2014
04.30

И след срещата на представители на велосипедистите в София с Центъра за градска мобилност въпросът за превоз на велосипеди в градския транспорт в София остава открит – поне за нас, велосипедистите.

На 24 април 2014 г. представители от сдружение “Велоеволюция”, МТБ форум и Compass-bikes бяха приети на поискана среща с част от ръководството на Центъра за градска мобилност. Основните два проблема, заради които бе поискана срещата, са превоза на велосипеди в крайградските линии и в частност към планината Витоша, както и възможността за превоз на велосипеди в обществения транспорт според Наредбата за превоз на пътници в масовия градски транспорт в столицата.

Надежда за хубава новина произтекла от тази среща може да има само по отношение на превоза на велосипеди в крайградските линии. Постигната договорка и споделена информация е следната:

  • ЦГМ има възможност да проучи икономическата съобразност на отделна автобусна линия, която да превозва велосипедистите ползващи до момента автобусните линии №93 и №66. Стигна се до идеята подобен специализиран превоз да бъде пуснат да прави един курс от Хладилника до Алеко и още 2-3 курса от Хладилника до долна станция на Драгалевски лифт. Автобуси по въпросната специализирана линия ще се движат в рамките на часовете до ранния следобед, тъй като след това не се очаква да има достатъчно ползватели на услугата. Целта е велосипедисти, които ползват маркираните и възможни маршрути за планинско спускане, да ползват този специализиран превоз, както и други велосипедисти желаещи да се възползват от наличието на подходящи за каране други планински маршрути. Предстои ЦГМ да калкулира цена за превоз, като стремежа е да се постигне икономическа устойчивост на бъдещата специализирана линия за велосипедисти до Витоша. Членовете на МТБ форум могат да споделят удобните за тях часови диапазони в анкети във форума, за да помогнат бъдещата услуга да бъде възможно най-удобна.
  • ЦГМ имат идея, както и някои конкретни действия, за поставянето на багажници за велосипеди на автобусите по няколко линии до крайградски зони и зони за отдих.

По отношение на Наредбата за превоз на пътници в МГТ в София твърдата позиция на представителите на ЦГМ е, че по тяхно тълкуване наредбата не позволява превоза на велосипеди. Въпреки поставените от нас аргументи в полза на обратно тълкуване, не успяхме да постигнем съгласие, че необходимост от превоз на велосипеди има и би могъл да се осъществява при определени условия. Като цяло сред ръководството няма разбиране защо в София велосипедистите въобще биха имали нужда някога да качат велосипед в превозно средство от обществения транспорт (с изключение на метрото). Дори и ако разглеждаме велосипеда като багаж, битува мнението че априори велосипедът представлява мръсен багаж създаващ неудобство, независимо от часовия диапазон, в който човек би желал да го превози и независимо от броя на пътниците в даденото превозно средство.

Тази липса на разбиране за нуждите на велосипедистите в София не можем да оставим без активни действия за промяна. “Велоеволюция”, с готовност и подкрепа от останалите вело-организации в София, ще търсим легални възможности да променим това погрешно, според нас, тълкуване на Наредбата.

Превоз на велосипеди в обществения транспорт защото

За велосипедистите, живеещи или работещи в периферните на центъра квартали на София, съществуват трудно и не безопасно преодолими бариери: кръстовища на две нива, тунели, жп линии, булеварди с тежък трафик като единствени транспортни артерии до даден квартал и т.н. Ако приемем, че тези препятствия са преодолими през деня, то в тъмните части на денонощието като пречки се добавят слабо осветените улици, глутници бездомни кучета, необлагородени и социално опасни пространства и др. В случай на нужда някои велосипедисти (деца, младежи, жени, възрастни хора) биха имали необходимост да преодолеят тези препятствия с помощта на обществения транспорт, като не съществуват в момента други осигурени от местната власт алтернативи за тях. Например, освен липсата на достатъчно и на безопасна велосипедна инфраструктура, можем да посочим и липсата и на надеждни паркинги за велосипеди.

Наредбата за превоз на пътници в МГТ в София не забранява превоза на велосипеди. Това е наше тълкуване и то не обвързва трети лица. Ние не виждаме конкретни текстове забраняващи такова действие, нито текстове които могат да се тълкуват като забрана. Виждаме противоречие в самите текстове в наредбата, както и противоречие в действията на контролните органи по транспорта до момента. Вече имаме достатъчно сигнали за пътници с велосипеди, които са проверявани от контролните органи и пътували без проблем с редовен билет и за велосипеда. Имаме и сигнали, че пътници с велосипеди не са допускани да се качат в превозно средство от шофьори или че са сваляни от автобуси от контрольори. Именно това противоречие целим да се премахне и то в полза на велосипедистите, поне докато в града не се появят адекватни условия за велосипеден транспорт.

Разчитаме на активната позиция и на всеки отделен велосипедист и приветстваме всякакви коментари и предложения по въпроса – С велосипед в обществения транспорт в София – да или не или как?

Свързани статии:

Тълкуване на Наредбата

Репортажи по темата

 

 

 

Общо прочитания 5063 , 3 прочитания днес
  1. Каква “икономическата съобразност”. Градският транспорт е социална услуга. Да не би да очакват да печелят от това, че хората си качват колелата на витоша?

  2. Превозвам колела до 3броя наведнъж, при нужда 0876 355 263

Твоя коментар: