2015
06.22

dsc00070На 07 и 12 юли предстои втората част от преброяването на велосипедните потоци в София.

За броенето отново разчитаме на вас – приятели, съмишленици, софийски велосипедисти. Записването на помагачите е тук.

Ще реализираме познатата схема с преброители на 21 кръстовища опасващи широкия център на столицата. Препълнени преброителни бланки от майското броене ни зарадваха с осезаемо увеличение на велосипедистите. Надяваме се тенденцията да се запази и през юли и през октомври.

Данните от трите сезонни преброявания ще ни дадат цялата картина на натовареността на определени направления в София през 2015 г. Междинният анализ на данните ще е наличен през септември, а през ноември ще бъде обявен окончателният анализ от преброяването.

С радост отбелязваме факта, че проектът “Вело данни за София” и планираните преброявания, заедно с велОбученията са подкрепени от програма “Европа” на Столична община. Усилията ни не остават незабелязани и от Центъра за Градска мобилност на София – преброяванията ще бъдат реализирани през следващите години чрез планирани международни проектни инициативи в които центърът е партньор. Това е резултат от усилията на Велоеволюция да ангажира общинските власти с конкретни стъпки за насърчаване на велосипеден транспорт. Това е резултат и от вашето включване и подкрепа, приятели – благодарим ви!

Общо прочитания 3763 , 2 прочитания днес
  1. Защо не споменавате нищо за така необходимите велоалеи в идеалния център на София? Смятам, че са нужни повече велоалеи в сърцето на столицата, в идеалния център, точно за да се избегне най-големият трафик и замърсяването на въздуха. А не само в широкия център. Нали за това трябва да се борим, да намалим вредните емисии. Както е в Амстердам и в другите европейски столици. А и би било доста безмислено да тръгнеш от широк център с велосипед, а в идеалния център да се чудиш къде да караш. Или още по-лошо да търсиш градски транспорт, какъвто всъщност липсва в идеалния център. Очертаването на велоалеи не изисква много средства, не разбираме, защо общината не желае да ги направи???

  2. В тази точно статия не споменаваме нищо за велоалеите в центъра, защото очевидно темата на статията е друга. Преброяванията на велопотоци, за които става дума тук, са инструмент за придобиване на данни с които именно аргументираме становищата си за велоалеите в София. Последния случай при който Велоеволюция внесе официално предложения за вело-инфраструктура в центъра е при процедурата за обществено обсъждане на проектните зони в централна градска част. Коментирали сме нуждите от велосипедни преминавания във всяка зона с препоръки за трасетата. Виждам че поради някаква причина това становище не е достъпно от секцията Библиотека/Становища в сайта ни и скоро ще бъде качено отново за справка.

Твоя коментар: