2015
11.20

Прясното маркиране на велосипедна лента по булевардите Никола Мушанов и Овча Купел ни изненадва с иновативни дизайнерски решения. За тази нова придобивка отново трябва да отдадем заслуженото на Столична община, но също и на изпълнителите и проектантите на Strabag, чийто рекламни табели гордо се извисяват край пътното платно. Нека не пропускаме и инвеститорския контрол – Софинвест ЕООД, и на вас да ви … благодарим.

Ето ги и дизайнерските решения майсторски изпълнени в услуга на всички забързани велосипедисти:

IMG_1335

1.Велосипедна лента, широка цял 1.00 метър на пътното платно. Вече е изключително лесно карайки на скорост да се ударите странично в бордюра и да излетите в скоростната автомобилна лента, където благодарение на дълбокия сън на КАТ-МВР, автомобилите се движат винаги над разрешената в града скорост. Поради ширината й, имайте предвид че това е лента за движение в индианска нишка – изпреварването между велосипедисти може да си го правите някъде другаде.

IMG_1341

2. Осъществен е стъпаловиден преход между настилките при преминаване от тротоар на пътно платно. Целта на този вид дизайн е масаж на седалищните мускули и превенция на костобол. Ако возите дете на вело-седалка, уверете се че на това място детската главица ще се разлюшка максимално за пълен комфорт. Няма знак предупреждаващ шофьорите, ватманите или велосипедистите, да съобразят скоростта, да се огледат за друго превозно средство. Няма нужда, тук сме свикнали на тия близки срещи.

IMG_1342

3. Ето го светлия пример за младите проектанти в подробен детайл – в никакъв случай не се притеснявайте от внезапно свършващата хоризонтална маркировка и липсата на знаци – велосипедистите си правят съзнателна, автоматична екстраполация на линиите в пространството. Тази добра практика ви спестява материали и тренира математическото самосъзнание на велосипедистите. По същия начин едновременното разминаване на нивата между линиите на бордюрите и стъпаловидния преход тренират бдителността.

IMG_1363

4. Спестовността е пръв приятел на проектанта – старите бордюри са с ценна историческа и естетическа стойност и не бива да се докосват при ремонти. Не се притеснявайте, че жълтите линии не са уцелили нито едно от ръбчестите скосявания – велосипедистите ще си ги уцелват сами. В тази тротоарна ситуация се е очертала една приповдигнатост от инженерно-мрежови характер. Не са нужни повече скосявания, за да не спадне и велосипедния дух. С този дизайн се постигат всички предимства на стъпаловидния преход.

IMG_1374

5. Уникалността на това решение е достойно да изпълни с вълнуващи трепети всяка велосипедна душа. Несравнимо е удоволствието от заобикалянето или пропадането в това кубично ограждане на кръгъл капак. Дизайнерският почерк продължава и тук с неизменната тренировка за екстраполация на жълтите линии в пространството.

Бихме могли да продължим описанието на велолентата по бул. Никола Мушанов и бул. Овча купел с още примери на спестовност и съобразителност по тях. Оставяме да им се насладите на живо или в галерията тук

Можете да сравните изпълнението със скромния диалогичен принос на сдружение Велоеволюция по този казус тук и с добри примери на сходни ситуации с коментар на старото положение преди ремонта тук

Надявайки се, че количественото натрупване, ще доведе до качествена промяна, ви каним да излеете подобаващо задоволството си от изпълненото в някоя от следните платформи:

http://call.sofia.bg/
http://sofia.bg/virtdelovodstvo.asp
http://kat.mvr.bg/contactus.htm

Общо прочитания 5917 , 1 прочитания днес
  1. Хвалите ли се или не?
    Ако не се хвалите и не изразявате ясно недоволство моля да не ме занимавате с глупави статии. Все пак посещавам сайта заради полезните новини, а не да си губя времето.

  2. Браво!

  3. Всичко е точно така! Поздравявам автора за верния поглед и остроумното изразяване!

Твоя коментар: