2011
02.23

Ще карам колело в гората!Днес (18 Февруари 2011) в Министерството на земеделието и храните бе проведена първа работна среща между представители на повечето велоклубове в България и заместник-министърът, отговарящ за горите и свързаната с тях дейност на министерството, г-н Георги Костов. Редно е от самото начало да поясня, че аз (Любомир Ботушаров) бях един от участниците в тази среща, поради което ще говоря от първо лице, множествено число.

Останалите участници бяха Димитър Димитров и Димитър Димов от велоклуб “Крива спица” и Мирослав Николов. Първият въпрос, който вероятно ще си зададете, е защо точно ние и кого точно представляваме? Никой от нас не е претендирал да представлява всички колоездачи в България – съставът на групата бе излъчен измежду клубовете (формални и неформални) и хората, които се включиха в конкретната работа по структуриране и изчистване на позициите, медийно отразяване, контакти с организации извън нашия бранш и т.н. във връзка с кампанията, която нарекохме “Искам да карам колело в гората“.  Така че, може би е най-точно да се каже, че сме представлявали тази група от хора и клубове, а чрез тях, надяваме си, и доста по-широк кръг планински колоездачи. Прочети още »

2011
02.18

Изпълнителната агенция по горите и велоклубовете в страната се споразумяха да сключат Меморандум за партньорство и сътрудничество. Това стана ясно на срещата между зам.-министъра на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов и представители на велоклубовете в страната, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Велоклубовете бяха представлявани от доц. д-р Димитър Димитров, Димитър Димов, Мирослав Николов и Любомир Ботушаров. Двете страни се договориха да си сътрудничат за опазването на горите.

Представители на техните организации ще вземат активно участие в работната група, която ще изготви проекта за Наредба за инвентаризация и горско планиране на горските територии, във връзка с текстовете, касаещи Областните планове за развитие на горите.

2011
02.17

bTv – Бунтът на велосипедите

Радио интервю с доц. д-р Димитър Димитров – Велоклуб “Крива спица” – гр. Пловдив

2011
02.16

Европейска Харта за Пътна Безопасност

Граждански Форум в София

  • Дата: 21.02.2011 г. (понеделник)
  • Час: 17:00 часа
  • Място: гр. София, ул. Московска №9 (Информационен Център на Представителството на Европейската Комисия в България)
  • Тема: Граждански форум за пътна безопасност насочен към всички граждани

Някои от основните въпроси, които ще се разискват на форума са:

  • Какви предизвикателства срещате в ежедневието си като велосипедисти, мотористи, пешеходци или пътувайки с градския транспорт?
  • Какво ви ядосва на пътя ежедневно?
  • Какви предложения имате за подобряване на пътната обстановка в страната?

Призив:
Елате със своите идеи, притеснения и предложения на Гражданския Форум по Пътна Безопасност!

Официална покана: Invitation Forum Sofia.pdf

2011
02.15

Относно достъпа на велосипедисти в горите

2011
02.11

Преди броени дни Народното събрание гласува на второ четене новия Закон за горите. За съжаление, в него присъстват няколко текста, които драстично ограничават карането на велосипед в горските територии. Става дума за чл. 148 до чл.150, с които на практика се забранява карането на велосипед по горските и туристически пътеки, освен ако те не са специално обозначени за тази цел. Това ограничава нашето любимо занимание до каране само по горски пътища в една значителна част от територията на България, което е крайно неприемливо. Получава се така, че ние сме почти изцяло приравнени на моторните превозни средства и достъпът ни до най-хубавите места за каране, пътеките, е ограничен със закон.

Ето как изглеждат въпросните текстове в законопроекта (за момента законът все още не е обнародван в Държавен вестник): виж пълната статия в MTB-BG.com