2009
12.21

img_4161София, 20.12.2009, неделя

30-ина велосипедисти, преоблечени като Дядо Коледа, Снежанка и джуджета, преминаха през центъра на София в най-снежния ден от началото на зимата. Ентусиастите, предвождани от Дядо Коледа във велорикша, са членове и приятели на „Велоеволюция“. Целта на традиционната проява е да покажем на софиянци, че велосипедът е най-универсалният и практичен транспорт за града във всички сезони. Велоколедарите раздаваха късметчета на хората и внесоха насторение по улиците на София. За трета поредна година последната неделя преди Коледа, членове на сдружението се събират, за да отбележат идващия празник. Велосипедистите пожелаха Щастлива Коледа и повече усмивки на всички. А Дядо Коледа обеща догодина нови велоалеи за велосипедистите и нови колела за дечицата.

Може да видите галерията тук: Коледа на колела – 20 декември 2009 г.

2009
12.18

koledenparad2Превърна се в традиция членовете на “Велоеволюция” всяка последна неделя преди Коледа да организират “Коледа на колела”. Всеки може да се присъедини към смелото начинание посред зима като излезе с колело, за да покажем, че няма време, невъзможно за истинските велосипедисти. Поръчали сме си почистени улици, които са достатъчни, за да осъществим начинанието си. Дано Дядо Коледа, както и общината, са благосклонни към нас.

Тази година Коледа на колела ще се състои на 20 декември (неделя). Срещата е в 11:00 часа на пилоните на НДК. Дядо Коледа ще дойде с велорикша, а джуджета и еленчета ще го придружават на колела. Всеки е добре дошъл. Ще има чай за джуджетата на велосипеди, а Дядо Коледа ще раздава бонбончета и късмечета на децата. Ще си направим весело коледно пътешествие по централните улици.

С украсени колела, коледен звън и много усмивки ви очакваме да се присъедините към нашия смел и снежен коледен празник.

Можете да разгледате галерията ни от миналите години: Коледа на колела – 22 декември 2007 г.

2009
12.11

На 12 декември 2009 г. България отбелязва “Деня на Земята”.

Спаси земятаОт 10.00 ч. в Южния парк ще се проведе спортна акция на Коалиция за климата в България, под надслов „Спаси Земята”. Крос по двойки по предварително начертан маршрут, велопоход и символично ограждане на зелените площи в парка с жива верига са част от активностите в първия по рода си у нас еко-хепънинг. Състезателният характер на мероприятието е гарантиран от наградите за победителите – еко пазарски чанти, пълни с био продукти.

С акцията „Спаси Земята” Коалицията цели да съсредоточи вниманието на българското общество към 15-ата среща на страните по Конвенцията на ООН за промяна на климата. След акцията участниците ще се присъединят към „Бдение за действие” – бдение, което стартира в 17.30 ч. със запалени свещи на „Моста на влюбените” на НДК. Прочети още »

2009
12.10

e-georgievНай-зелената столица на Европа е Копенхаген, а София е на предпоследно място. Такава е класацията на Economist Intelligence Unit по независимия изследователски проект “Зелените градове на Европа“.

Резултатите от проучването бяха представени в датската столица, където в момента се провежда международната конференция за климатичните промени, съобщи БТА във вторник.

Преди обявяването на резултатите кметът на Копенхаген Рита Биерегорд подчерта, че в основата на политиката на градската управа е грижата към околната средата. “Дори и Коледното дърво на централния ни площад е с LED-светлини, които са по-малко консумиращи енергия, а оттам и допринасят в пъти за намаляване на количеството въглероден двуокис”, посочи тя. Прочети още »

2009
12.07

В края на месец ноември се прие бюджет, в който Столична община залага 2 млн. лв. за строеж на велоалеи в кв. Младост. От пресата научихме, че освен с велоалеи, догодина кв. Младост ще се сдобие и с велосипеди под наем. Идеята е на главния архитект на столицата Петър Диков. Той обяснява, че велосипедите ще бъдат 20 на брой, като за тях ще бъдат изградени паркинги на метростанция “Младост 1”. За да получават велосипедите под наем, столичани вероятно ще трябва да си закупят специални карти за брой пътувания. Идеята на картата е да бъдат запазени личните данни на гражданите, като по този начин ще се избегнат кражбите и захвърлянето на колелата. Цената на картите още не е изяснена.

Прочети още »

2009
12.07

DSCF1017В неделя на 6 декември 2009 г. сдружение “Велоеволюция” организира велошествие по случай Срещата на върха по въпросите за климата, която започва от днес – 7 декември 2009 г. в Копенхаген. Велошествието е част от акциите на Българската коалиция за действия срещу промените в климата.

Защо велошествие и защо велосипеди?

– Защото, както всички знаем, велосипедът е най-екосъобразното превозно средство. Знаем, че в трафика той освен че е най-бързият начин за придвижване, е и с нулево количество вредни газове, отделяни във въздуха. Затова ние смятаме, че това е един от начините, с които можем да спомогнем за предотвратяване (или поне забавяне) промените в климата.

Прочети още »

2009
12.03

Вредни емисии, отделяни от различните превозни средстваОт 7 до 18 декември 2009 г. в датската столица ще се проведе Среща на върха по въпросите за климата, организирана от ООН. Очаква се на форума да се постигне глобално споразумение по промените в климата. Седмицата ще се отбележи в цял свят с различни инициативи.

Българската коалиция за действия срещу промените в климата започна с провеждането на редица акции седмици преди срещата в Копенхаген.

“Велоеволюция” ще вземе участие в предстоящите събития на 6 декември. Във връзка с Международния ден за демонстрация на велосипедисти срещу промените в климата сдружение “Велоеволюция” организира събиране на велосипедистите пред входа на НДК. Събитието ще протече по следния начин:

Прочети още »

2009
12.01
Снимка:

Паркингът за велосипеди до Централната жп гара на Амстердам/ Снимка: Асен Начев

Известен като град на легалните пороци – леки наркотици и проституция, Амстердам привлича непрекъснато милиони туристи. Като изключим красивата му архитектура и многото културни забележителности, в него има и една друга светла и очарователна страна, която характеризира жителите му – велосипедите.

За един българин подобна гледка е направо изумителна – велосипеди навсякъде, буквално милиони, карани от хора с различно социално положение, раса, пол и тегло. Бизнесмени с костюми, домакини с деца, млади хора с размъкнати дрехи, спретнати пенсионери, пълни дами с широко облекло, служители на закона в униформи и т.н. – всички обединени от предпочитанието си да се придвижват из Амстердам чрез велосипед.

Прочети още »