2012
09.21

bike-plan1Центърът за градска мобилност предприе инициативата да изготви План за развитие на велосипедния транспорт на територията на Столична община 2012-2017 г. Целта е София да се превърне във „велосипеден” град.

Стремежът е да се обхванат мерки в различни области: инфраструктура, велосипедни паркинги, комбиниране с градския обществен транспорт, пътна безопасност, обучения на деца и възрастни за каране на велосипед в градски условия, градски и крайградски маршрути за отдих, културен туризъм, кампании за популяризиране на велосипедния транспорт и др…. Защото само велосипедни алеи не са достатъчни, за да  убеди хората да започнат да се придвижват с велосипед и велосипедистите да се почувстват желани в града.

Планът се изготвя от специалисти от сдружение „Велоеволюция”, които се допитаха до различни институции и неправителствени организации за градско, приложно, спортно и планинско колоездене, пътната безопасност и културния туризъм. Планът се явява продължение на работата на работна група на Столична община.

Планът е в процес на изработване и е публикувана началната информация по основните теми, които ще бъдат засегнати. Целта е с общи идеи, предложения и коментари да се достигне до един по-пълноценен велосипеден план. Това е началото на по-широко обществено обсъждане на проблемите за придвижването с велосипед в града.

Повече информация на фейсбук страницата на Центъра за градска мобилност (разделен на две части):

Част I

Част II

 

Общо прочитания 6046 , 1 прочитания днес