2016
03.25

velo alea vitoshka

През тази седмица бяхме изненадани със забранителен знак за преминаване на велосипедисти по пешеходната част на столичния бул. Витоша. Няколкогодишната привидна свобода свърши по познатия начин – налагане на забрана без осигурена добра алтернатива.

Изненадата идва не от самия знак, а от дълго и предългото протакане на цялостно решение за улесняване на велосипедния трафик в центъра на града. Ситуацията с бул. Витоша е само един синдром на системното бездействие и отлагане на куп възможности:

1. Изпълнение на мрежа от улици с ленти за срещупосочно велосипедно движение;
2. Въвеждане на зона 30 км/ч с пълен набор знаци, маркировка, съоръжения за успокояване на трафика;
3. Въвеждане на практиката споделени улици или велосипеден булевард;
4. Маркиране на велосипедни маршрути със съответни мерки за безопасност.
5. Осъществяване на ефективен контрол за спазване на правилата за движение и паркиране.

От години във Велоеволюция водим спорове дали велосипедистите имат място в тази пешеходна зона или не. Оформи се по-скоро мнението че тъй като това е единствената сравнително добре уредена пешеходна улица, то е редно велосипедния поток да бъде изместен встрани. Сдружението е отправяло предложения да се обособи велосипедно трасе в успоредните на бул. Витоша улици, като това беше частично започнато и недовършено със срещупосочната лента по ул. Кн.Борис I. Подобни половинчати изпълнения създават погрешни впечатления за иначе възможния добър ефект на мерките, пропуска се възможността да се оформят разпознавеми и безопасни пътни ситуации. В общината имат списък с велоалеите които евентуално ще се изграждат през тази и идните години, но нямат списък с тези които са закрили или са унищожили заради неподдържане…

Знаем че в общината има натрупани жалби заради блъснати от колоездачи хора, включително и деца и то точно в пешеходната зона. Вероятно това е довело до поставянето на забранителния за велосипедисти знак на бул. Витоша. Твърдим че вина за постоянния конфликт пешеходци-велосипедисти имат всички бездействащи отговорни лица и експерти в ресорни комисии в Столична община. Възможните за прилагане мерки не са непременно скъпи, но изискват познания и осмисляне, каквито рядко срещаме сред вземащите решения общинари.

Настояването за алтернативно трасе може да бъде подкрепено от велосипедистите и да се изрази недоволство от разнопосочната и непостоянна политика на общината в това отношение. Можете да използвате възможностите на контактния център и виртуалното деловодство на Столична община:

http://call.sofia.bg/
http://sofia.bg/virtdelovodstvo.asp/

Броят писма и жалби има значение!

Общо прочитания 7198 , 1 прочитания днес
 1. Булевард Витоша не е съвсем пешеходна зона, защото бива пресичан на няколко места от автомобили. Лично аз не се чувствам спокойно, когато се разхождам там с детето си именно заради автомобилите, а не заради велосипедистите. Имайте в предвид, че предвижване с велосипед със скорост 4km/h е много по лежерно и отпускащо, отколкото да го буташ. Затова според мен на булеварда трябва да е разрешено предвижването с велосипеди със скорост до 5кm/h, а не да чакаме “господ” да ни изгради алтернативни трасета.

 2. А какво са виновни отговорните лица при положение, че на пешеходни площи е забранено движението на велосипедисти? Кой е забранил движението на велосипеди по улиците наоколо? Никой!

 3. Да, и аз бях изненадан от знака в понеделник сутрин, докато отивах за работа. От тогава обикалям през ул. “Цар Асен I -ви” в посока съдебната палата. В обратната посока вечер към НДК винаги използвам ул.Христо Белчев, защото на Витошка има много хора тогава.
  За съжаление и двете улици са разбити, а сега има и ремонт на Цар Асен, та трябва и по тротоара да се минава.
  Забелязвам обаче, че колегите колоездачи не се притесняват от забраната, тази сутрин поне десетина колоездача преминаха в двете посоки по Витошка.
  Така, че алтернатива за придвижане по Витошка има, макар и лоша и мисля, че това ще отговори и общината. А, че общината няма добри идеи и решения за колоездачите е ясно, но трябва и ние да спазваме правилата, за да може да изискваме от другите да ги спазват!

 4. Така е когато повече се мисли за УСВОЯВАНЕТО/сещате се какво е съдържанието, НА ЕДНА КАМАРА ПАРИ, отколкото за пълната функционалност на тази наистина ПРЕДСТАВИТЕЛНА част на столицата. Колко трябва да си тъп, /ама надали в случая е така, че да ЗАДРАСКАШ в сегашния проект СЪЩЕСТВУВАЩАТА ПРЕДИ НЕГО ВЕЛОАЛЕЯ?! И ако някой се страхува от нечии безумни велоизцепки извън алеята, колко му е тя да бъде ограничена по контурите, подобно на тази на Ломско шосе?!

 5. Търговските интереси на Витошка, бият тези на велосипедистите, които само минават и плашат клиентелата им!

 6. Azzz: правят велоалеи от двете страни на пешеходната зона, но между тях няма връзка. Движейки се от север на юг или обратното, идваш по алея, пристигаш по алея, но по средата трябва да буташ или да отидеш на улицата. При това положение е по-добре да си караме изцяло по улицата, вместо да правят малоумни, за отбиване на номера и усвояване на средствата, алеи, които са бавни, неудобни и вкарват велосипедистите в конфликт с пешеходците и автомобилистите (демек почти всички велоалеи в София).

 7. Браво на БНР, Хоризонт и предаването “Хоризонт до обед”, единствената медия, която следи проблема със забраната за велосипедисти на бул.Витоша!

 8. Блъснати хора от велосипедисти? Не мога да повярвам. Както и да е. Ами да обяснят този знак на малолетните каквито са масата велосипедисти минаващи по бул. Витоша – те не са длъжни да познават знаците. А и няма как да ги пуснем по Ботев или съседните. Тези деца на колелета са много по-застрашени ако карат по малките улички.

 9. Витошка се задръства от масите по нея. Не можаха ли да очертаят една алея по средата, пък ние да минаваме “с повишено внимание” заобикаляйки и тъпият им фонтан…

 10. Не съм съгласен с вас, че това е “добре уредена пешеходна улица”. Но това разбира се, зависи и от гледната точка. Ако човек е турист, гост на града или ползва бул. Витоша като средство за забавление и висене по заведения, може и наистина да е така. Но има хора, които искат да ползват улицата по предназначение. Няма логика в тесните квартални улички да има място за пешеходци, коли и уж за велоалея, а на широкия булевард да няма място.

 11. И какво стана с първата велоалея в София ? нещата ще се оправят чак след въстановяването и.
  Но до тогава ще идват холандци и ще ни учат как се прави.
  И всеки летящ холандец ще докарва нащите управляващи до разстроиство – толкова за капацитета на управляващите.
  Е за софианци остава срамът да ги учат хора който са се сетили в последните 30 години.

 12. Като гледам в София какви са условията да се чуди човек това град ли е, това столица ли е?

Твоя коментар: