2014
07.04

DSC04342От това лято любителите на велосипедния спорт от столицата ще имат един проблем по-малко – превозването на колелетата до Витоша. От 5 юли до 28 септември, всяка събота и неделя, както и на официалните празници, любителите на велоспорта ще имат възможността да бъдат превозвани с автобус по маршрут от “Хладилника” през заслон “Бай Кръстьо” до хижа “Алеко”. Автобусите ще тръгват от София в 8,20 и 10,30 часа.

Превозването с автобуса “Вело Витоша” е напълно безплатно. Той е организиран и изцяло финансиран от немската търговска верига “Лидл”. Компанията в същото време не преустановява и безплатния пътнически автобус до Витоша, който пътува от стадион “Васил Левски” до Златните мостове. Както до момента, той ще има една допълнителна междинна спирка – на Дендрариума.

С инициативата автобус “Вело Витоша” “Лидл” решава огромен проблем на велосипедистите. Формално в градския транспорт превозът на велосипеди е забранен с изключение на последния вагон на метровлаковете. Така поне пише в наредбата за градския транспорт, въпреки че забраната рядко се спазва. * бел. от сдр. Велоеволюция – в наредбата НЕ пише че е забранено, ЦГМ има вътрешна наредба, която никой не е виждал черно на бяло. Линк към наредбата  и коментари по нея – http://velobg.org/forbidden-bikes-in-the-buses.

Обикновено контрольорите си затварят очите, стига велосипедистът да им покаже перфориран допълнителен билет за колелото.

Тази пролет велолюбителите бяха неприятно изненадани от хвърчащи листчета, разлепени по автобусите, които возят до планината. В тях се призоваваше водачите по линиите 93, 98, 122 и 96 да не позволяват качване в автобусите на велосипеди и да оказват съдействие на контролните органи при свалянето им. Във фейсбук се появиха планове за различни по форма протести, докато на 24 април не се стигна до среща между ръководствата на Центъра за градска мобилност, на “Велоеволюция” и на “Compass Bikes”. Единственият резултат от този разговор бе, че центърът се съгласи да отдели един специален автобус, който да превозва само велосипедисти в определени предварително часове. Идеята беше автобусът да прави един курс от “Хладилника” до “Алеко” и още 2-3 курса от “Хладилника” до долната станция на Драгалевския лифт. От организациите на велосипедистите се очакваше да предложат час, който е най-удобен, за да може центърът да калкулира някаква цена за превоза. Но всичко това остана в сферата на пожеланията. Такъв автобус и досега няма, а забраната за превоз на велосипеди в градския транспорт си остава.

За съжаление на хората, ползващи велосипеди, в столицата няма и кой знае каква инфраструктура, улесняваща придвижването с колело. В София има изградени около 30 километра велоалеи, но нито една от тях не е добър пример за такъв тип път, особено около кръстовищата. Много от алеите завършват в нищото. А ако не беше намесата на велоорганизациите още при обществените обсъждания на новите кръстовища на Семинарията, Лъвов мост и по бул. “България”, и там щяха да се повторят задънените велоалеи от другите кръстовища.

Източник: http://www.trud.bg/

Общо прочитания 7458 , 2 прочитания днес

Няма коментари.

Добави коментар

Твоя коментар: