2011
01.13

И докато в София още умуват върху Генералния план за организация на движението и сме в очакване на общината да даде примери за това как да се подобрят условията за пешеходци и велосипедисти, то Пловдив вече е готов със своята „Стратегия Пловдив – град на велосипедиста”. В града на тепетата се предвижда изграждането на нови три километра велосипедни алеи и поставянето на 34 велопаркинги, сподели заместник -кметът на общината Георги Титюков. Пловдив успешно започна новата година с концепция за градска мобилност, която е за ограничаване на придвижването с моторни превозни средства и насърчаване използването на алтернативни такива.

Към момента в града има обособени и обозначени велоалеи в Градската градина, парк “Лаута” и по двете направления на булевард „България”, участък по бул. „Менделеев” и участък по бул. „Санкт Петербург”, с обща дължина 7 км. За сравнение в София велоалеите към момента са на обща дължина 9 км.  и това са отсечките по бул. „Цар Борис III” и бул. „Братя Евлоги и Христо Георгиеви”.

Изготвената стратегия планира изграждането на още 18 велосипедни маршрута от всички жилищни комплекси до центъра на града, училища, ключови работни места, търговски центрове в и извън града, спортни комплекси, болници. Първите два лъча, за които има изготвени технически проекти, са: бул. “Санкт Петербург” – бул. “Освобождение” – бул. “Менделеев” – бул. “Източен” – бул. “Кн. Мария Луиза”; и бул. “Цар Борис III Обединител” – бул. “Марица-юг” – Парк “Отдих и култура”.
Тази година се предвижда да бъдат отпуснати 100 хил. лв. от общинския бюджет за създаване на малка зона с веломаршрути до две училища в жилищен район “Тракия”.

Паралелно с изграждане на велосипeдните алеи се предвижда и обособяване на велопаркинги на ключови места като Гребния канал, пл. “Св. Петка”, пл. “Стефан Стамболов” (до общината), баня “Старинна”, до Аграрния университет, УХТ и ПУ “П. Хилендарски”, Панаира, “Мол Пловдив” и др.

София пък от своя страна закри 2010 година с доклада на външния консултант Мот Макдоналд, на който му бе възложено изработването на Генералния план за организация на движението в София за следващите 5 години. Ще има и още един етап от този план, в който ще бъдат разписани и приоритетните направления, по които да се работи, като например велосипедната част, която нас ни интересува най- вече и кои са най- спешните мерки, които трябва да се предприемат там. Скоро очакваме да бъде предадено и ръководството за велосипедно планиране.

Приложенията към доклада за велосипедната част са предложения за велосипедни лъчи, които не са съвсем същите, които работната група към Столична община е обсъждала. Велолъчите се предвиждат да са предимно по платното за движение, което за Сдружение Велоеволюция е недопустимо и ние не сме особено съгласни и щастливи от идеята, че най-натоварените велотрасета ще бъдат разположени на пътното платно. Според консултантите от Мот Макдоналд изглежда нереалистично до 2013 г. да се изградят 100 км велоалеи, но това и ние си го знаем. Та в тази така реалистична обстановка можем да проследим стратегиите на София и Пловдив и да видим кой ще финишира в края на 2020 г. с най- много км изградени велоалеи.

Докладът беше поръчан да се изготви поради предписанията на Европейската комисия, според които общината трябва да предприеме мерки за намаляване на пътно транспортните произшествия и облекчаване на придвижването и паркирането на автомобили и средствата за масов градски транспорт до 2020 г., както и да даде най- накрая зелена светлина на велосипедистите и пешеходците. Столична община е крайно време да разбере, че само инфраструктурно няма как да се разрешат проблемите на градската мобилност. Трябва да се изгради ясна и твърда политика и визия в насока промени в законовите регламенти за вело инфраструктура и за движението на велосипедистите, както в общинските наредби така и в националното законодателство, съпроведена с кампания за изграждане на култура за пътна безопасност и най- вече толерантност на пътя, както и строги и обективни мерки срещу нарушителите.

Единственото сигурно нещо към момента са промените, които ще бъдат извършени при кръговото на 4-ти км през пролетта, където консултантите от Мот Макдоналд предлагат сфетофарна уредба, обособена бус лента, парапети за пешоходците, както и велосипедна и пешеходна алея в острова. За изработването на този план Столична община заплати на външния консултант Мот Макдоналд сумата от 2 млн. лв.

Общо прочитания 4758 , 1 прочитания днес
  1. г-н Титюков Алеята от “шел” до ЛАУТА не е подновявана от 5-6 години. Същата е и Алеята от ВСИ към МЕБЕЛНА КЪЩА . Имат нужда от нов асфалт.