2015
05.11

Репортаж на нова телевизия.


През топлите месеци хиляди хора предпочитат да отидат до работа с велосипед или просто да се разходят на две колела. През този сезон расте и броят на опасните ситуации на пътя с участието на велосипеди. 

Близо до Централната гара в София минава голям булевард,  а покрай него има широк пешеходен тротоар и велоалея. Честа гледка обаче са пешеходци, които вървят по велоалеята, а велосипедите рискуват своя живот и този на шофьорите като се движат по булеварда.

Радостина Петрова и Валери делят една и съща територия – улиците на София. Неговият ден преминава в колата, а нейният – на велосипеда. „50-60% от велосипедистите не познават правилата на пътя. Карат по пешеходната пътека, вместо да слязат и да бутат колелото, пресичат, където им харесва”, смята Валери Иванов, който е и бивш служител на “Пътна полиция”.

Радостина обаче обвинява институциите, че не са създали условия шофьори, пешеходци и велосипедисти да съжителстват един с друг безопасно. Въпросът не е просто в толерантността, а в това как се проиграват определени ситуации, в това как да изпреварваме, какви са предимствата на кръстовище”, коментира Радостина Петрова от сдружение „Велоеволюция”.

Само за неизправни велосипеди през миналата година са съставени 172 фиша. Реално обаче нарушенията са десетократно повече, тъй като в закона те фигурират на различни места и статистиката няма как да ги преброи с точност. Глобите варират между 10 и 30 лева. Според полицаите най-често велосипедистите не се движат близо до дясната граница на пътя и не слагат светлоотразителни жилетки, както повелява законът.

Мечтата на всеки с колело са удобните велоалеи. Проучване на Нова показа, че в петте най-големи града се изгражда велоинфраструктура. Най-амбициозни са плановете в София и Бургас.

Велосипедистите обаче смятат, че не са малко случаите на абсурдно построени велоалеи. Кметовете обаче твърдят, че изграждат цялостна мрежа. Схема от първостепенни и второстепенни маршрути например се разработва в Русе, които претендират да са първите у нас с подобен одобрен проект.

Идеята е велоалеите да не започват и свършват в нищото”, поясни заместник-кметът на града Иван Наков.  Ако това действително стане факт, конфликтите, опасните ситуации и нарушенията ще са много по-малко.

Общо прочитания 4325 , 1 прочитания днес
 1. По закона за движение по пътищата:

  Раздел XVIII.
  Особени правила за някои участници в движението

  Чл. 80. (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) Водачът на велосипед е
  длъжен:
  1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места,
  през тъмната част на денонощието и при намалена видимост;

  В отговор на искането на шофьора, всеки велосипедист да носи светлоотразителна жилетка, то би било много по-удачно всички коли да са в светло зелен цвят (както всички таксита са жълти) и всички товарни автомобили да са в оранжево, така че да се виждат всички от далече и да се разпознават по-лесно.

  Хубаво е велосипедистите да сме облечени по-ярко, но в градски условия да сме със жилетки е прекалено. Има стандарт за осветеност на пътищата и ако тя се спазва, видимостта на един велосипедист не би трябвало да е проблемна, а това колко от шофьорите го забелязват е съвсем друг въпрос.

  Относно това, че “50-60% от велосипедистите не познават правилата на пътя” мога с чиста съвест да кажа, че 100% от шофьорите на МПС не спазват правилата на пътя. За последните 10 години не съм видял шофьор, който за дистанция повече от километър да не наруши поне едно правило, като почнем от спазване на лентите, мигачите, скоростта до това къде и как паркира.

 2. С това изказване на Иво Делин си спестявам и аз да го потвърдя това!

  То и шофьорите са длъжни в града да карат с 50км/ч. и ако се разминават с велосипедист в близост до него са длъжни с клаксон да го информират, но колко процента от шофьорите го правят това да ли има 10%???

 3. Това с клаксона, лично мое мнение, се надявам и да е под 10%. Относно спазването на закона от шофьорите… нелепо е да засягаме тази тема. Аз лично съм шофьор, карам и нарушавам законите постоянно, но и винаги съм бил толерантен към всички участници в движението като пускам винаги пешеходци дори и там където няма пешеходна пътека, като паркирам внимателно преценявам дали няма да преча на някого и др. Като карам колело по вело-алеята в надежда заобикалям паркиралите по нея коли, но ми се струва, че тези случай намаляват. Карайки по въпросната алея има няколко светофара на нея, не съм видял колоездач да спира на червено, а съм засичал доста. Оглежда се и минава. В крайна сметка никой не застрашава, но става въпрос за дисциплина.

 4. Преди 3 дни с велото пресичайки улица по велоалеята ме блъсна кола, която не спря на СТОП. Резултата е счупена ръка, а шофито духна. Коментара е излишен.

Твоя коментар: