2010
06.24

глоба за колелоМасово велосипедисти от Пловдив недоволстват от лошата инфраструктура на града и липсата на достатъчно обособени места за придвижване с велосипед. Трафикът в големите градове става все по-натоварен, а задръстванията все по-големи. Алтернативен начин за придвижване е колелото. В Пловдив обаче има само две алеи за велосипедисти – една на Гребната база в края на града и друга в центъра.

“Придвижването до тях е истински кошмар”, каза пред Dnes.bg велосипедистът Руслан Михайлов. Преди няколко дни Руслан се сблъсква с истински абсурд: “Карах си колелото по Главната и бях спрян от служители на “Общинска охрана”, които ме глобиха, защото карам в центъра”.

Тино Петковски е на 17 години и всеки ден кара велосипед с 15 свои приятели на Гребната база. “Докато отидем до там, рискуваме живота си, защото се движим по най-натоварените булеварди, много дупки и докато стигна до Гребната, колелото ми се е разбило”, казва Тино.

“Ангажирам се, че до края на годината ще обособим няколко велоалеи в града”, каза пред Dnes.bg зам.-кметът по спорт Георги Титюков. Той ще покани на среща велосипедисти, за да се изясни къде има проблеми и как могат да бъдат решени.

Напомняме, че в събота велосипедисти от Пловдив ще направят голямо велошествие, с което ще покажат, че в Пловдив има колоездачи, които искат нормални условия за придвижване в града.

Източник:Dnes.bg.

Общо прочитания 5599 , 1 прочитания днес
  1. Не знам кой е прав и кой – крив, но според коментирал в http://www.teenproblem.net/news/s/20206.html “На главната си има знак забранено за велосипеди и глобите от доста време си ги има. Пък и на главната има много хора и не е много удобно да се кара колело нито за колоездачите нито за пешеходците.”…

  2. Не до края на 2010, ами и почти година след публикуването на статията НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО! Велоалеи няма, пълно е с дупки по края на улиците, липсват шахти, няма скосени тротоари. А Пловдив щял да стане столица на велосипедиста – СМЯХ!

  3. Новият ни кмет Иван Тотев в момента обмисля изграждането на вело-алеите в Пловдив, дано поне той да направи нещо по-въпроса тъй като е по-млад и по-в час от останалите.

  4. Положението оста същото и сега – 2014г

  5. Да , обаче е разрешено за велосипедисти до 12 години!!! Казус: Велосипедиста е участник в движението итрябва да спазва правилата за дв. ! 12годишният велосипедист управлява пътно превозно средство/ППС/ без нужните познания и умения! Това е все едно шофьор на пътя без шоф.книжка да не се наказва за деянията си!!!