Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mislide/public_html/velobg.org/wp-content/themes/bikeevolution/page.php on line 1
№ 7: Дясно засичане (вариант 2) | Велоеволюция

7 Изпреварвате бавно движещ се автомобил (или друг велосипед) отдясно, когато той неочаквано прави десен завой, връхлитайки върху Вас, но целейки локално платно, паркомясто или странична пресечка.

Как да се предпазим:

  1. Не изпреварвайте отдясно. Тази ситуация е трудно да бъде избегната. Просто не изпреварвайте друго превозно средство отдясно. Ако кола пред Вас се движи дори само с 20 км/ч, то и Вие намалете скоростта си зад нея. Тя може евентуално да забърза, а ако ли не, то изпреварете я отляво, когато е безопасно да го направите.
  2. Когато изпреварвате велосипедист отляво, сигнализираите му с думи „изпреварване вляво”, преди да го изпреварите, за да не се придвижи той внезапно също вляво към Вас. Разбира се този велосипедист е по-малко вероятно да се придвижи вляво без да се огледа, когато би могъл да бъде ударен в трафика, отколкото да се придвижи вдясно към дадена дестинация. Ако велосипедистът се движи твърде вляво и за Вас е по-безопасно да го изпреварите от дясно, то извикайте му „изпреварване вдясно” ако ще го изпреварвате оттам.
  3. Ако няколко коли са спрели да изчакват на светофар, то можете да ги изпреварите отдясно, но внимателно. Запомнете, че някой от пътниците в колите пред Вас може неочаквано да отвори врата и слизайки да Ви удари. Също запомнете, че ако изпреварвате отдясно и потокът автомобили започне да се движи, може да се окажете в опасната ситуация №3.
  4. Ако карате зад превозно средство движещо се с ниска скорост, трябва да карате зад него, а не в областта на неговата мъртва точка на видимост. Дори ако не изпреварвате колата отдясно, все пак има риск да я връхлетите ако тя внезапно завие надясно. Оставете си достатъчно дистанция, така че да можете да спрете, ако тя завие.
  5. Погледнете назад преди да завиете надясно. Това е другата Ви възможност да избегнете удар с друг велосипедист, който нарушава горното правило №1 и се опитва да ви изпревари отдясно. Огледайте се назад преди да предприемете този завой и се уверете, че няма изпреварващ Ви велосипедист. Забележете, че дори е възможно този велосипедист да Ви изпреварва идвайки от тротоара, докато Вие сте на улицата. Дори и ако другият велосипедист носи вината връхлитайки Ви докато завивате вдясно, няма да боли по-малко когато Ви удари.

№ 8: Ляво засичанеТази страница за последно е обновена на: 2015.04.21