2012
11.27

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПри реконструкцията на бул. Драган Цанков бе забравена една от най-старите и използвани велоалеи в София – по бул. Евлоги Георгиев.
На 28 ноември ще се открие официално реконструирания булевард. На кръстовището бяха премахнати дори и съшествуващите велоалеи. Така велосипедистите трябва да станат пешеходци, за да пресекат. Елате заедно да открием “Закриването на велоалеята по бул. “Евлоги Георгиев”.

Събираме се пред пространството на метростанция “Стадион Васил Левски” на 28.11.2012 г. в 12:15 часа и мирно ще пресечем с велосипедите си пеш новопостроеното кръстовище.

Тази демонстрация ще покаже как Столична община планира да подобри велосипедното движение в града ни.

Направете си плакати и се запознайте със становището на сдружението Становище за кръстовището на бул.”Евлоги и Христо Георгиеви” и ул.”Граф Игнатиев”

Общо прочитания 6287 , 2 прочитания днес
 1. Предложения за плакати:

  Къде ние е велоалеята?
  С бутане на колело към по хубав град!
  Пешеходни Велосипедисти!

 2. Велоалея за супермени 2

 3. Да, крайно време е да ги накараме хората от общината да разберат, че велосипеда е начин на придвижване равен на всеки друг, а не устройство за разходка. Това ще рече че по велосипедните алеи трябва да можеш да се придвижваш бйрзо а не постоянно на едно кръстовище да пресичаш три пъти и да правиш по няколко чупки за да продължиш по същата линия отсреща.

 4. Не си спомням никога да е имало алея, която да пресича булеварда точно на това място. Не съм сигурен, че някъде в света има и подобно решение на толкова важно кръстовище. Моля бъдете малко по-сериозни, спрете с провокациите и предложете конкретно решение на проблема.

 5. Моста преди реконструкцията (галерия: Велоалея – бул. Евлоги Георгиев, София)

  В лявата част на снимката се виждат остатъци от маркираната велоалея там. Макар и алеята да беше тясна и недостатъчна, то като цяло тротоара беше достатъчно широк за да можем да се разминаваме. Сега когато е стеснен става невъзможно това разминаване с пешеходците, а камо ли и с велосипедисти там.

  И все пак, ако мислите, че не е сериозен проблем това, една велоалея да спре в един от най-натоварените тротоари в София, си помислете как бихте реагирали ако бул. Цариградско шосе свършва например в женския пазар!

  Закон за пътищата: Чл. 1. (1) С този закон се уреждат обществените отношения, свързани със собствеността, ползването, управлението, стопанисването, изграждането, ремонта, поддържането и финансирането на пътищата, както и с управлението на безопасността на пътната инфраструктура в Република България.

  Тъй като не мислим, че е безопасно, края на една права отсечка да свършва в интензивно пешеходно движение!
  Тъй като не мислим, че парите ни от данъците които плащаме, трябва да спитат вече изградените велоалеи!
  Тъй като не мислим, че така се изгражда велоалея … че такава трябва да е политиката относно велосипедния транспорт … че такова трябва да е отношението към велосипедистите и пешеходците …

  За това и може би още десетки причини, малки или големи, изразихме с мирен протест и показно мнението си!

 6. […] На 28.11.2012 г. направихме неофициално събитие, като мирно се събрахме, за да […]

Твоя коментар: