2010
04.21

Състезанието велосипед, кола, градски транспорт за деня на Земята (22 Април 2010 г.) в София ще се проведе по следния начин:

Условия:

Всички записали се за участие ще се съберат в 18:00 часа на разлисчни места в София и в 18:15 ще тръгнат към крайната цел – езерото Ариана в Борисовата градина.

Стартови точки и участници:

 • Мол София (бул. Ал. Стамболийски № 1) – за кварталите Св.Тройца, Разсадника, Зона Б5 и Б18 и околните
 • НБУ (ул. Монтевидео № 21) – за Овча Купел
 • автогара Овча Купел (бул. Цар Борис III и ул. Т.Каблешков) – за кварталите Княжево, Борово, Бъкстон, района на ВМА
 • Ъгъла на бул. Ломско шосе и ул. Бели Дунав – за кварталите Надежда и Илиенци
 • 7-ма поликлиника (ул.М.Луиза №191) – за кварталите Фондови жилища и Банишора
 • ъгъла на бул. България и бул. Гоце Делчев – за кварталите Бели Брези, Стрелбище, Гоце Делчев, Иван Вазов, Мотописта
 • х-л Хемус – за Лозенец
 • Интерпред – за кварталите Изток и Изгрев
 • УНСС – за Студентски град и Дървеница
 • спирката на Окръжна болница (на Цариградско шосе) за кварталите Младост и Дружба
 • Зала Универсиада – за кварталите Гео Милев, Редута, Слатина
 • стадион Герена – за Суха река, Подуене, Хаджи Димитър

Всички участници са задължени да спазват закона за движение по пътищата.

Маршрут:

Всеки участник избира сам маршрута по който ще стигне до крайната цел.

Цел:

Да се покаже положителната страна на алтернативния транспорт в градска среда, където трафика и задръстванията са големи. Ще засичаме време за пристигане, разходи за пътуването, най-пряк път и ако е възможно изминато разстояние.

Участници:

Към момента са се записали над 80 участника в състезанието.

 • Велосипедисти ~60
 • Автомобили – 4
 • Градски транспорт – 3
 • Пешеходци ~15 (+ 2 детски колички)
 • Кънки – 1

Допълнително:

Дори да не се намерите с другите участници от вашия район в уречения час тръгнете към крайната точка.

За всички записали се и за които няма удобна начална точка – тръгнете в 18:15 часа към крайната точка – там ще засечем времето за което сте пристигнали.

При проблем или допълнителна информация по време на състезанието може да се обадите на телефони: 0899 182 068 и 0888 600 823.

На езерото Ариана търсете трансперант на Велоеволюция!

Общо прочитания 4383 , 1 прочитания днес
 1. Готина идея, но не са равнопоставени условията. Защото може да има и засичане на:
  – гълтане на прах и мръсотия
  – намокряне (при дъжд) или изпотяване (при жега)
  – риск за живота
  – ефективност, когато го направиш 100 пъти последователно
  – степен на смачканост на костюм, когато го носиш сгънат в раницата с колелото
  Иначе за другото отсега мога да направя класирането 😉

 2. Бих добавил и величината “брой разлаяни подгонили те кучета”

 3. Все си мислех, че ще има ваши хора в началните точки. Така нахвърляни стартовите точки е неангаживащо и много вероятно никой да не се яви. Миналата година състезанието с автобус беше по идейно, това тук няма да е състезание, а обикновено събиране, ще ни забележат само около езерото…
  Старта за Младост и Дружба също не е подходящ, но няма значение де, явно идеята е да се съберем на езерото Ариана – ок.
  За тези които са се записали с автомобил (в случая важни за сравнение) крайната точка е неподходяща за паркиране, освен ако няма парко места около трансперанта на Велоеволюция…

 4. @ Николай & @Дафо – това е риска на състезанията в реални условия – винаги има непредвидени неща 🙂

  @ koko на част от началните точки ще има наши хора.

  Така нахвърляните точки са спрямо записалите се в предишната форма хора и спрямо това сме ги събрали в най-ключовите места на техните квартали.

  Точките не са подбирани спрямо подходящи или неподходячи за някои от участниците в състезанието – съответната точка Окръжна болница е възлово място за 2 големи жилищни квартала с осигурен транспорт и градска магистрала. В този случай състезанието най-вероятно ще покаже, че с автомобил е най-добре да се пътува, когато имаш 7-8 км. права отсечка без светофари. Но по същата логика, ъгъла на България и Гоце Делчев който също е на 1 прав булевард ще покаже може би, че алтернативния транспорт (визирам велосипед, мотопед, мотор и дори кънки) ще е значително по-бърз.

  Относно паркирането – кое е неподходящо? Нима е по-подходящо някое друго място в центъра на София? Положението с паркирането е проблемно и според нас това трябва да се отбележи. Ако стигаш до центъра за 10 минути, но после 40 минути търсиш паркомясто и/или паркомястото струва 5-10-20 лв на ден – то това не е ли загубено време за транспорт или похарчени пари за транспорт?

  А в случая има 2 паркинга от 2-те страни на езерото (единия е от страната на стадиона а другия е на светофара на Орлов мост, веднага след спирката посока НДК). Което даже е по-добре от повечето случаи,където работното ти място е в широк център, но не ти е осигурено паркомясто.

 5. @Иво – то тук няма непредвидени неща. Всичко си е предвидено. За да бъде “Състезание” трябва да имат участниците що годе сходен шанс, да има интрига. Иначе си става събиране, както казва Коко.
  Защото можем да направим състезанието да е София-Варна, там пак се минава в градски условия (София, Велико Търново, Варна …)

 6. По принцип малко ми се губи идеята на “състезание”, защото особено правилото, че ако няма удобно стартово място, можеш да тръгнеш от където си искаш, да претендираш, че си тръгнал в 18:15 (а не в 17 примерно) и да се появиш на Ариана когато си искаш ми е много извън идеята за състезание. Разбирасе, подкрепям идеята, но осъзнавам, че е повече мероприятие, отколкото състезание, защото няма как да имаш право да тръгнеш когато искаш от където искаш и това да е състезателна форма 😉

 7. Аз не съм се записал, но ако се събудя към 17:30, ще дойда и аз в велосипеда. Лягам си в 10 сутринта и спя обикновено до 18.

  Между другото, в анкетата има грешка. “Не зная” са две отделни думи. Когато частицата “не” се използва с глагол, трябва да е отделно. Когато е с прилагателно – слято. Примери: не зная, не мога, не съм, не искам, невъзможен, неискрен, нечовешки, нежелан.

 8. Според мен идеята е прекрасна, но имам една забележка – началният час е като че ли малко ранен, защото много хора работят до 17:30-18:00, и трудно ще могат да стигнат навреме до началните пунктове. Самият аз се колебая, защото съм на работа до 18:00 (работя в центъра) – не е принципно проблем ако натисна педалите да съм на бул. България и бул. Гоце Делчев в 18:15, но ако имам повече неща да върша днес, едва ли ще успея. Според мен, ако началото бе изместено с дори половин час по-късно, щеше да има далеч повече участници, а и тогава също има силен трафик.

 9. Съзтезанието не е, за да покажем колко бързо можем да караме велосипед. То е по-скоро принципно да засечем за отделните отсечки колко време отнема придвижването с различен вид транспорт. Целта е да привлечем повече хора да слязат от автомобила и да видят преимуществата на другите видове транспорт. Ако всеки направи нещо можем да върнем града на хората, тротоарите на пешеходците и чистия въздух за всички нас.

 10. @Николай – Велоеволюция по начало е организация която се гризжи за интересите на градските велосипедисти.
  В деня на земята искаме да покажем, че алтернативния и екологичния транспорт също се реализират много добре и в повечето пъти даже по-добре от автомобилите.

  @Николай & @Светлин Маринов – състезанието/мероприятието е по-скоро със статистическа цел от колкото за спортен дух и злоба.

  Тъй като повечето от вас и пишещите тук са велосипедисти, сте на ясно, че колкото повече се инвестира в булеварди и магистрали толкова повече се стимулира автомобилния трафик. Като цяло, когато хората видят/разберат, че ползването на метро/мотопед/велосипед е по-бързо и по-евтино, то вероятно ще се замислят и някои от тях ще сменят колата, когато им е възможно. Колкото повече хора слязат от колите, толкова повече трафика и околната среда ще се подобрят.

  @Светлин Маринов както по-долу е казал @Живко Якимов – началните точки не са удобни за всички, за това ако на някои му е прекалено далече, той може да тръгне от произволна точка (като на олимпяда – важно е участието) и после ще съпоставим времето за пристигане или със някое подобно трасе или със данните от ЦГМ (СКГМ) за съответния маршрут чрез градски транспорт.

  @Ристу – ще я поправя.

  @Живко Якимов – идеята ни е да хванем веднага всички след работа, първоначално мислихме да е в 17:00 събирането, но тогава наистина нямаше почти никой да успее. Все пак очакваме хора да се забавят над 40-50 минути – което би довело до прекалено късен час за финиширане.

  -=-=-=-

  Като цяло, състезание от този тип на деня на земята провеждаме за 3-ти път и всяка година гледаме да разнообразим условията, за да няма повторения на резултатите. Тази година е най-масово и ще доведе до най-различни резултати, на които ще можем да направим някакъв по-подробен анализ…

  Все пак Велоеволюция е малка организация с ограничен брой доброволци и с никакъв бюджет за подобен род малки събития и съответно неможем да осигурим на всякъде човек за контрол и съотвено съблюдаване на маршрути и т.н. Разчитаме на активни велосипедисти и приятели, тъй като към момента активните членове на организацията са много малко, а наплив от доброволци няма …

 11. Аз съм участвал в състезанието не миналата, а по-миналата година. Беше си доста интересно и точно в неравностойното положение на участниците му е тръпката, защото едни участъци от маршрута са добри за едни, други участъци са добри за други. Накрая всички участници печелят по нещо, защото знаят предимствата и недостатъците на това да избереш един или друг начин на придвижване и вече имат информиран избор за следващото си пътуване. Проливният дъжд в някои квартали добави много емоции и си стана супер весело, което е и целта 🙂

  Сега сериозно – тази година просто нямаме време и хора да организираме нещата както ни се иска. Затова призовавам всеки, който може да се заеме с организацията на нещо и има желание да ни каже. Ние имаме идеи, вие сигурно имате идеи как нещата да стават интересни, забавни, атрактивни – просто трябва да има достатъчно на брой организатори 🙂 Участниците ще ги намерим лесно, ако организираме нещо яко.
  Ако някой наистина иска да помага, нека да ми пише на orliin@velobg.org и ще получи неограничени възможности 🙂

 12. Силно подкрепям идеята да се намали автомобилния трафик в градовете. Също така, обичам да карам колело.
  Имам, обаче, няколко въпроса:
  1. Ако автомобилите не се движат, трябва да са паркирани, а това създава друг проблем.
  2. Моят маршрут до офиса е неизпълним с велосипед, защото това би означавало да го карам по “Цариградско шосе” или да заобиколя толкова, че пътят ми до работа да се увеличи двойно като време.
  3. Ако през деня трябва да се придвижа от “Младост” до “Люлин по работа, носейки обемист, макар и лек пакет, как да го направя с велосипед?
  4. Ако ползвам градски транспорт от дома си до офиса, трябва да сменя поне две превозни средства, или да ползвам едно, но съчетано с 20 минутно ходене пеша по “пресечен терен”.

  Задавам въпросите си, за да обърна внимание, че въпросното състезание освен показност, трябва да има и ясна мисъл за някакво решение на транспортния проблем.

 13. абе, а КЪДЕ се записва за тоя преход.Когато пристигнем на Ариана ли или предварително

 14. До Ясен
  Ясенчо , казал е народа “Който иска търси начин, който не иска търси оправдание.”
  1) Ако автомобила ти си стои пред блока, пречи много по-малко отколкото в центъра а и не отделя въглеродни емисии и всякакви други мизерии
  2) Цариградско шосе има чудесни алтернативи в лицето на Борисовата Градина и бул. Ситняково.
  3) За обемистите пакети има дисаги и раници а и не сме казали НИКОГА да не караш кола. Ти карай колело когато не носиш пакет пък когато носиш, ако искаш и с Камаз го носи
  4) Младост Люлин всеки ден наистина идва множко, но поне Люлин центъра или младост центъра да се взема с колела ще е повече от чудесно

  И накрая не мога да разбера защо постоянно се противопоставя велосипеда на автомобила. Преди време един познат като ме видя с колело и някак внезапно заключи че съм си продал колата с което буквално ме вцепени.
  Аз предпочитам да се движа с колело по ред причини като уверявам ви основните далеч не са нито финансови, нито екологични. Който иска да си кара кола, да си кара не ми пречи САМО да ме уважава на пътя, да внимава да не ме изцели с вратата докато слиза И да не ми паркира върху велосипедните алеи. А общината да бъде така добра, като се грижи той да има къде да си кара колата по асфалтиран път, да се погрижи и аз да има къде да си карам колелото!

 15. Мда, явно ще трябва да изляза десетина минути по-рано, ако много държа да се включа. Иначе мога да ви дам ориентировъчна информация за маршрута, който аз обикновено следвам, засичал съм го с GPS:

  ж.к. Мотописта (експерименталните блокове зад Била, до бул. Тодор Каблешков) – ул. Костенски водопад – Южен парк – бул. Витоша – НДК – Първа градска болница – ул. Г.С. Раковски – ул. Хан Аспарух – ул. 6-ти септември – краен пункт Малките пет кьошета (т.е. кръстовището на ул. 6-ти септември, ул. Хан Крум и ул. Неофит Рилски)

  дължина – 5,5 км.; времетраене – 15 мин. при спокойно каране и спазване на всички правила за движение; в обратна посока – около 20 мин. (има около 30 метра денивелация)

  Давам примера, защото отсечката от кръстовището на бул. България и бул. Гоце Делчев до езерото Ариана ми се струва подобна на дължина. В интерес на истината, сигурно ще може да се вземе за малко по-кратко време, защото по бул. България може спокойно да се кара по десния тротоар до кръстовището с бул. Черни връх, след което има велоалея по бул. Евлоги Георгиев (или Канала, ако някой предпочита). Така се стига до стадион Васил Левски, откъдето през Борисовата градина. Все пак ще се опитам да дойда навреме и да го засека за да видя дали съм прав.

  И още няколко думи – аз също не виждам смисъл от противопоставяне на колело и автомобил (или каквото и да е друго средство). В крайна сметка това е въпрос на личен избор, важното е да има взаимно уважение по пътя. Моето лично мнение е, че мого задръствания биха били избегнати, ако повече шофьори спазваха правилата за движение- мисля, че не е нужно да обяснявам колко задръствания биха били избегнати, ако се даваше предимство или не се пресичаше на червено. Действително, понякога пътуването с колело води до неудобства, дали заради лошо време (не всеки може да носи спортни дрехи на работа, все пак) или поради други причини (пренасяне на обемисти предмети, в такъв случай аз лично ходя пеш, ползвам градски транспорт или такси). Аз лично предпочитам колелото, главно защото ми осигурява физическо натоварване (работя с комютър цял ден), дава ми повече свобода, а и в почти всички случаи стигам по-бързо.

  В заключение, иска ми се повече хора да разберат че има алтернативи, защото у нас честно казано карането на колело в градски условия е доста по-рядко срещано отколкото в ред други страни. Например, аз много бих се радвал ако и в София се въведат велостанции, където всеки срещу малка сума може да вземе обществено достъпен велосипед, за да се придвижи до друга подобна станция. Така може да се комбинира метро с колело за по-дълги разстояние (например горепосочения маршрут Младост – Люлин). Точно затова подобни инициативи според мен са много важни, и трябва да се поощряват.

 16. @Иван Недялков – харесвай си начална точка и тръгвай от там, заключихме формата за записване, тя беше само да определим началните точки.

  @Ясен:
  1. Ако има автомобил, независимо от това дали се движи или не, той все някога трябва да се паркира. Когато всички крайни квартали се опитат да паркират в центъра – никой неможе да мине/кара/паркира/ходи.

  2. Кажи начална и крайна точка, може и да намерим не чак толкова обиколен маршрут 🙂

  3. Люлин – Младост – Метро! (За велосипед погледни велосипедните развити страни – има начин и за това, макар, че точно тази дестинация в София е много автомобилно ориентирана, а и сравнително дългичка за градско колоездене).

  4. Смисъла е ясен мисля, особено с коментарите ни от долу 🙂 Не се стремим 100% от шофьорите да преминат на велосипед – знаем, че е невъзможно, но все пак знаем, че застане ли един човек зад волана на автомобила, после неще да помисли за слизане от там, независимо колко скъпо (времево и финансово) му излиза това!!! Отделно, когато не караш активно немоторно превозно средство няма как да знаеш преките, красивите, и немръсните маршрути…

  И накрая – цялата идея на градската мобилност е да облекчи трафика – трафика е предимно от коли и искаме хората (особено тези по един в кола) да слязат от нея и да ползват алтернативен трафик. Каквото и друго да ползваш (градски транспорт, колело, метро, пеша) е ЕДНА КОЛА ПО-МАЛКО, а и по-екологично чисто.

 17. Браво Иво! @)
  Срамно е да няма 1% велосипедисти на съревнованието , XXI век! 🙁
  Браво за организацията! Голям избор от маршрути има, което е предизвикателство за всички!

Твоя коментар: