2014
11.14

10726590_10154711343070576_1080834102_n 10660824_10154711343075576_600178666_nТова е история за силата на разгневени велосипедисти, събрани от социална мрежа, с една цел – преместване на лафка за вестници и други стоки от сервитута на велосипедна алея.

Всичко започна със снимка във Фейсбук, на която се вижда как лафка е поместена непосредствено до велоалеята в кв. Младост и съвсем очевидно пречи на движението на велосипедисти, а и създава опасност за преминаващите пешеходци и клиенти. Чесането на езиците в коментари под снимката бързо прерасна в организирано подаване на жалба от 30-тина велосипедисти. Велоеволюция внесе оплакването и пое ангажимент да проследи случая. Тук е мястото да кажем – Благодарим! на всички тези 30 души, които застанаха с имената си и подкрепиха жалбата, защото:

Лафката ще бъде преместена в резултат от подаденото оплакване от група велосипедисти

Освен до отговорните общински звена и до администрацията на район Младост, жалбата бе заведена и в деловодството на отдел “Пътна полиция” на СДВР. (разбира се след чакане на опашки и настояване при опитите на деловодителките да ни отпратят с “Ама това не е за нас.”)

За пръв път регистрираме такава реакция на велосипеден проблем от страна на СДВР, които ни отговориха по електронна поща след направен оглед на място. Ето какво ни пишат в писмото: “Установи се, че така разположен преместваемия обект, затруднява проходимостта при движението на пешеходци и велосипедисти, като застрашава сигурността им в обхвата на пътя. Считаме, че трайно решение на проблема е преместването му в източна посока на разстояние минимум 2,0 м. от велоалеята, като схемата за разполагането му бъде предварително съгласувана със стопанина на пътя – Столична община, в лицето на Дирекция “Транспортна инфраструктура” и ОПП- СДВР. Компетентност за изместване на павилиона има Кмет на район ”Младост”, където е изпратено наше писмо с искане за преместване на обекта. ОПП -СДВР ще продължи да извършва контрол, за подобряване на безопасността и организацията на движение в района.”

Разбира се ще следим реакцията на останалите институции до обезопасяването на района и преместването на лафката – да точно от онези с лоша слава лафки с оранжево лого. Заехме се със случая заради опасността, която представлява този обект, и заради желанието ни да видим по-отговорно отношение към изградените велосипедни алеи. Знаем че и другаде по велосипедната инфраструктура има подобни проблеми и като сдружение реагираме на тях. Ясно изразената гражданска позиция обаче, действа в допълнение на нашите усилия и всеки може да помогне велоалеите ни да бъдат по-безопасни, поддържани и да се множат.

Тук можете да се запознаете с жалбата за лафката при велоалеята в кв. Младост.  Призоваваме всеки велосипедист, комуто нещо не се нрави из града – може да разчитате на нашата помощ, но пишете и се оплаквайте където трябва, за да има ефект!

Общо прочитания 4590 , 1 прочитания днес