2008
09.25

чист въздух за всички… дори и за софиянци!

Организирана от Вело Еволюция “съвместно” със Столична Община Седмицата на Мобилноста даде доста задоволителни резултати. Прочети още »

2008
09.13

Фирма Софстрой по поръчка на Столична Община започна изграждането на вело-алея по ул. Евлоги Георгиев.

От НДК до Националния стадион “Васил Левски” ще бъдат две еднопосочни алеи от девте страни на реката. Там алеята ще представлява лента с ширина 1м и ще се движи по подновената алея, заедно с пешеходната лента. От стадиона до парка Заимов алеята ще е една двупосочна по левия бряг на канала и също ще е комбинирана с пешеходна лента В първоначалния проект не бе предвидено подновяване на настилката, но той е правен преди 8 години, когато плочките са били нови. За съжаление настилката ще бъде подновена, само че отново с тротоарни плочи, което означава, че след най-много два кметски мандата пак ще се налага да се подменя. Прочети още »

2008
09.13

16 – 22 СЕПТЕМВРИ

Седмицата на мобилността е европейска инициатива насочена към местните власти, целяща да ги подпомогне за разпространение на алтернативни начини на транспорт. Търсят се алтернативи на личния автомобил, като масово средство за придвижване в града. Както софиянци вече може би са установили прекомерната употреба на автомобила влошава не само транспортната ситуация, но и качеството на живот, а най-накрая и нервите на гражданите. Затова градовете участници получават финансиране от Европейската Комисия, за да проведат кампания за алтернативно придвижване. Градове по целия свят затварят центровете си за коли на 22 септември, когато е световния ден без коли и по затворените улици се провеждат мероприятия насочени към съзнанието на гражданите и с грижа за идните поколения.

Прочети още »

2008
09.12

Все повече и повече хора в България започват да се движат с колело, което радва не само очите и сърцето, а и допринася значително за намаляване на парниковите и другите вредни газове, които се отделят от автомобилите. Велосипедът е най-безвреден за околната среда в сравнение с останалите видове транспорт, които безпроблемно могат да се ползват в града. Според статистиката, въздействието на градските превозни средства върху околната среда в проценти е както следва: колело – 0, трамвай – 3, автобус – 10, мотоциклет – 82 и кола – 105. Тези данни са съобразени с вместимостта на превозните средства и това до колко тя се запълва.
Но за съжаление, все още много хора се страхуват да карат колелото си всеки ден като транспорт до работното място или училище, тъй като са ставали свидетели или жертва на инциденти по българските улици. Само за 2004 г. по статистика на КАТ са станали 74 пътно-транспортни произшествия с колоездачи, от които четири са били с фатален край. Затова безопасността при ползването на велосипед не трябва да се подценява особено в българските условия, където велосипедни алеи в повечето случаи липсват, или ако са направени, стават паркинги за коли или пешеходни зони. Прочети още »