2012
05.17

На 19 май (събота) е датата, на която ще се проведе 15-тото издание на най-голямото традиционно велошествие в страната. Всяка година през месец май на Световния ден за ходене на работа с велосипед (19 май тази година), сдружение Велоеволюция организира най-масовото велошествие в България. На него хиляди хора в различна възраст, пол и социално положение се събират заедно и карат по улиците на града.

Тази година „Постоянната комисия по транспорт , организация и безопасност на движението” към Столична Община забрани велосипедистите да преминат спокойно столичните булвеварди и промени планувания маршрут от 6 километра, на 1800 метра по тротоари, алеи и подлези, като на места широчината за преминаване е под 1,5 метра, с изключително неадекватно, опасно и некомфортно преминаване на кръстовища и други пътни възли.

Сдружение „Велоеволюция“ подробно посочи и обоснова пред Столична Община всички рискове, произтичащи от преминаването на голям брой велосипедисти по велоалеята и през подлеза. При така взетото решение се очаква затруднено преминаване и негативни реакции на велосипедистите.

Приканваме всички активни граждани и велосипедисти да се включат във велошествието, да подкрепят позицията ни като поискат адекватни транспортни решения за най-здравословното, екологично и устойчиво транспортно средство в света.

Каним всички медии да отразят как стотици велосипедисти от всякаква възраст, пол и социален статус, биват принудени да бутат и носят колелата си по стълби, през подлез, който няма нужните съоръжения за гладко преминаване на велосипедисти.

Събитието е подкрепено от Холандското посолство и Максбайк – официален спонсор, който на старта ще раздаде награди за конкурс в три категории: най-млад екипиран велосипедист, най-ретро колело и най-екипирано колело.

Разрешеният маршрут от комисията е: Паметник на Съветската Армия – велоалеята по бул. Евлоги Георгиев – подлеза зад НДК – моста на влюбените – пл. България.
Мероприятието ще се проведе м/у 18:00 и 20:30 ч. на 19 май 2012 г.

Официалната позиция на сдружение Велоеволюция:
Майското велошествие в чест на Деня за ходене на работа с колело и Деня за ходене на училище с колело е събитие, което се провежда за 15-та поредна година! Тази инициатива през годините се поема от различни граждански и неправителствени организации, като в последните 5 години, за организацията се грижи сдружение Велоеволюция. Именно през последните години велошествието придоби масов характер и се наложи като най-голямото и значимо събитие в началото на велосипедния сезон в София. На него ежегодно се включват хиляди велосипедисти. През 2009 г. на първото символично преброяване на велосипедистите се събраха над 3500 колоездачи и ясно се видя нуждата от пространство за този екологичен транспорт.

3 години по-късно на 2-рото символично преброяване на велосипедистите не бе позволено да проведем събитието по подобаващ начин и бяхме принудени да приемем решението на „Постоянната комисия по транспорт , организация и безопасност на движението” към Столична Община да проведем велошествието по над 3 пъти по-кратък маршрут, по над 10 пъти по-тесни места за преминаване и по стълби, пешеходни светофари, подлези и необезопасени рампи, вместо през добре координирано сътрудничество със СДВР с поетапно преминаване на шествието при кръстовища, както през предходните години. Официалното становище на Общината е, че шествието трябва да премине по алеята на Евлоги Георгиев, включително през подлеза на НДК и Моста на влюбените.

След години сътрудничество между Столична Община и Сдружение Велоеволюция, настоящото събитие е помрачено от неадекватните мерки за популяризиране и стимулиране на велосипедния транспорт, като устойчив, здравословен и екологичен транспорт, влияещ положително на трафика в града!

Ние от сдружение Велоеволюция смятаме за недопустимо велосипедният трафик да се насочва през подлези и комуникационни възли, които нямат нужните съоръжения за безопасно и безпрепятствено преминаване, а камо ли най-голямото велошествие да мине през такива места.

Сдружение Велоеволюция не веднъж констатира, че велоалеята е непригодна, както за шествието, така и като цялостно решение на комуникацията в частта при НДК. Въпреки това Сдружението взе решение да проведе събитието като провокира велосипедистите в столицата да протестират срещу подобни решения, които са в ущърб на велосипедното движение и не разрешават проблемите на велосипедистите. Сдружението е наясно, че това е една от първите алеи в столицата с признати грешки в изпълнението й и поради това тя няма добри технически характеристики. Сдружението подкрепя и приветства усилията на Столична Община за разширяването на велосипедната инфраструктура в града, но не одобрява компромисите с качеството и безопасността на велоалеите при определени технически решения.

Велоеволюция настоява за цялостни и комплексни решения в политиката на Столична Община, които включват не само адекватна и безопасна велосипедна инфраструктура, но и силна комуникационна политика, интегриране на велосипедния транспорт с останалите видове транспорт, както и за контрол и повишаване на безопасността на пътя.

Общо прочитания 7222 , 2 прочитания днес
 1. “Въпреки това Сдружението взе решение да проведе събитието като провокира велосипедистите в столицата да протестират срещу подобни решения, които са в ущърб на велосипедното движение и не разрешават проблемите на велосипедистите.”

  ОК, как ще протестираме? Това е поредното безумие на Столична община!

 2. Ах тея кви са малоумници досадни. На всичкото отгоре е събота. Направо си е чиста гавра.

 3. В Закона за движение на пътищата е забранено да се карат колелета по тротоари.

 4. da naprawim masa v obrat i da gi iznenadame:)

 5. Интересно ми е какви ще са впечатленията на холандския посланик (ако присъства) от състоянието на веломрежата, след като го накарат да премине по новия маршрут…

 6. Идеята ни е да мирен протест, защото и без това има много агресивни шофьори и е по-добре да няма спречквания с тях. Според мен ще видим колко е безумно маса хора да се движат по “чудната” ни алея. На финала ще органзираме подписка или жалби.

 7. Също всеки може да изкаже гражданската си позиция като пусне сам жалба през виртуалното деловодство на общината.
  Преминаването през подлеза, бутайки колелото по стълбите, е официалното транспортно-комуникационно решение за велосипедистите.
  Решихме да проведем шествието по разрешения ни маршрут, за да преминем всички през мястото, както го е проектирала общината.

 8. а има ли обосновка защо отказват другия маршрут?

 9. аз лично си пуснах жалба току-що

 10. Обаждах се в общината да питам за основанията, отговора беше “Защото е работен ден”. Прочетоха ми протокола от заседанието на комисията Протокол № 18/03.05.2012, можем да се запознаем с него на място в общината на ул. “Будапеща” 17.
  Относно жалбата, какво написа? Може би е добре да се предложи някакъв примерен текст, за да може жалбите да са с едно и също основание и да се отнесат към една и съща преписка.

 11. А защо шествието не приключи мирно и тихо пред някоя министерския съвет, президентството и Народното събрание.
  Каква е тази просташка държава в която живеем колко още ще търпим простотията да властва ?
  Изобщо как си представят да 100 колела да минат по алеята .

 12. Ще пуснем една жалба на сайта и същата ще се раздава на шествието. Странно как 5 години преди това не беше забранено да се шества през работен ден в 18:00 часа (пък и всички знаем, колко е работна съботата).

 13. Пристрастен съм, понеже съм бутал велосипедист каращ до мен на малка улица, понеже не го видях, а имаше дупка която исках да избегна. Момчето не пострада слава Богу, но знам едно – В СОФИЯ НЯМА УСЛОВИЯ ЗА ПРЕДВИЖВАНЕ С ВЕЛОСИПЕТ, МОЛЯ КАТО ГО РЕКЛАМИРАТЕ ШУМНО, ЗАМИСЛЕТЕ СЕ КОМУ ПРАВИТЕ ДОБРО.

 14. Така е Ники, всички драйвери заобикалят умело дупките, но не виждат колоездачите! Много пъти ми се е случвало да карат и срещи мен в тесните улици, с цел да заобиколят дупка в тяхното платно… Точно за това трябва по шумно да се отрази!

 15. Егати недомислицата, че то като се замисли човек колко колездача ще се появят, предполагам цифрата 900 не е недостижима, то те могат да се подредят един зад друг по продължение на цялото трасе. Е как да стане шествие като първия ще е спрял, преди последният да е тръгнал ?! 😀 Ако наистина по маршрута има толкова тесни места това ще е нестандартен начин за протест.

 16. Ники, като го рекламираме шумно правим добро и на теб, и на мен, и на всички, които карат коли и на всички, които карат велосипеди, защото целта е да се създаде подходяща инфраструктура, достатъчно и подходящи велоалеи, за да не се налага коли, велосипеди, дупки, деца … всичко да е на едно място – на улицата. Всички искаме качвайки се на превозното средство, което сме избрали да сме спокойни за безопасността си и тази на околните, всеки да си знае платното, алеята, тротоара и да се движи необезпокояван. Ако си съгласен с написаното по-горе, заповядай утре и се присъедини!

 17. Харесва идеята да направим една жалба и всеки да я копира и да я пусне, за да се вижда, че са еднакви, за едно и също нещо. Предлагам следното:
  Ж А Л Б А
  от …..

  Уважаема Госпожо Фандъкова,

  Намирам отказът от „Постоянната комисия по транспорт, организация и безопасност на движението” към Столична Община за провеждане на Велошествие – преброяване на 19.05.2012 г. за крайно неприемлив. Очаква се събитието да бъде посетено от хиляди велосипедисти, включително и семейства с деца. Сами разбирате, че предложеният маршрут по велоалеята на “Евлоги Георгиев” не може да поеме такъв капацитет, а преминаването през подлез е истинска невъзможна мисия за повечето деца. Настоявам решението да бъде преразгледано и да се потърсят алтернативни варианти като маршрут, час, ден или друго Ваше предложение!

  лично аз подписах моето писмо с “Без уважение” и не мога честно да подпиша тази жалба със “С уважение”. Но все пак са ни учили как се пишат такива документи. бих предложила за край да се сложи “Подпис: име”

 18. И моята жалба е факт!

 19. „Постоянната комисия по транспорт, организация и безопасност на движението” дали е измислила как да се влезе в подлеза зад НДК? Защото тази “велоалея” е затворен маршрут.

 20. Аз искам да извадя наколко точки от Закона за движение по пътищата:

  Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

  Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
  5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
  (предполагам под 12 ще има доста малко)

  Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и зад групата няма придружители с автомобил или мотоциклет.
  (осигурени има ли – няма!)

  Според Закона за движение по пътищата велосипедистите нямат право да карат колелата си по тротоара. Ако са на тротоара и няма велоалея трябва да бутат весопедите си.

 21. Ето това получих току що:
  “Вашата жалба е регистрирана в деловодството на Столична община под
  No 94-ВД-1937 /18.05.2012 г.
  Имате възможност да следите движението на документа в рубриката “Деловодна справка”.
  Справката се прави един ден след получаване на входящия номер, поради обработка на данни.

  Благодаря Ви, че използвахте виртуалното деловодство. ”
  Сега остава и да успеят да предприемат действие преди обявения начален час…

 22. А ще се преброяваме ли? Има ли организация?

Твоя коментар: