2011
04.02


Рано тази сутрин беше даден старт на първия веломаратон, който има за цел да популяризира безопасното колоездене в цяла България.

Участието в проявата е на доброволен и аматьорски принцип. В продължение на малко повече от месец ентусиастите ще изминат 2 500 километра.

В сутрешния блок "Денят започва" и в новинарските емисии ще следим всеки етап от обиколката.

Какъв човек трябва да си, за да станеш по тъмно и призори да стартираш с велосипед от пилоните на НДК в посока към цяла България?

Драгомир Манолов: "Заради идеята е. Хареса ми и прецених, че е за мен. Със сигурност един месец – от работа малко се сърдят, малко се лишава и семейството от мене, обаче си заслужава."

Веселин Иванов: "Родом съм от Габрово. На 67 години съм и с удоволствие ще участвам във веломаратона. Моето послание е, че колкото повече граждани преминават на велосипеди, толкова по-добре за държавата и за околната среда."

Каролина: "Разбрах за идеята от Фейсбук и ми хареса. Никога не съм била в България и ще ми бъде интересно да я обиколя на велосипед."

Ще бъде не само интересно, но и трудно. Ще има въртене от сутрин до вечер, кратки почивки и много оглеждане за автомобили.

Иван Михалев: "На мен огледалцето ми харесва, защото особено когато карат на фарове, дори и малък блясък да видя, знам, че идва кола зад мене."

Всички тези хора мечтаят за безопасно колоездене в България. От нас, останалите хора на пътя, зависи да сбъднем мечтата им и да я превърнем в реалност.

През следващия месец организаторът на обиколката Вячеслав Стоянов ще доказва на практика, че велотуризмът е възможен у нас.

Вячеслав Стоянов: "Надявам се това начало да създаде една енергия, която да накара и другите хора да вземат пример от нас, защото ние водим здравословен начин на живот, активен начин на живот и се радваме на живота."

Първите километри вече са зад гърба на велоентусиастите. Да им пожелаем късмет и по-нататък.

Автор: Милен Атанасов

Общо прочитания 4795 , 1 прочитания днес