2010
06.03

ВелосипедКомисията за защита на потребителите (КЗП) ще проверява дали магазините продават безопасни детски велосипеди. С това започва националната кампания „Безопасност на велосипедите”. В зависимост от височината, детските колела са три размера – до 43.5 см., от 43.5 до 63.5 см. и над 63.5 см. Те трябва да имат надеждни помощни колелца, защитен кожух на веригите, инструкции за безопасност от производителя и документ за съответствие с европейските стандарти.

Помощните колелца трябва да са тествани технически, за да се избегне риска да се деформират при употреба и детето да падне от колелото. Ако велосипедът няма предпазен кожух на веригата, крачето на детето може да се заклещи между веригата и зъбното колело.

КЗП ще проверява велосипедите с височина над 43.5 см. и тези до 43.5 см., които нямат маркировка „СЕ”. Кампанията има две основни цели. Потребителите да се информират на какво да обръщат внимание, когато купуват велосипеди (особено детски), а търговците да предлагат модели, които отговарят на европейските стандарти за безопасност.

Източник: КЗП

Общо прочитания 3583 , 1 прочитания днес
  1. “търговците да предлагат модели, които отговарят на европейските стандарти за безопасност.” Разбира се, че трябва търговците да следят за това, обаче държавата трябва да следа дали осигурява безопасни условия за каране на велосипед. Тук в парковете понякога има повече коли от колокото велосипеди. Не е зле държавата да почне да следи и за това. Звучи почти цинично както и глобите за неправилно пресичащи майки с детски колички.

  2. Тук може да се добави, освен за наличието на предпазителен кожух на веригата, да се проверява за изправността и надеждността на спирачните механизми.

Твоя коментар: