Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mislide/public_html/velobg.org/wp-content/themes/bikeevolution/page.php on line 1
№1: Кръстовище | Велоеволюция

1 Кола се изнася от улица, паркинг или лента за движение от дясно на велосипедист. Тук са възможни два вида инциденти: или се оказвате пред колата и тя може да Ви удари или колата се оказва пред Вас и Вие може да връхлетите върху нея.

Как да се предпазим:

  1. Осигурете си преден фар – задължително ако карате през нощта. Дори за каране през деня ярка, мигаща светлина може да Ви направи по-видими за шофьорите.
  2. Правилникът за движение изисква велосипедът да е снабден със звънец.
  3. Намалете скоростта. Ако не можете да установите визуален контакт с шофьора, намалете до толкова, че да спрете при необходимост. Разбира се това не е удобно, но е за предпочитане пред инцидент.
  4. Карайте малко по-вляво. Обърнете внимание на колата на картинката. Когато този шофьор се оглежда за наличие на трафик, той не гледа в посока областта на линия А, а по-скоро към средата на лентата за други автомобили. Колкото по-вляво се намирате (около линия В), толкова по-вероятно е шофьорът да Ви забележи. Това има още едно преимущество, а именно ако шофьорът не Ви забележи и започне да се изнася, то ще имате възможност за повече реакция.

* Ако се притеснявате от това, че измествайки се вляво ставате по-уязвими за колите отзад, то статистиката показва, че е много по-вероятно да бъдете ударени при навлизане в кръстовище от кола, която не Ви е забелязала, отколкото от кола зад Вас, която Ви забелязва ясно. За това поемате по-малък риск ако карате малко по-вляво от обикновено. Мястото на линия В в действителност силно зависи от пътната обстановка. На скоростни пътища с малко пресечки (и по-малка вероятност от удар на кръстовище) може да карате по-вдясно. На улици с по-спокоен трафик и повече пресечки карайте по-вляво, близо до средата на лентата за движение.

№2: Удар от отваряща се вратаТази страница за последно е обновена на: 2015.04.21