2010
06.28

Велосипеда днесНа 10 юли 2010 г. (събота) на Колодрума в Борисовата градина (София) ще се състои представяне на най-новите велосипеди за шосе, писта, бягане по часовник и планинско колоездене, от високо технологични материали и със съвременен дизайн на фирма Вивело.

Събитието се организира съвместно с ЕВРОСПОРТ България , сдружение Зелен Път, сдружение Велоеволюция, Български Колоездачен Съюз, Екстремно списание 360° и Байк Шоп Вивело. Прочети още »

2010
06.25

Велополицаи300 полицаи от вътрешността на страната са командировани в Слънчев бряг, за да осигурят спокойствие на почиващите по време на летния сезон.

Най-натоварени изглеждат велополицаите, които навъртат средно по 40 километра на ден в преследване на нарушители. Тъй като голяма част от Слънчев бряг е пешеходна зона, полицаите на колела по-лесно и по-бързо се провират сред тълпите. “От велосипед трудно може да се избяга. При този трафик на хора, при това стълпотворение, просто няма как”, каза полицаят Илиян Терзиев.

Прочети още »

2010
06.24

Велосипедите започват да навлизат все по-масово в градския пейзаж на София. Броят им през това настъпващо лято значително е нараснал. Едва ли причината за това е подобряването на инфраструктурата. И все пак карането на велосипед в столицата има редица предимства. Защо все повече хора от различни възрасти се доверяват на колелото като транспорт?

Прочети още »

2010
06.24

глоба за колелоМасово велосипедисти от Пловдив недоволстват от лошата инфраструктура на града и липсата на достатъчно обособени места за придвижване с велосипед. Трафикът в големите градове става все по-натоварен, а задръстванията все по-големи. Алтернативен начин за придвижване е колелото. В Пловдив обаче има само две алеи за велосипедисти – една на Гребната база в края на града и друга в центъра.

“Придвижването до тях е истински кошмар”, каза пред Dnes.bg велосипедистът Руслан Михайлов. Преди няколко дни Руслан се сблъсква с истински абсурд: “Карах си колелото по Главната и бях спрян от служители на “Общинска охрана”, които ме глобиха, защото карам в центъра”.
Прочети още »

2010
06.23

КолопоходНа 10 юли 2010 г. от 9.30 часа НПСС организира традиционния колопоход по повод закриването на академичната 2009/2010 г. във висшите училища на Република България.

Прочети още »

2010
06.21

Представяме ви ТВ спот, диплянка и проект за плакат, подарък за нас от студента в НБУ Дечко Стефанов и Марина. Рекламните материали са направени като курсова работа на тема “Рекламна кампания, състояща се от ТВ спот, радио реклама, печатна реклама и нестандартни форми на реклама”.

Ето какво казва Дечко за проекта: “Аз и моята приятелка Марина направихме нашия проект с цел да популяризираме колелото като средство за транспорт в градовете. Смятаме, че на много хора им е писнало да седят в задръствания, да чакат изнервящо много по светофарите или да се блъскат в сауно-образните автобуси на градския транспорт.”

Прочети още »

2010
06.17

Велофест Пловдив 2010Една покана от Велофест Пловдив:

Велофест Пловдив 2010 е събитие за всички любители и професионалисти под тепетата, свързани с един съвременен феномен с богати традиции – велосипеда.

Историята е прозаична – случайно подхвърлено мнение, че Пловдив не става за каране на колело ни провокира да докажем, че градът ни всъщност е подходящ за всякакъв род велоактивности.

Велофест Пловдив си поставя една основна цел – стартирането на екологична, социално значима и дългосрочна за града инициатива, която да обедини институциите, неправителствените организации, представителите на бизнеса и масовата публика – за да се популяризира велодвижението в града във всичките му посоки – като спорт, забавление и начин на придвижване.

Заповядайте на 26 юни – да покараме заедно и да докажем нашето мото – Пловдив кара колело!

И за финал – една молба, свързана с безопасността – когато карате колело, в града или в планината, не забравяйте да използвате каска!

В рамките на велофест Пловдив 2010 обявяваме фотоконкурс на тема “Колелото и градът”. Прочети още »

2010
06.16

Стара СофияИз вестник “Родолюбец”, 3 февруари 1898 г.

Бисиклистите в София бяха в опасност да се обложат с 15 лв. данък, задето ходят на две колела, вместо на два крака и защото с риск на безопасността си ходят всред улицата, между конете, пайтоните и колята, вместо между дамите на тротоара; за да въдворят и между нашето население колояздението, което може с време да упражни полезното си влияние между нас. Когато това упражнение се въведе всеобщо, когато на колояздението не се гледа с презрение от уж по-високопоставените ни благородни, то може да даде и на нашето общество тон на деятелност, предприемчивост заедно с далекогледност и осторожност, както се признава, че колояздението вдъхва. Който е ездил в по-просветени страни, дето бисиклите са се употребявали за дълго време и почти всеобщо, знае как всичките хора са деятелни и осторожни. У нас разходките и упражненията ни са да вземем чергицата и шишенцето с ракията и под първото дърво що срещнем, да се плоснем, за да пием, пеем и спим. Един велосипедист може да свири, да дрънка, но масата на онез, що ходят по улицата, често не са по-внимателни и чувствителни към тези знаци, отколкото са биволите. Колояздението, когато се разпространи, ще изцери тези недостатъци и не само самите яздачи ще са хора с 4 очи, но и онез, които са с две, ще трябва да ги отварят. В един от последно приетите ни американски вестници намерихме едно изложение за влиянието, което колояздението е упражнило за подобрението на пътищата в Съединените Държави на Америка и в по-просветените страни на Европа…

Източник: stara-sofia.blogspot.com

2010
06.15

100km-vitoshaНа 26 юни за 40-ти пореден път ще се проведе традиционната скороходна и колоездачна обиколка на Витоша, организирана от Туристическо дружество „Витоша“. Състезанието се състои в пълна обиколка на планината по 100-километров маршрут, който тръгва от бул. „България“ и продължава в посока Бояна, а оттам минава през с. Владая, Кладница, яз. Студена, с. Боснек, Железница, Симеоново и Драгалевци. Подробно описание на маршрута и GPS координати може да намерите на сайта на мероприятието http://vitosha100km.hit.bg/. Имайте предвид, че трасето не е леко, а ще трябва и да се съобразявате с правилата за движение и обстановката по пътищата. Маршрутът ще се контролира от съдии и патрулиращи коли, а междинното контролно време е до 13:00 ч. в с. Чуйпетлово.

Стартът на състезанието е на бул. „България“, при последната спирка на трамвай № 7 (срещу Billa). Часът е 00:00 (полунощ на 25-ти срещу 26-ти юни) за пешеходците и 06:00 (сутринта на 26 юни) за велосипедистите.

Повече информация на vitosha100km.hit.bg.

2010
06.11

prince_frederik_of_danmarkАктивен и свеж елемент беляза официалната визита на принц Фредерик Датски и съпругата му Мари във Вашингтон. Повод за посещението им беше 50-годишнината от откриването на датското посолство в Съединените щати. Встрани от задължителната програма принцът пусна в ход и уменията си на опитен колоездач.

Един принц във Вашингтон. И един от прочутите играчи от NBA – Карън Батлър. Двамата са обединени от страстта си към велосипедите. Като велолюбители те бързо намериха общ език и обединиха усилия в кампания с идеална цел – да пропагандират двуколесния безмоторен транспорт във Вашингтон. От известно време Батлър проявява особена щедрост в рамките на кампанията. След инцидент, при който беше откраднат велосипеда на собствения му племенник, звездата от NBA дари 2500 велосипеда за деца. Не е важно само да имаш колело, важното е и да го караш. Това пък напомни с присъствието си по улиците на Вашингтон датският принц. Статистиката сочи, че само един процент от американците ходят на работа с колело. Докато една трета от жителите на Дания разчитат именно на този екологичен и здравословен транспорт, за да стигнат до работното си място.

Източник: БНТ