2015
01.16

линия гара СердикаНа 16 януари велосипедната общност бе зарадвана директно от трибуната на Народното събрание. Не, не с велосипедна стратегия или решение за мащабна велосипедна политика, както би ни се искало. Но кой знае какво ни предстои, щом велосипедът вече влиза в речника на депутатите?
По време на парламентарния контрол бившият столичен общински съветник и настоящ депутат – Вили Лилковя повдигна въпроса за изграждането на велосипедна алея по протежение на изоставената околовръстна ЖП линия на столицата. От дебата стана ясно, че транспортния министър Ивайло Московски няма нищо против подобно решение.

Новината идва след дълго чакане и множество перипетии съпровождащи съдбата на въпросната ЖП линия. Въпреки предложенията за възстановяването й като градска железница, в някои от участъците релсите бяха демонтирани. Желанието за запазване на трасето като спокойна пешеходна и велосипедна връзка съвсем естествено се появи и сред граждани и живущи на кварталите около ЖП линията в района на гара Пионер. Те се опасяват, че в противен случай може да се реализира улица за автомобили и да се наруши спокойствието на жителите, а и допълнително да се фрагментира прилежащия парк.

Реализирането на около 7 км пешеходна и велосипедна връзка от гара Пионер до кв. Слатина има потенциала да повлече крак за още решения в полза на устойчив транспорт и да бъде първия по-мащабен проект на Столична Община в тази посока. Възможността за такова решение е разглеждана в предстоящия за актуализиране велосипеден план на София http://www.sofiatraffic.bg/media/uploads/sofia_bike_plan_2012-2017-2012.10.01-with_text_draft.pdf Макар и все още неприет от Столичния общински съвет, този план и идеята за велосипедна връзка по стари ЖП трасета има чудесен шанс да се впише в градските планове при изменението на Общия устройствен план, което също предстои скоро.

Разбира се остава да бъдат разрешени неразбориите около собствеността и правото на ползване на прилежащите терени край старата околовръстна ЖП линия. Ако правителството прехвърли терените на Столична община, вместо да ги продава или дава на концесия (каквито действия бяха неуспешно предприемани от предишни правителства) – ах, тогава! Тогава се откриват чудесни възможности да се реализира знаков и интересен проект, който по артистичен начин да запази спомена за ЖП линията и да даде възможност за свободно и приятно придвижване с колело.

Струва си да отбележим, че обещания за велосипедна реализация на мястото на ЖП линията са давани и преди. Главният архитект на София, Петър Диков, неколкократно публично е заявявал подобна позиция пред граждани и медии на обществени обсъждания. Обещанието за нова велоалея нашумя и при откриването на зала Армеец през 2011 г. Още тогава правителството се занима с бърз демонтаж на ЖП-линията и рекултивация на терените около залата, понеже загрозяваха този обект със пециално място в сърцето на тогавашния и настоящ премиер Бойко Борисов. Идеята за велосипедна алея бе лансирана от тогавашния и настоящ транспортен министър Ивайло Московски. При откриването на залата изпълнителите на обекта – “Главболгарстрой” дори се хвалеха пред премиера с планове за разширяване на спортния комплекс и осигуряване на достъп и с велоалея по протежението на старата ЖП линия.

Радваме се че управляващите си спомнят за дадените обещания и добри идеи, а най-добре би било да ги реализират своевременно. В очакване на новата велоалея бихме ги насърчили да помислят и за още един зелен коридор по протежение на стара ЖП линия – тази от  запустялото трасе на бившата ж.п. линия от квартал Гевгелийски до бул. Скобелев (бившата гара Сердика)  – ето карта: http://g.co/maps/dcpf .  Идеята бе подета от фондация “ЕкоОбщност”, а при запитване през 2010 г. във виртуалната приемна на общината, главният архитект Диков е отговорил “…Част от трасето е предвидено да стане зелен клин, а другата част от него за улично трасе. Идеята за велосипедно трасе е добра и ще бъде проучена.”

В заключение ще припомним, че практиката стари запустели железопътни линии да се превръщат във велоалеи и даже в дълги велосипедни туристически маршрути е успешно реализирана многократно в Европа в страни като Франция, Испания, Унгария, Ирландия, Австрия, а също и в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия.
Въпрос на време и управленска чест за спазване на обещания е и София да се сдобие с велоалея наследена от железницата.

* В тази статия са използвани материали от фейсбук групата “Градски зелен коридор”.
Благодарим на Евгени Станев, който чу обещанието за велоалея следейки петъчния парламентарен контрол.

Общо прочитания 6025 , 1 прочитания днес
 1. http://www.parliament.bg/tv/?page=archive&lng=1/ID/623
  Част 1
  мин.42 – депутатът Вили Лилков задава въпрос за съдбата на биншата гара Пионер в София
  мин. 46 – министър на транспорта И.Московски обяснява че терените зад зала Армеец са за велосипедна и пешеходна алея и имотите предстои да бъдат прехвърлени на СО
  мин.50 – Вили Лилков предлага да се направи работна среща с кмета и главния архитект на столицата и да се възложи пректирането на велосипедната и пешеходна зона.
  мин.52 – Министърът казва че при предишното управление сам е бил инициатор на идеята за велосипедна и пешеходна алея и я е предложил на общината. Проект за това обаче още не е виждал. “Свършете работата на другото место, аз съм окей” казва министър Московски в заключение.

 2. Линията от снимката, която сте дали, няма как да бъде демонтирана, защото по нея се движат влаковите композиции, захранващи с мазут топлоцентралата, чиито комини също се виждат на снимката. Сниман е участъкът зад бившия обувен завод, където, след заобикаляне на стадион “Септември”, тръгва по бул. “Вардар”, минава зад техникума “Вилхелм Пик” /по новому – “Хенри Форд”/, покрай бившата Захарна фабрика и финишира на Централната ЖП гара. Откдето идват и цистерните с мазут.

 3. За какъв мазут говорите? От ръждясалите релси е видно, че линията не се използва от години. Да не говорим за линията при гара Пионер, която в редица участъци е демонтирана.
  От съществуващия проект по-горе с приложен линк до 2017г. от заложените срокове са в неизпълнение редица участъци. ‘Например какво се случи с одобрения преди две години проект за велоалея от Люлин към центъра преминаваща над тунела и включваща дори няколко пункта с велогардероби?

 4. Моля, публикувайте по-голяма и ясна карта, или поне с възможност за увеличение, за новите проектни велоалеи в централната част на града. От тази, която е публикувана почти нищо не е ясно, тъй като е много малка и не се чете. Благодарим!

 5. Не разполагаме с карта на новите проектни велоалеи в центъра (предполагам имате предвид тези които ще се изграждат през настоящата 2015 г.). За обща справка може да се използва официалната карта от Общия устройствен план на Столична община за проектираните велосипедни алеи http://velobg.org/bike-library/bike-docs/oup-so-19-07-2007-bike-network

 6. Благодаря! Имам предвид тези през 2015 г., а също така и тези, които трябва да се изградят до 2016 г. и 2017 г. А най-много ме интересува дали е предвидена веломрежа в идеалния център на София и съответно карта. След като има проекти и планове, логично е да бъдат публикувани, ако общината НАИСТИНА има намерения да прави такива. Нали се усвояват и пари от еврофондовете, а също и от нашите данъци, логично е данъкоплатецът да бъде информиран прозрачно 🙂 Все пак, благодаря Ви и за този отговор!

 7. В програмата за развитие на велосипеден транспорт на общината са предвидени велоалеи за изграждане до 2015 г. За следващи години тепърва трябва да се планира кои са приоритетните трасета. Програмата може да видите тук: http://velobg.org/bike-library/bike-docs/bike_plan/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F
  Ето и картата на предвидените велоалеи – предполагам че точно за нея имате предвид че е неясна и малка: http://velobg.org/docs/karta_Veloprograma_2012-2015.pdf
  Конкретните подробни проекти за всяко трасе не са налични публично. В диалога ни с общината сме виждали само някои предварителни разработки. Подробните проекти на които се вижда именно разположението на трасето, предвидената маркировка и сигнализация, ширините, ситуациите при кръстовища – се изработват от различните фирми спечелили поръчки за инженеринг или проектатнски звена на общината. Опитът показва че обикновено се чертае и променя до последно и всеки проект се изисква по официален път поотделно. За идеалния център съществува идея за маркирани трасета и облекчаване на велосипедното движение по еднопосочните улици. Идеята бе отхвърлена от експертна комисия по организация на движението и към момента не е доразработвана.

 8. Има ли по-скорошно развитие по темата?

 9. Не ни е известно Столична община да е предприела стъпки за право на собственост върху трасето на жп линията и превръщането и във велосипедна и пешеходна връзка. Предстоят ни срещи с представители на общинския съвет, на които ще поставим отново въпроса.

Твоя коментар: