2013
11.26

_MG_290228 ноември не е ден известен с кой знае какво, но пък има и много други неща, които не са кой знае какво. Така обаче се пропускат нишките между по-значителните неща. В тази връзко-нишка си спомнихме за една болезнена тема  – кръстовището на бул.”Е.Х.Георгиеви” и бул. “Драган Цанков” и по – конкретно липсата на велосипедно преминаване на кръстовището, част от една от първите велоалеи в София.

За това на 28 ноември от 18:30 часа, на това кръстовище ще проведем малък протест под наслов “Тъжен помен – една година без велоалеята”.

За тези които не знаят, ето малко предистория на нашите действия:

1. На 18.11.2012 г. подадохме становище относно липса на велосипедно преминаване при реконструкция на кръстовището на бул.”Евлоги и Христо Георгиеви” и ул.”Граф Игнатиев”. Знаехме, че се прави ремонт на булевард “Др. Цанков”, но за всички нас бе изнендата, че Общината забрави да реконструира инфраструктура, която си беше там.

2. На 27.11.2012 г.  направихме малка акция под наслов “Велоалея за супермени 2″.

3. На 28.11.2012 г. направихме неофициално събитие, като мирно се събрахме, за да отчетем пропуска.

4. По настояване на кмета на града отидохме на неофициална среща със заместник кмета по транспорта, на която бе обещано, че велосипедното преминаване през кръстовището ще бъде указано по ясен начин. Според думите на Л. Христов очаквахме през топлите месеци на 2013 г. да бъде изпълнена като минимум хоризонтална и вертикална велосипедна маркировка. Това не се случи.

5. Получихме отговор на комисията, която е разгледала становището, в който ни уведомяват, че поставянето на велосипеден светофар не е целесъобразно и ще се възстанови маркировката на кръстовището (решението е посочено в точка XXV).

6. Има данни за пешеходния поток кръстовището от “Генерален план за организация на движението на територията на Столична община” 2010 г. И на кратко те са:

– по тротоара в посока метростанция “Васил Левски” -> “Граф Игнатиев”: 1081 души в пиков час;

– по тротоара в посока ул. “Граф Игнатиев” -> Строителен техникум “Христо Ботев”: 438 души в пиков час;

– пресичане Строителен техникум “Христо Ботев” -> метростанция “Васил Левски: 1155 души в пиков час;

– пресичането ул. “Граф Игнатиев”: 442 души в пиков час;

7. Данни от изследването на велосипедните потоци на Сдружение Велоеволюция през 2012 г. показва, че на 7.10.2012 г. през това кръстовище на пиков час са преминали 175 велосипедиста!

Всички тези данни означават, че кръстовището освен с автомобилен трафик е натоварено и с  пешеходен и велосипеден такъв. За нас като велосипедисти е важно инфраструктурата да не предпоставя конфликти между нас и останалите участници в движението, поради което настояваме взетите решения и дадените обещания да бъдат изпълнени.

Медийно отразяване на събитието:

Снимки от http://dartsnews.bg

Колоездачи на протест в столицата заради прекъсната велоалея

Траурен протест на колоездачи за затрита велоалея в София

Общо прочитания 4360 , 1 прочитания днес
  1. I az presicham tam peshehodcite sa mnogo i dosta trudno

Твоя коментар: