2010
03.29

Официален тест драйв на електровелосипеди в София

Дата: от 28 Април до 2 Май 2010 г.
Място: Експо Център – София
Организатор: Eco Power Sport

Подробности: Първия по рода си тест драйв на електровелосипеди ще се проведе по време на 3-тото издание на Sofia Yacht Show. Всички желаещи да изпробват уникалните електробайкове са поканени.

Източник: Eco Power Sport

2010
03.26

ВелоалеяОще 2,5 млн. лева инвестира общината в екотранспорт. 3,5 км от пътищата за колелета ще бъдат готови до септември тази година.

Мрежа от велоалеи ще води до последната метростанция в столичния квартал “Младост”. Те ще бъдат построени до септември. Това каза вчера главният архитект на София Петър Диков на редовното заседание на Столичния общински съвет (СОС).

“В момента сме на етап работен проект и имаме готова схема на сайта на архитектурната дирекция”, обясни Диков. 2,5 млн. лв. е разчетеното финансиране  на проекта от Специализирания общински приватизационен фонд. Предвижда се предварително да има търг за определяне на фирмата изпълнител. Окончателната цена може и да е по-ниска, обясни главният архитект. Целта на общината е всички процедури да приключат до лятото, за да започне строителството. Откриването е насрочено за септември, когато ученици и студенти ще тръгнат на училище. 3,5 км ще е общата дължина на алеите за колелета. Прочети още »

2010
03.25

U-образно заключващо устройствоПолицията залови двама младежи извършили серия от кражби на велосипеди. 20-годишният З. И. и 22-годишният му авер П. С. са откраднали общо 4 колелета за 5 дни от различни райони в града.

Младежите, които както често се случва, са известни на полицията, са отнемали велосипедите чрез срязване на заключващото устройство. Работата по разследването на престъпната дейност продължава.

Източник: dariknews.bg

* Относно сигурността на велосипедите има различни варианти. Най-сигурно е да не изпускате от очи велосипеда, но това е непрактично и в повечето случаи невъзможно. Използвайте велостойки в близост до охрана или видеонаблюдение. Купувайки си заключващо устройство се поинтересувайте от неговата степен на защита. U- образната скоба за заключване на велосипед е препоръчителна, защото има най-висока степен на защита от всички заключващи устройства.  Цената е от 15 до 20 лв. и може да се намери в магазините за велосипеди. Ако въпреки всичко вашето колело изчезне, се обърнете към полицията и потърсете най-близкото място за покупко-продажба на стари велосипеди. Много е вероятно да откирето своето колело именно там.

2010
03.24

Фериботът Никопол - Турну МъгурелеНа 22 март, 2010 г. беше открит терминала на фериботния комплекс “Никопол – Турну Мъгуреле”, съобщава в. Посредник. Обектът е на стойност 6 200 000 евро и е финансиран по финансов меморандум 2002 на Програма ФАР – Трансгранично сътрудничество. Главен изпълнител е “Холдингово дружество Пътища” АД. Пътната връзка ще съкрати с близо 200 километра преминаването на чуждестранни граждани, туристи и товари от Западна Европа до Балканите. Очакванията след откриването на съоръжението е то да повлияе за развитието на региона и специално на община Никопол. В помощ на предполагаемия интензивен трафик е и завършената отсечка от пътя Плевен-Никопол. Прочети още »

2010
03.22

Велоалея на доизтриванеВелоалеи на доизживяване – такава съдба е отредена на маршрутите, разчертани преди четири години в центъра на София с две ивици жълта боя, които криволичат покрай паркирали коли и спирки, завиват под прав ъгъл в стил “само за професионалисти”, отстъпват пред напора на билбордове и реклами тип касета. Тепърва ще стане ясно дали част от тях ще се припокрият с маршрутите за велосипедисти в новия устройствен план на столицата и кои времето ще отмие с поредния дъжд или сняг.

Цялата статия: www.dnevnik.bg

2010
03.19

7000 км. веломаршрутСтраната ни става част от велосипедния и пешеходен маршрут “Пътят на Желязната завеса” от Баренцово до Черно море, обяви зам.-министърът по туризма Иво Маринов. Участието ни в проекта може да се финансира по програмите за трансгранично сътрудничество. Маршрутът е с обща дължина 7000 км и ще преминава през 20 държави. Очаква се до 15 години да бъде завършен. Запалените колоездачи-пътешественици харчат много повече пари от обикновените туристи. Половината от тях предпочитат да карат в Европа.

Източник: в-к “Стандарт”

2010
03.18

велопътекиМрежата Евроактив, включваща онлайн медии за европейски въпроси, развива поредицата “Проект на месеца”, която представя успешни проекти, финансирани по линия на Кохезионния и структурните фондове на ЕС.

Основна цел на регионалната политика на ЕС е икономическото и социалното сближаване. За периода 2007 – 2013 г. повече от една трета от европейския бюджет е насочен към тази политика. Средствата от еврофондовете се концентрират на първо място (т.нар ЦЕЛ1) за насърчаване развитието на регионите, които “изостават”. Такива са регионите, в които БВП на глава от населението е по-малко от 75% от средния за ЕС.

Този месец статията от поредицата “Проект на месеца” е посветена на проекта “Велопътеки без граници”, разработен в Словакия. Благодарение на еврофондовете мрежа от пътища за велосипеди свързва Словакия със съседни градове от Австрия и Унгария, помагайки да се изградят международни връзки и екотуризъм.

Повече за проекта: www.dnevnik.bg

2010
03.16

с колело във фонтанОбщина Плевен ще кандидатства за финансиране с проект за организация на уличното движение и подобряване на физическата градска среда на обща стойност 7 527 586 лв.

Планувано е множество улици да бъдат преасфалтирани, да се изградят  нови бордюри и тротоари,  рампи за осигуряване на достъпна архитектурна среда, да се  извърши отводняване, полагане на маркировки и монтиране на предпазни парапети. Проектът включва и изграждане на система за видеонаблюдение за превенция на риска на предварително определени кръстовища.

Запланувано е и обособяването на велосипедна алея, която да започва от централния площад “Възраждане”  и да стига до парк Кайлъка.

Цялата статия:  www.dnevnik.bg


2010
03.10

Вело в селоНова канализация, ремонт на пътя Пловдив-Ягодово, удобна транспортна връзка от селото до града и велоалея, поискаха от Славчо Атанасов представителите на инициативния комитет за референдум в с. Ягодово. Това стана ясно след днешната им среща с кмета, на която са обсъждали дали Пловдив все още желае присъединяване на Ягодово.

Ягодовци са получили уверението на Атанасов, че все още са желани в Пловдив и обеща веднага след като присъединяването стане факт, да започне процедури по изпълнение на желанията им. Прочети още »

2010
03.03

Велоалея покрай рекаСедем километра велоалея ще строи в Перник кметът Росица Янакиева. Пешеходната зона ще пресича целия град по поречието на река Струма. Сега придвижването става по вътрешноградската магистрала само с кола или градски транспорт. На няколко места ще има детски кътове с игри. В двете най-крайни точки пешеходната зона ще завършва в паркове. Централният градски парк ще бъде напълно обновен, като след почти 20-годишно съсипване отново ще бъде напълнено градското езеро. На входа на Перник запустелият и обрасъл бряг на Струма също ще се превърне в парк. Проектът струва 5 млн. лв. и ве-че чака пари по програмата “Регионално развитие”.

източник: в-к “Стандарт