2015
06.24

Велосипедисти ще могат да стигат до Витоша със специален превоз през лято 2015.

Сдружение “Велоеволюция” получи потвърждение от Столичния общински съвет по важната тема за достъпност с велосипеди на крайградски територии за отдих.
От 27 юни Столична община пуска автобусна линия за велосипедисти с маршрут от «Хладилника» (първи курс от 7.30 часа) през заслона «Бай Кръстьо» до хижа «Алеко». Точното разписание е в приложената таблица. В най-скоро време ще стартира и още една специализирана линия за велосипедисти, която ще е с маршрут от Националния стадион «Васил Левски» до Златните мостове. Естествено, помислено е и за пешеходците, от 27 юни ще бъде удължено работното време и на автобус №63 – от 9.00 до 19.00 часа. Гражданите на София ще могат да ползват тези придобивки през лятото.

Нововъведенията са резултат и от скорошни срещи с граждани, представители на НПО, активни спортисти, последната, от които беше дебат в «Червената къща» с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и общински съветници за политиките на столицата за развитието на спорта в контекста на «София – европейска столица на спорта 2018.
Велоеволюция продължава диалога с настояване за достъпност и до отправни точки за велосипедни маршрути край населените места в Стара планина, Плана и др.

АВТОБУС № 1
/движи се събота и неделя/*

станция Хладилника заслон “Бай Кръстьо хижа Алеко
пристига тръгва пристига тръгва пристига тръгва
от гараж-07:10ч.
  7:30 8:08 8:10 8:30 8:30
9:30 9:30 10:08 10:10 10:30 10:30
11:30 11:30 12:08 12:10 12:30 за гараж

* според прес-съобщение на Столичен общински съвет

Общо прочитания 9027 , 3 прочитания днес
  1. […] превоз през лято 2015. Тази прекрасна новина съобщиха от сдружение „Велоеволюция“, а ние бързаме да споделим с вас […]

  2. За по-запознатите историята е следната:
    Миналата година Лидл пусна такива автобуси до Витоша. Тази година общината ги изпревари и пуска собствени. Изпълнението е типично предизборно и не особено коректно. Ако всъщност искаше да реши проблемът, който сама създава със забраната си да се качват велосипеди, общината просто трябваше да ги разреши по съответните редовни линии.

  3. Нека изчакаме да видим как ще се осъществи начинанието, аз лично очаквам автобуса има багажник за 3 велосипеда, което според общината е напълно нормално т.е. става и за велосипестити. Реално ако полвината автобус не е без седалки и със стойки за велосипедите, няма да има голям смисъл от проекта.

  4. […] превоз през лято 2015. Тази прекрасна новина съобщиха от сдружение „Велоеволюция“, а ние бързаме да споделим с вас […]

  5. общинарите пускат два курса за да прикрият забраната.. типично лицемерие.. в Берлин например извън час пик е разрешено да си качваш велото в Ес-бана.. в Сан Франциско и Лос Анджелис на тролеите (доста старички апропо) има специална стойка отпред на която си слагаш колелото.. и шофьорът те изчаква да го направиш.. тук автобус 63 например пътува почти празен с просторно място за велосипеди – а е ЗАБРАНЕНО ..защо?

Твоя коментар: