за ходене на работа с колело”. Велосипедът е чудесен начин да отидете на работа, училище или детска градина, а като свършите с ангажиментите да се присъедините към нас в 18:00 часа на площад „Александър Невски” в София!

 • Какво: велошествие, рекорд, концерт
 • Кога: 20 май 2011 г.
 • Събираме се в: 18:00 часа
 • Събираме се на: пл. св. Александър Невски
 • Тръгваме в: 18:30 часа по маршрут
 • Следва: Рекорд от 19:00 до 19:30 часа
 • И концерта: група Аявис – 19:40 до 21:00 часа

Началото на велошествието ще бъде дадено от представители на сдружение „Велоеволюция“ и официални гости на събитието.

Официални гости:

 • Нона Караджова – министър на околната среда и водите;
 • Петър Диков – главен архитект на град София;
 • Николай Пехливанов – зам.-председател на комисията по регионална политика;
 • Карел Ван Кестерел – посланик на посолство Холандия;
 • Павел Вацек – посланик на посолство Чехия;
 • Лешек Хенсел – посланик на посолство Полша;
 • Стефано Спиро – директор на прес центъра на посолство Гърция;

След официалното откриване, в 18:30 часа велосипедистите ще тръгнат по ул. „Г.С. Раковски” – бул. „Патриарх Евтимий” – бул. „Фритьоф Нансен” – бул. „Евлоги Георгиев” – до паметника на Съветската Армия. Всички улици ще бъдат затворени и обезопасени за нашето събитие.

Ще направим опит да поставим рекорд за максимален брой превозни средства и техните водачи на площ от 16 паркоместа!

С този опит за рекорд искаме да покажем как успешно можем да оптимизираме пространството в градската среда, ако ползваме велосипед като транспортно средство. За настроението ни след велошествието на 20 май ще се погрижат с музика на живо група Аявис.

Традиционното събитие се провежда за 14-ти път в София, като целта му отново е да събере хората, които се придвижват с велосипед в града и да покаже необходимостта от подобряване на велосипедната инфраструктура и повишаване на безопасността и толерантността по пътищата. Събитието ще се състои благодарение на спонсорите Mapei, Техносим, както и със съдействието на Столична община, Event Sofia и партньорите  на „Велоеволюция” и с медийното партньорство на bTV.

Спонсори:

Съдействието на:

Партньори:

Медийни партньори:

Прочети още »

2011
05.10

familaton

На 14 май 2011г. (събота) в Южен парк около Английската ливада се организира велопоход за малки велосипедисти. Ще има маршрут за 3-4-годишни и маршрут за 5-6-годишни колоездачи и за всички участници ще има награда. Можете да се регистрирате на:
office@roditeli.org; тел: 02/944-17-99.

Велопохода е част от събитието Фамилатлон, организирано от Асоциация Родители по случай Международния ден на семейството и във връзка с Деня на Европа. От 10.30 до 16 часа на Поляната с гълъбите в Южния парк всички деца ще имат възможността да прекарат почивния ден заедно с родителите си, участвайки във „Фамилатлон” – игри и забавления за цялото семейство. Събитието се провежда съвместно с Асоциация „Спорт за всички“ и с подкрепата на Столична община.

Събитието се организира за трета поредна година с основната идея, че спортът е много важен инструмент за укрепване на здравето и семейните връзки. Именно затова „Фамилатлон” ще даде шанс на малчуганите да изпробват възможностите си в спортове и занимания за свободното време като: бадминтон, софтбол, капоейра, айкидо, паневритмия, ролери, карате, семейни игри, роботика, бокс, художествени ателиета, верижно четене, катерене, петанк, ръгби, акробатичен рокендрол, таекуондо и още много екзотични и динамични игри.

Сдружение Велоеволюция подкрепя инициативата за активен семеен живот и с удоволствие ще съдейства за организирането на детския велопоход.

Прочети още »

2011
05.04

КОЛОЕЗДАЧНАТА ОБИКОЛКА-МАРАТОН „БЪЛГАРИЯ 2011” ФИНИШИРА НА 4 МАЙ 2011 г В СОФИЯ

Безопастно колоездене30 души изминаха 2 500 километра на велосипед, за да популяризират безопасното колоездене

2 500-километровата колоездачна обиколка „България 2011”, която започна на 2 март тази година, приключва утре (4 май) в София. 30-те участника във веломаратона, организиран от Фондация „Фактор”, ще влязат в столицата в късния следобед през бул. Цар Борис III. Те ще бъдат посрещнати и съпроводени до финала пред Националния дворец на културата (НДК) от членове на Сдружение „Велоеволюция” и други велосипедисти от София.

Колоездачната обиколка „България 2011” цели популяризирането на велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места. Тя премина през всички 28 областни центъра на страната, представяйки пред обществеността предимствата, почерпени от световния опит при използване на велосипеда като екологично чист транспорт.

Освен постоянните 30 участника, в различни части от трасето в обиколката взеха участие и други велосипедисти, като общият им брой достигна около 400 души.

След официалния край на маратона, който ще бъде поставен утре пред НДК, велосипедистите ще представят в Софийския университет „Св. Климент Охридски” презентация на тема „Безопасно колоездене”.
Подробна информация за етапите на колоездачната обиколка и съпътстващите ги събития може да откриете на: www.factor-foundation.org

Програма за 4 май 2011 г.:

 • 17:00 часа – Посрещане на групата с велосипеди (бул. Цар Борис III и бул. Горнобански път)
 • 17:30 часа – Национален дворец на култирата – официален край на маратона
 • 18:30 часа – СУ Климент ОхридскиПрезентация „Безопасно колоездене”Зала 2 – с партньорството на департамент по спорт