2013
05.07

През тази година ни предстои да погледнем на придвижването с колело по един различен начин, а именно как наистина го използваме в ежедневието си. Или пък – как можем да го използваме по-добре. “Велоеволюция” обявява месец май 2013 за месец за ходене на работа* с колело!

logo_bike-to-work-2013

Ти ходиш ли на работа с колело? Да!? – значи си един от нас – многото градски велосипедисти. Покажи ни че си ти и че караш колелото си редовно, като се регистрираш в сайта на нашата кампания “До работа с колело” и споделиш разстоянията, които изминаваш всеки ден. От сайта на кампанията ще разбереш къде се намираш в класацията на велосипедистите придвижващи се до работа с колело. В края на месец май 2013 г. на традиционното ни велосипедно шествие в София ще отличим най-работещите велосипедисти 🙂

И твои колеги ходят на работа с колело? Чудесно! – всички индивидуално регистрирани колеги може предварително да сформирате отбор и да се състезавате с други фирми и организации, за които велосипедът също е важно транспортно средство. Вашите постижения можете да следите в класация на фирмите с най-добри велосипедисти. Така ще участвате едновременно като индивидуални велосипедисти и като фирмен отбор в нашата кампания.

Ти не ходиш на работа с колело? А защо не опиташ? – регистрирай се и опитай да си избереш подходящ маршрут до работното си място или местата, които посещаваш по работа. Ако това е трудно за теб, но все още искаш да опиташ – не се отказвай! Помоли за помощ и съвет познат велосипедист или ни пиши. Ние ще ти помогнем като те посъветваме за избор на маршрут или осигурим доброволец, който да те придружи с колело до работа.

Защо е важно да участвате в кампанията?
Всяка година “Велоеволюция” се стреми да показва значимостта на велосипедния транспорт и предимствата му за тези, които са решили да се придвижват по здравословен, ефективен и екологичен начин. От няколко години насам тенденцията за увеличаване на велосипедния трафик е видима, а това е важно за всички нас като велосипедисти, за проектантите на велосипедна инфраструктура, за хората които вземат важни решения за транспортната политика на градовете ни. Колкото повече велосипедисти има по улиците на нашите градове, толкова повече всички ние печелим от намаляването на автомобилния трафик, шума, вредното замърсяване на въздуха. “До работа с колело” е кампания, която ще покаже на нашите работодатели, че ние – велосипедистите:

 1. също имаме нужда от места за паркиране;
 2. за велосипедите ни е нужно по-малко място, в сравнение с парко-местата за автомобили;
 3. спестяваме време и средства придвижвайки се с колело;
 4. сме по-здрави и работоспособни, щом сме на колело;
 5. сме отговорни за града и околната среда щом не замърсяваме въздуха;
 6. сме отговорни и толерантни участници в пътното движение;

“До работа с колело” е кампанията, която ще отличи и истински отговорния за околната среда бизнес, който насърчава и улеснява служителите си да ползват алтернативен транспорт.

* работа – това е всяка цел в ежедневния ни живот, която изисква придвижване на близки или далечни разстояния в градска среда – работно място, училище, университет, но също и магазин, административно учреждение, среща с приятели, разходка, посещение на място за развлечение и др.

Общо прочитания 10649 , 1 прочитания днес
 1. всеки ден изминавам по 4 километра за да стигна до работа, която се намира в дружба 1. аз живея в слатина

 2. “ще отличим най-работещите велосипедисти ” – По-правилното е: “най-велосипедните работещи”. Или – някакъв подобен израз, който да изразява същината на идеята за ползване на колелото, а това, че се работи друг го оценява – добре или зле.

 3. По-скоро го тълкувай, като поглеждане на велосипедирането като работа (естествено само за дадената кампания), от колкото това, колко се работи на работното място 🙂

 4. Редовно го практикувам! Планувам да поставя колата на трупчета, за сега се налага да карам извънградско, но скоро ще я “трупясЪм” 🙂

 5. Ми всичко супер, и аз съм доста зарибен велосипедист, ходя (их) само с колело на работа, но вече не знам за кой път ми откраднаха колелото, този път не от стойка, ами от 2рия етаж на сграда. Тъй че, редом с всичко останало, нека помислим какво можем да направим, за да предотвратим немалкото случаи на откраднати колела всяка година!
  Знам, че има голям социален фактор замесен в този проблем, но едно допълнително изискване/нужда би било да може човек, като ходи на работа с колело, да може да си паркира колелото някъде в офиса / затворено помещение, до което само той и колеги имат достъп / а не да се надява единствено на публичните стойки.

 6. @ Иван: Паркирането и кражбите на велосипеди отдавна са на фокус във “Велоеволюция”. Подготвяме предложения за законодателни промени и провеждаме разговори със съответните институции, за да сме сигурни в дългосрочното решаване на тези проблеми. Ще се радваме на помощ и идеи от колеги велосипедисти, както и на такива от юристи-велосипедисти 🙂

 7. И мен ме попариха преди две седмици. Откраднаха ми лебеда, с който така добре си се придвижвах по софийските претъпкани улици. Ходех на всякъде с него и по всяко време. Наистина положението е неконтролируемо с кражбите. Никаква реакция от страна на полицията, дори напротив… Колелото беше в двора на фирмата, в която работех, с жива охрана и видеонаблюдение. Крадците се виждат идеално, имам дори снимки техни и …какво – едно голямо нищо!!! ЗА КАКВО ГОВОРИМ!!! Циганска държава е България щом с едни кражби не може да се справи – какво остава за по-сериозните престъпления ?!?

 8. Всеки ден от “Овча купел 2” до центъра ул. “Триадица” и обратно. Общо ~20 km.

 9. Здравейте, аз искам да ви попитам за съвет относно най-подходящ маршрут, по който мога да се придвижа. Метростанция “Васил Левски” до бул. Черни Връх и Никола Вапцаров? Благодаря!

 10. Деси, варианти много. Аз бих избрал през парка до TV кулата, покрай семинарията и после някъде зад физизическия факултет по тихите улучки. Друг вариант по реката по вело алеята после нагоре покрай Хемус или през южния парк и покрай US посолството.