2010
05.10

15 Май 2010 г. - ВелошествиеСдружение “Велоеволюция” ще отбележи 15 май – Ден за ходене на работа с колело и Ден за ходене на училище с колело, като организира велошествие под надслов “Официални с колело”. Целта е да покажем, че карането на колело в градски условия не ограничава велосипедистите по отношение на облекло и стил. Велошествието ще премине по централни улици, които ще бъдат затворени и обезопасени за велосипедистите. Велошествието ще завърши с ревю на колела, ще бъдат представени модели на италиански дизайнери, любезно предоставени със съдействието на Италианския културен институт. Освен ревюто ще има и концерт с музика на живо и група Аявис.

Официални гости на събитието са кмета на столична община Йорданка Фандъкова, главен архитект Петър Диков, посланика на Италия Стефано Бенацо.

Генерален спонсор е италианската строителна фирма Mapei.

Събитието се организира със съдействието на Столична общинаЦентър за градска мобилност, Event Sofia, Велосипеди Драг, Сдружение Екофорум за устойчиво развитие, минерална вода Девин и много приятели на Велоеволюция, както и с медийното партньорство на bTV.

Дата: 15 май 2010 г.
Час: 17.30 ч.
Място: пл. Александър Невски
Маршрут: ул. Г. С. Раковски – бул. Патриарх Евтимий – ул. Фритьоф Нансен – бул. Евлоги Георгиев*
Край: градинката при Паметника на съветската армия;
Очаквайте: вело-ревю на Миланската академия за дизайн NABA;
На живо: група Аявис

Ще са ни необходими доброволци за охрана и раздаване на флаери. Желаещите могат да пишат във форума ни.

Събитието във фейсбук facebook

*Улиците, по които ще мине велошествието, ще бъдат затворени и обезопасени за велосипедистите.

Допълнителна информация

Общо прочитания 3932 , 1 прочитания днес
 1. Уважаема Велоеволюция,

  Отказвам да участвам в сьбитие, официален гост на което е Петър Диков – човекът който продължи великото дело на Стоян Янев по превръщането на родния град на баща ми, майка ми и дядовците ми в гето. Човекът, който разрешава унищожаването на паметници на културата, човекът който разрешвав застрояването на градинките, човекът, който подписва разрешения за строеж без да има изградени улици, камо ли велоалеи.
  Към другия ви гост г-жа Фандъкова апелирам да вземе поне да повтори с боя нарисуваните от Бойко Борисов в пристъп на предизборна еуфория велоалеи около НДК и по Витошка,че боята очевидно е била от евтината, способна да издържи само до изборите и вече се изми от дъжда.
  Всичко това не ме изненадва разбирасе, изненадва ме че Велоеволюция, сдружение което се предполага че трябва да се бори за по-добра среда за велосипедистите, кани тези лица на официалното си събитие, с което им продава индулгенции пред обществото.
  Искам да питам кой от официалните гости е отишъл поне веднъж на работа с колело и дали Диков и Фандъкова са достатъчно смели за да минат с колело по Раковска или Париарх Ефтимий, когато не са затворени и около тях не се движат полицейски коли

 2. За Диков със сигурност знам, че ходи с колело на работа и ползва алеята по Борис :-). Разбирам доводите ти. Всеки има право на лично мнение, но обективната преценка е свързана с плюсове и минуси и за двете страни. арх. Диков е в работната група към общината, която работи по велосипедните въпроси. Дали е популизъм или не, той заявява желанието си в София да има истинска вело-инфраструктура. Велоеволюция се опитва да работи с общината, по всички въпроси свързани с велосипедната инфраструктура, за да няма повече начертани с евтина боя велоалеи. Сдружение като “Велоеволюция” не може само да изгради велосипедна инфраструктура в София, освен ако не окупираме града и не вземем властта в наши ръце чрез преврат :-)), обаче ние сме мирна организация и търсим по-дипломатичен път. Приема се, че щом тези хора са на власт, значи мнозинството от гражданите искат именно тях. И аз не бих отишла на много места заради конкретни хора, но бих отишла заради каузата която защитават тези, на които симпатизирам.

 3. Ами успех със събитието тогава!
  Само за протокола, алеята по която Диков ходи на работа е проектирана и изградена по времето на единствения истински кмет на София – инж. Иван Иванов, който ако възкръсне и види в какво състояние е улицата, която носи неговото име, ще почине отново

 4. Ние всички страдаме от състоянието на София в момента и всички искаме това да се промени, и освен това правим каквото можем. Защото докато чакаме някой друг да ни свърши работата, никога няма да е свършено както на нас ни харесва.

Твоя коментар: