2009
09.24

velo 1 На 22 септември 2009 г. 1730 града в цяла Европа отбелязaха Деня без автомобили. Тази година 38 са градовете в България, които се присъединиха. Старият континент показва на света, че автомобилът вече е повече проблем, отколкото удобство. Модерният свят навлиза в нов етап от еволюцията си, когато качеството на живот се измерва в способността на обществото да създава по-екологична среда. Градовете в Европа стават все по-негостоприемни за замърсяването, шума и стреса. Столицата на Европа, Брюксел забрани моторни превозни средства да влизат от вътрешната страна на околовръстното шосе за един ден. Акт, който показва колко решена е Европа да направи градовете на континента по-добри места за живеене.

Дали европейската визия за придвижване в града, както и за по-добър живот, е разбрана от България и София? Град София не участва в Европейската седмица на мобилността. Тези столичани, които не харесват ориенталския облик на града си и не се гордеят с това, показаха, че имат потребност да живеят по-европейски. С много ентусиазъм и почти без пари, гражданското сдружение “Велоеволюция” организира едно събитие, с което отсрами столицата на България пред света. “Велоеволюция” направи шествие, посетено от 3000 колоездачи. Множеството хора на две колела преминаха от езерото Ариана до Южния парк.

velo 3 Велошествието, организирано от сдружението, потегли в 16:30 ч. от езерото “Ариана”. Там камерите на няколко телевизии уловиха колорита на присъстващите. Всевъзможни модификации на велосипеди, безкрайно разнообразие от стилове на велосипедистите привлякоха много зрители. 3000 души на възраст от 5 до 85 години, ценители на велосипеда, се присъединиха към шествието в Деня без автомобили. Шествието не мина и без пъстър велофайтон, лекар на мотор и охрана от полицията. Затворените основни улици в центъра на София принудиха автомобилите да спират и изчакват търпеливо задръстването от велосипеди. Усмихнати хора се поздравяваха със звън от велосипедни звънчета. Шествието завърши на сцената на Южния парк в столицата няколко часа по-късно. Там присъединилите се получиха своите номерца, като продължение на символичното преброяване организирано от „Велоеволюция” през месец май, и попълниха анкета, в която изказаха своите предложения. Резултатите от анкетата се обработват от сдружението и се очаква да излязат до няколко дни.

До момента 4000 велосипедисти в София са “официално” регистрирани. Още 3500 са се регистрирали на сайта на “Велоеволюция”. Само Столична община може да направи велосипедистите повече. Защото днес София е най-негостоприемният за пешеходци и велосипедисти град в ЕС и това прави нашия град много различен от останалите големи градове в Европа.

velo 4 Други градове в България също отбелязаха Европейския ден без автомобили. В Плевен ученици и учители от Математическата гимназия в града организираха весел спортен празник в Кайлъка. В Пазарджик затвориха центъра за автомобили за един час, от площад Съединение до гребната база в Пловдив премина велошествие, в Бургас колоездачния клуб също организира велошествие. Габрово се присъедини към проявата, като поддържащ град чрез провеждане на Националната екоинициатива „Велорали Узана 2009″. Община Дряново организира велопоход и преход по въжената градина в Дряновския манастир. Град Добрич предостави на гражданите и гостите на града възможност да изберат алтернативен транспорт. От 8:00 до 21:00 ч. гражданите имаха възможност да се придвижват безплатно в Добрич с тролейбуси, да повървят пеша или да покарат велосипед. През цялата седмица в Добрич бяха разпространявани брошури с информация за пестеливо използване на енергия, бяха организирани велосипедни съзтезания за деца, изложби и концерти, посветени на природата.

“Европейската седмица на мобилността” тази година мина под надслова “Да подобрим градския климат”. Хората в цивилизования свят вече нямат дебат по-въпроса “за” или “против”, те са разбрали, че “трябва”.

Общо прочитания 4182 , 1 прочитания днес
  1. Дали ще качите снимки от 22.09.2009 в “Галерии”???

  2. Съвсем скоро, в момента събираме от всички фотоапарати.

  3. Бравоооо!!! и аз бях там… и аз карах!!!

  4. бе6е уникално malko ne podrazni tova 4e ot Drag Racing Ream ne davaha da se minava napred ! i 4e patrulkite samo svirkaha otzad NO NQMAM OPLAKVANIQ UNIKALNO BE6E koga e sledva6toto subirane 😀

  5. Догодина Живот и здраве …

  6. Браво на софиянци! А бургазлиите защо спим?