Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mislide/public_html/velobg.org/wp-content/themes/bikeevolution/page.php on line 1
№ 9: Удар отзад (вариант 1) | Велоеволюция

9 Правите естествено изместване вляво за да заобиколите паркирана кола, контейнер или някакво друго препятствие по пътя и Ви блъсва кола, идваща отзад.

9b Как да се предпазим:

  1. Никога не предприемайте изместване вляво без първо да се огледате назад. Някои шофьори обичат да изпреварват велосипедистите буквално на сантиметри, така че дори мъничко неочаквано движение вляво може да Ви постави на пътя на колата. Упражнявайте се да карате в права линия оглеждайки се зад ляво рамо, докато се научите да го правите без да криволичите. Повечето начинаещи велосипедисти правят неволно кривване вляво докато поглеждат назад, което може да бъде фатално.
  2. Не се отклонявайте вдясно при всяко свободно място за един-два автомобила (както е показано на картинката) или при ухо на спирка на градски транспорт. Може би се изкушавате да карате в празна лентата за паркиране, но Ви се налага да се върнете обратно в лентата за движение, когато достигнете паркирана кола. Това Ви излага на риск от удар отзад. Вместо това карайте по права линия в лентата за движение.
  3. Използвайте огледало за обратно виждане. Ако нямате, можете да се снабдите с такова от почти всеки велосипеден магазин. Има модели огледала, които се слагат на кормилото, на каската или на очилата – въпрос на предпочитание. Трябва винаги да поглеждате назад през ляво рамо, преди маневра вляво, но наличието на огледало Ви помага да наблюдавате трафика без постоянно да се озъртате назад.
  4. Подавайте сигнал с ръка, след като погледнете на зад. Никога не предприемайте маневра вляво без да сигнализирате за това с ръка. Просто изпънете и протегнете ръка на ляво. Уверете се, че някоя твърде близко преминаваща кола няма да Ви отнесе протегната ръка, като погледнете в огледалото за обратно виждане или се огледате назад.

№ 10: Удар отзад (вариант 2)Тази страница за последно е обновена на: 2015.04.21