2010
11.02

Планът за развитие на велосипедния транспорт в София се изработва на основание Закона за регионално развитие и Възлагателно писмо № 0901-104/17.03.10 г. на Кмета на Столична община. За тази цел към Столична община има сформирана Работна група за изграждането на план стратегия за велосипеден транспорт в София. Работната група с председател главен архитект Петър Диков е плод на съвместно сътрудничество на Направление архитектура и градоустройство (НАГ), ОП „Софпроект-ОГП”, ОП „София- проект”, Център за градска мобилност, представители на „Асоциацията на производителите на велосипеди в България” и представители на сдружение Велоеволюция в лицето на Петя Петрова, архитект- велосипедист и координатор на вътрешна група Планиране и Инфраструктура и Орлин Тенчев, активен член на сдружението и координатор Велообучения в Студенски град.

Разработването на плана е с цел да се популяризира използването на велосипеда като средство за транспорт в града. Освен план на велоалеите, той съдържа и множество мерки за повишаване безопасността на пътя, прилагане на добри практики от чужбина, предвижда стартирането на пилотен проект за обществени велосипеди, обучения на деца, кампании за популяризиране на велосипедния транспорт и др. Планът ще постави началото на наблюдението и анализирането на велосипедните потоци в София. Създаването на този план ще затвърди политиката на общината да стимулира хората да карат повече колело и по-малко личните си автомобили.

Всички настощи и бъдещи велосипедисти също могат да се включат в обсъждането. Първото работно копие на плана е предвидено да излезе официално до края на годината. А ако някой има желание да се включи в процеса на изработка на плана – нека ни пише на info@velobg.org.

ПЛАН ЗА ПРИОРИТЕТНИ ВЕЛОАЛЕИ до 2013 г. (Работно копие към 12.11.2010 г.)

За тази година общината е предвидила да изгради велосипедни алеи в кв. „Младост” с дължина около 7 км. В момента тече процедурата за избиране на изпълнител, виж картата. В краткосрочен план до 2011 г. е включено и проектирането на велотрасе в жк. „Люлин”, виж картата.

В по-дългосрочен план до 2013г. включително влизат проектирането и изграждането на велотрасета в жк. „Дружба” и в Централната градска част.

Общо прочитания 11221 , 2 прочитания днес
 1. Всичко е много хубаво, но защо от пазарчето на Младост1 се тръгва към Цариградско шосе, а не покрай метрото??? Покрай метрото, зад КАТ и в парка… Това е много приятен маршрут.

 2. Весо, съвсем прав си. Това е работно копие на плана и специално за трасето от Младост до Центъра това е старо предложение на колегите от работната група. Последно бяхме предложили вариант за преминаване по моста на Сахаров и покрай Интерпред да се стигне до входа на Борисова градина откъм ул.”Незабравка”. В момента е възложено геодезическо заснемане на района и ще се обсъди възможността велоалеята да се разположи на бул.”Драган Цанков”, а не под моста на КАТ.

 3. Здравейте,
  от плана забелязвам, че отново не е предвидена велосипедна връзка между северните квартали (Надежда, Тостой, Илиянци,…) и центъра. Толкова непреодолимо препядствие ли е този надлез “Надежда”?
  Сега в района кипи усилено строителство на 2-ри метродиаметър, доколкото знам предстои и планиран основен ремонт на този надлез. Жалко ще е ако не е предвидена подходяща велоинфраструктура. Кога, ако не сега?

 4. Всъщност в Общия устройствен план на София има връзка на Надежда с Центъра (след дълго настояване от наша страна). И в плана на приоритетните велоалеи за 2013 г. също сме я сложили тази връзка – предвидена за 2012г. Въпрос на политическа воля и административна координация дали наистина ще стане – ние периодично си повдигаме въпроса.
  (извиняваме се, че линка към картата на приоритетните алеи не беше точен, скоро трябва да е ок)

 5. Калояне, Петя, здравейте,
  Планът за приоритетните велоалеи до 2013 г. в София е вече с актуален линк към него.
  Извиняваме се за причиненото неудобство!
  Калояне, ако имаш още някакви въпроси и/или предложения, винаги можеш да оставиш коментар или да ни пишеш на info@velobg.org.

 6. Велопланът не е никак лош. Добре дошла за мен беше новината да има велоалея по Пиротска, защото улицата е много удобна поради липсата на трафик, но по паветата е просто кошмарно да се кара особено с градски тип колело. Ще следя догодина как върви изграждането.

 7. На долният линк може да се види, че относно надлез “Надежда” нищо не е предвидено и в плана на консултанта Мотт Магдоналд – дума не се споменава за велосипедни алеи, че дори и за пешеходни. За тази невралгична точка се предвиждат само… козметични промени: въвеждане на “спирална” маркировка, стрелки за престрояване в кръга и подходите, пътни знаци и маркировка с повишени експлоатационни качества, рехабилитация на настилката.
  Ако нищо не се направи по време на предстоящия основен ремонт на това съоръжение, с голяма увереност може да се твърди, че нищо няма да се направи и в близките 20-30 г. Пътният възел ще си остане все така “недостъпен” за велосипедисти и пешеходци. А е само на 30 мин. пеша и 15 мин. с велосипед от центъра.
  http://www.publics.bg/userfiles/file/2010-11-25-news/TrafficSafety.pdf

 8. А от следващият линк може да се види, че не е работено сериозно по планирането на велосипедната инфраструктура в София. Особено в западните, северозападните и северните райони на София. Изключение е един затворен ринг из микрорайоните на Люлин, който води до… никкъде.
  За справка, консултантите ще получат 2.3 млн. лв.
  http://www.publics.bg/userfiles/file/2010-11-26-news/Cycling.pdf

 9. ven_i каза:
  “Калояне, ако имаш още някакви въпроси и/или предложения, винаги можеш да оставиш коментар…”

  Абе, понаписах аз нещичко, но някой мина след мен и забриса 🙁 По непонятни за мен причини.
  Ма нищо… То и без това само с писане не става.
  Дано с “ние периодично си повдигаме въпроса” се получи.
  А какво ще се получи – ще се разбере в следващите 2-3 години или може би 2-3 поколения…
  Желая Ви успех!

 10. София я оправя само земетресение. След безобразията на комунистите и последния гл.”архитект” Диков.