Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/mislide/public_html/velobg.org/wp-content/themes/bikeevolution/page.php on line 1
№ 10: Удар отзад (вариант 2) | Велоеволюция

10 Кола Ви застига и удря отзад. Повечето велосипедисти се страхуват най-много от това, но всъщност то е рядкост и представлява около 4% от инцидентите. Това обаче е една от най-трудните за избягване ситуации, тъй като Вие не гледате зад себе си през повечето време. Рискът като че ли се увеличава през нощта и при каране извън населени места, където трафикът е по-бърз и осветеността по-лоша. Най-добрият начин да се избегне удар отзад е да се кара на по-широки пътища или велоалеи или на пътища, където трафикът е по-бавен, а също и да се използват светлини при колоездене нощем.

Как да се предпазим:

  1. Осигурете си заден фар. Ако карате през нощта, то е абсолютно задължително да използвате червена задна светлина, може и мигаща. Във велосипедните магазини се продават червени задни фарчета за по 5-10 лв. Те обикновено се захранват с две батерии тип ААА, с които издържат месеци. Ще повторим още веднъж: ако карате през нощта, осигурете си задна светлина!
  2. Носете светлотразителна жилетка. Качествените светлоотразителни облекла Ви правят много по-видими не само през нощта, но дори и през деня. При наличие на светлоотразителна жилетка денем велосипедистът е видим от голямо разстояние, в противен случай остава незабелязан. Нощем ефектът е още по-силно изразен. Ако чуете набилзаващ автомобил и се поизправите на колелото, то така ще направите жилетката още по-видима. Забележете, че законът в България задължава ползването на светлоотразителни жилетки нощем в извън населени места в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост – това означава, че е задължително носенето на жилетка само извън населени места, само нощем или при намалена видимост. Имайте предвид това, ако Ви се наложи да дискутирате закона с органите на реда.
  3. Избирайте по-широки улици. Карайте по улици, чийто платна са достатъчно широки, че да съберат кола и велосипедист, движещи се един до друг. По този начин колата може и да профучи покрай Вас, но без да Ви удари, дори и да не са Ви забелязали.
  4. Избирайте улици с по-бавен трафик. Колкото по-бавно се движи една кола, толкова повече време има шофьорът да Ви забележи. Препоръчително е да прекосявате града през по-спокойни квартални улици. Всяка главна улица и буевард имат атернативни успореди малки улички. Разучете ги или попитайте приятел за съвет.
  5. Използвайте малки улички. Предпочитайте малките, спокойни улички пред главни пътни артерии, особено в петък и събота вечер. По този начин избягвате пияни шофьори и агресивни “състезатели”.
  6. Осигурете си огледало за обратно виждане и се научете да държите правата линия карайки велосипеда и оглеждайки се назад през ляво рамо. Огледалото е винаги полезно, а умението да държите правата линия, поглеждайки назад е просто незаменимо в условията на градско колоездене.
  7. Не карайте плътно до бордюра. Това е противно на интуицията, но Ви осигурява малко пространство за реакция при близко преминаващо превозно средство.

Наръчник на две гумиТази страница за последно е обновена на: 2013.09.11