2010
09.08

Становище на Сдружение „Велоеволюция“ във връзка с вчерашната катастрофа, при която загина велосипедистка блъсната от камион в центъра на София. Цялата новина можете да видите тук.

Сдружение „Велоеволюция“ изказва своите съболезнования на близките на загиналата жена.

Искрено съжаляваме за това, което се е случило. Всеки поел риска да кара велосипед в София се сблъсква с подобни ситуации. Понякога те са с фатален край.

По данни на МВР, през 2007 г. са блъснати 442 велосипедисти, от които 45 са загинали, като тенденцията е към нарастване на злополуките с велосипедисти.

За съжаление, никой от нас не е в състояние да промени сам ситуацията особено без помощта на държавата. Ние осъзнаваме проблемите, които стоят пред управляващите и сме наясно, че изграждането на велосиедната инфраструктура не е с приоритет и няма как да стане толкова бързо. Но спазването на законите трябва да е прироритет, ако искаме да се развиваме като европейска държава. Липсата на обезопасяване покрай строежите е в ресора на контролните органи отговарящи за здравето и безопасността по строителните обекти. Немислимо е тежки превозни средства да влизат и излизат от оградени строителни обекти, без достатъчна навигация и достатъчна видимост. Всеки изпълнител на такъв обект е задължен да осигури здравето и безопасността както на своите работници така и на всички хора, които потенциално биха могли да бъдат засегнати от злополука, в следствие на строителните дейности. Очевидно в този случай не са взети достатъчни мерки за обезопасяване.

Сдружение „Велоеволюция“ апелира към поемане на отговорността за всички случаи на пострадали велосипедисти на пътя и се обръща към управляващите да се вземат нужните мерки за осигуряване на спокойно и нормално придвижване в градски условия.

  • Настояваме предимството да се върне на пешеходците.
  • Да се осигури полицейско присъствие в районите на оживените кръстовища.
  • Да се постави подходяща маркировка указваща ясно кой от къде може да минава.
  • Да се осигури нормално придвижване на хора избрали велосипеда като транспорт – като средство допринасящо за намаляване на вредните емисии в града.
  • За всички строителни обекти, които имат пряк достъп до пътища, по които се движат граждани, да бъде осигурено и съблюдавано за изпълнението безопасно влизане и излизане от обекта на товарни автомобили.
  • Настояваме за повече отговорност, когато умират хората на пътя заради неспазване на правилата, липсата на контрол и безнаказаност на нарушителите.
  • Настояваме да се преустанови влизането на МПС в парковете и зелените площи, както и паркирането по тротоарите и алеите предназначени за велосипедно и пешеходно движение.
  • Призоваваме всички шофьори на моторни превозни средсва да не забравят, че слизайки от автомобила си те се превръщат в пешеходци.
  • Призоваваме всички шофьори да спазват предимството на пешеходците и да се отнасят с търпение към велосипедистите.

 Нека заедно спрем войната по пътищата. Нека не убиваме близките си.

По повод предстоящата седмица на мобилността от 16 до 22 септември приканваме за този период всеки да даде своя принос като остави автомобила си вкъщи и се придвижва с алтернативен транспорт. Европейската седмица на мобилността, тази година е под надслов “Пътувай разумно, живей по-добре”.

Общо прочитания 2934 , 1 прочитания днес