2015
03.25

dsc00070Велосипедните потоци в София преброихме през 2012 г. Оттогава минаха две години през които улиците продължиха да се пълнят с велосипедисти. Кои сега са най-натоварените маршрути? Ползват ли се велоалеите? Кои са горещите точки с нужда от промени в полза на велосипедистите?
Отговорите ще получим след голямото броене за 2015 г. Това отново е инициатива на Велоеволюция, за която изцяло ще разчитаме на доброволци. За включване в доброволческия тийм-биринг вижте тук.

Самото преброяване на велосипедните потоци ще се извършва през май, юли и октомври по методика за транспортни преброявания. Това гарантира, че резултатите ще са съпоставими с други данни за трафика в София.

Резултатите от преброяването през 2012 г. и досега са ползвани от проектанти, изследователи, студенти, а и от самите нас в обосновките за искани промени във велосипедната инфраструктура. Данните за натоварванията са категорично в полза на:

 • продължение велоалеята по бул. Цар Борис III през Руски паметник
 • промени в организацията на движение за велоалеята по бул. Евлоги Георгиев и връзките й с Борисова градина
 • добавяне на нови трасета в промяната Общия устройствен план на София.

Очакваме с новото преброяване на велосипедните потоци тези изводи да се потвърдят, а и да се допълни картината за трафика през Лъвов мост, към Южен парк, от квартали към центъра и др.

Може да станете част от преброяването като:

 • вело-преброител
 • помагач за анализ на данните
 • финансов и организационен гръб
 • велосипедист от народа

Отразете помагаческия си ентусиазъм тук и очаквайте голямото броене!

Общо прочитания 5193 , 1 прочитания днес
 1. Един добър начин за преброяване на натовареността по различните направления е да се наслагват записаните тракове в приложенията за тракване на маршрути. Ето един добър пример: http://labs.strava.com/heatmap/#13/23.32028/42.66313/blue/bike

  Според мен трябва да се направи културен начин да се стига от Младост / Дружба / ст. град до Центъра / Борисовата градина без да се кара по големите и натоварени булеварди, или ако се кара, да се обособи велоалея.

  Също е добра идея да се обособят велоалеи в центъра, където отново се налага да се кара или с по улиците с колите или по тротоарите между пешаходците. Примери: ул. Граф Игнатиев, ул. Раковска, бул. Цар Освободител, бул. Тодор Александров, ул. Пиротска ….

  Поздрави, Иво

Твоя коментар: