6 Изпреварва Ви автомобил, който след това се опитва да направи десен завой точно пред Вас или ви връхлита. Шофьорите си мислят, че не се движите бързо само защото сте на велосипед, така че често не се досещат че не биха ви изпреварили навреме. Дори ако се наложи да скочите на спирачките, за да избегнете удар в автомобила, те не биха се досетили, че са направили нещо погрешно. Тази ситуация е много трудно да бъде избегната, защото не я предусещате до последния момент, а и защото няма накъде да маневрирате когато се случи.

Как да се предпазим:

  1. Не карайте по тротоара. Ако слизате от тротоара, за да пресечете улицата, то Вие не сте достатъчно видими за шофьорите – направо си търсите удара, ако го направите. В такъв случай пресечете като пешеходец, бутайки велосипеда.
  2. Карайте малко по-вляво. Ако завземете лентата за движение става по-трудно за шофьорите да Ви изпреварят, за да Ви засекат. Не се чувствайте неудобно да завземате лентата: ако шофьорите не Ви застрашаваха като Ви изпреварват, засичат, или карат твърде близо до Вас, то Вие не би се налагало да го правите. Ако лентата, в която се движите не е достатъчно широка, за да Ви изпреварват безопасно, то би трябвало така или иначе да заемете тази лента. Повече за мястото Ви на лентата ще прочетете по-долу.
  3. Огледайте се в огледалото (ако имате) назад и наляво, когато наближавате кръстовище. Ако си нямате огледалце на кормилото или на каската – вземете си такова, ще Ви е полезно. Внимавайте да се огледате достатъчно време преди да навлезете в кръстовище или да наближите пресечка. Когато вече сте в кръстовището, ще трябва да се оглеждате за нещата случващи се пред Вас.

№ 7: Дясно засичане (вариант 2)Тази страница за последно е обновена на: 2015.04.21